Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandaharski incident

Američki narednik optužen za 17 ubojstava i pokušaje ubojstva

Robert Bales (1)
Reuters/Pixsell
23.03.2012.
u 07:57

Balesov odvjetnik igrat će na kartu PTSP-a, dok američka vojska ponovno provjerava na koje se načine dijagnosticira PTSP među njihovim pripadnicima

Američki narednik Robert Bales, osumnjičen za ubojstva afganistanskih civila u ubilačkom pohodu u Kandaharu, bit će optužen za 17 ubojstava. U ranijim izvještajima o incidentu spominjalo se 16 žrtava, uključujući devetero djece i tri žene, ali američki dužnosnik potvrdio je kako je ipak riječ o 17 ubojstava te kako će osim optužbi za ubojstva, javlja Reuters, Balesa teretiti i za pokušaje ubojstva.

Suđenje će se najvjerojatnije održati u Balesovoj bazi Lewis-McChord nedaleko od Tacome u državi Washington.

Bales se trenutačno nalazi u samici vojnog pritvora Leavenworth u Kansasu. Njegov civilni odvjetnik John Henry Browne ranije je komentirao kako je veliku ulogu u incidentu odigrao stres koji je utjecao na stanje uma njegovog klijenta. U obrani će se vjerojatno pozivati na PTSP kao opravdanje za ubojstva, a američka vojska potvrdila je ovoga tjedna kako ponovno provjerava na koje se načine dijagnosticira PTSP među njihovim pripadnicima.

Browne je naglasio kako je njegov klijent pio alkohol u noći ubojstava, ali nedovoljno da bi to utjecalo na njegovo rasuđivanje. Zanijekao je kako su bračni ili financijski problemi negativno utjecali na Balesa, ali rekao je kako njegov branjenik nije bio sretan zbog ponovnog povratka u ratnu zonu nakon tri odslužene misije u Iraku, gdje je dva puta ranjen.

Browne je pokušao umanjiti utjecaj Baleovih financijskih problema na događaje u Kandaharu iako nije mogao osporiti činjenicu da posjeduje napušteno zemljište u okolici Seattlea i neplaćenu presudu o dugovanju od milijun i pol dolara iz vremena kada je radio kao mešetar vrijednosnih papira.

Komentara 4

VL
????
08:17 23.03.2012.

Ja mislim da je to bio udruženi zločinački pothvat. Ovaj je sigurno bio na brijunskom sastanku s Tuđmanom i Gotovinom.

Avatar tkozna
tkozna
08:28 23.03.2012.

Ako itko imalo prati vijesti na Internetu,onda će znati da nije bio sam. Tolike ljude ubiti (a ima i ranjenih), skupiti ih sve na jedno mjesto i zapaliti ih. Recite mi to može jedan čovjek sam?

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
09:24 23.03.2012.

Da je to napravio u, recimo, Alabami sad bi ga već skidali s vješala, ali jedna pravda vrijedi za Ameriku, a druga za ostatak svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije