Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Američki državni tajnik zatražio od članica NATO-a: Odmah plan ulaganja 2% za obranu

– Saveznici koji imaju plan o izdvajanju 2 posto moraju ubrzati napore i pokazati rezultate – rekao je Tillerson u Bruxellesu
01. travnja 2017. u 12:05 4 komentara 211 prikaza
FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson meets with Afghan Foreign Minister Salahuddin Rabbani at the State Department in Washington FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson meets with Afghan Foreign Minister Salahuddin Rabbani at the St
Foto: Reuters/PIXSELL

U trenucima dok je potpuno zaokupljena pokušajima da spriječi scenarij u kojem bi krah Agrokora i povezanih dobavljača vratio Hrvatsku u recesiju, Vlada premijera Andreja Plenkovića dobila je jučer iz Bruxellesa još jedan zadatak: na sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveznica američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je članice koje zaostaju u izdvajanju 2 posto svog BDP-a za obranu da do kraja godine izrade detaljne planove o tome kako i kada će dosegnuti taj cilj. Iz takvog zahtjeva proizlazi da i hrvatski ministri obrane i financija Damir Krstičević i Zdravko Marić moraju hitno izraditi dokument s preciznim povećanjem MORH-ova proračuna iz godine u godinu, sve do 2024.

Ove godine proračun MORH-a veći je oko 9% u odnosu na prošlu godinu, no to je 4,4 milijarde kuna ili 1,2 posto hrvatskog BDP-a, a do 7,2 milijarde kuna godišnje (2 posto BDP-a) ima još jako puno. Ministar financija Zdravko Marić dosad nije želio govoriti o tome kada bi Hrvatska mogla doseći NATO-ov cilj od 2 posto, ali stav američke administracije koji je jučer saveznicima u NATO-u prenio Tillerson stvara dodatni pritisak.

– Saveznici koji nemaju konkretan plan izdvajanja 2 posto BDP-a za obranu do 2024. moraju uspostaviti takav plan odmah. Saveznici koji imaju takav plan moraju ubrzati napore i pokazati rezultate – rekao je Tillerson u Bruxellesu.

Ante Kotromanović BIVŠI MINISTAR Kotromanović: SAD je najveći uvoznik hrvatskog oružja, sve je po zakonu Crna Gora IGRA VELESILA Kome pripada Balkan, čije je Jadransko more?

Hrvatski predstavnik na tom sastanku, ministar Davor Ivo Stier, na novinarsko pitanje kada će Hrvatska doseći cilj od 2 posto, nije dao izravan odgovor.

– Očekivanja su da se tijekom 2017. daju precizne informacije, ne samo oko izdvajanja za obranu nego i analiza doprinosa u NATO-ovim operacijama i u obrambenim sposobnostima. To je sada predmet rasprave. Što se tiče doprinosa operacijama, pogotovo onoj u Afganistanu, Hrvatska je pri vrhu ako bismo gledali “per capita” (po stanovniku) doprinos – rekao je Stier.

No, pitanje je hoće li takvo objašnjenje zadovoljiti američku administraciju predsjednika Donalda Trumpa, koji ne odustaje od pritiska na NATO saveznike zatečene ne samo u neispunjavanju nego i nerazmišljanju o tome kako ispuniti obvezu preuzetu na NATO-ovu summitu 2014. u Walesu.

>> NATO je temelj sigurnosti, ali možemo vojno surađivati i u EU

>> Stoltenberg je Vučiću poručio kako se NATO protivi formiranju vojske Kosova

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • Deleted user:

    A bas ce se od nas okoristit' :-)

  • sampras:

    novi njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel tvrdi "ne postoji obaveza od 2%". kaže kako Nijemci izdvajaju puno "za izbjeglice", pa i to treba uračunati u uplate u Nato blagajnu (?!?!). bahati Nijemci su naučili komandirati po Uniji i zbunjeni ... prikaži još! su kad dobiju konkretan zahtjev od nekoga. gospodin Trump nije taj tip koji će pojesti tu švapsku pitu od govana, kako si Nijemci zamišljaju. drugima znaju popovati o obavezama a sami ih izbjegavaju.

  • domljani:

    najveće velesile u nato paktu su slovenija i hrvatska