Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZADATAK

Američki državni tajnik zatražio od članica NATO-a: Odmah plan ulaganja 2% za obranu

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson meets with Afghan Foreign Minister Salahuddin Rabbani at the State Department in Washington FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson meets with Afghan Foreign Minister Salahuddin Rabbani at the St
Foto: Reuters/PIXSELL
01.04.2017.
u 12:05

– Saveznici koji imaju plan o izdvajanju 2 posto moraju ubrzati napore i pokazati rezultate – rekao je Tillerson u Bruxellesu

U trenucima dok je potpuno zaokupljena pokušajima da spriječi scenarij u kojem bi krah Agrokora i povezanih dobavljača vratio Hrvatsku u recesiju, Vlada premijera Andreja Plenkovića dobila je jučer iz Bruxellesa još jedan zadatak: na sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveznica američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je članice koje zaostaju u izdvajanju 2 posto svog BDP-a za obranu da do kraja godine izrade detaljne planove o tome kako i kada će dosegnuti taj cilj. Iz takvog zahtjeva proizlazi da i hrvatski ministri obrane i financija Damir Krstičević i Zdravko Marić moraju hitno izraditi dokument s preciznim povećanjem MORH-ova proračuna iz godine u godinu, sve do 2024.

Ove godine proračun MORH-a veći je oko 9% u odnosu na prošlu godinu, no to je 4,4 milijarde kuna ili 1,2 posto hrvatskog BDP-a, a do 7,2 milijarde kuna godišnje (2 posto BDP-a) ima još jako puno. Ministar financija Zdravko Marić dosad nije želio govoriti o tome kada bi Hrvatska mogla doseći NATO-ov cilj od 2 posto, ali stav američke administracije koji je jučer saveznicima u NATO-u prenio Tillerson stvara dodatni pritisak.

– Saveznici koji nemaju konkretan plan izdvajanja 2 posto BDP-a za obranu do 2024. moraju uspostaviti takav plan odmah. Saveznici koji imaju takav plan moraju ubrzati napore i pokazati rezultate – rekao je Tillerson u Bruxellesu.

Hrvatski predstavnik na tom sastanku, ministar Davor Ivo Stier, na novinarsko pitanje kada će Hrvatska doseći cilj od 2 posto, nije dao izravan odgovor.

– Očekivanja su da se tijekom 2017. daju precizne informacije, ne samo oko izdvajanja za obranu nego i analiza doprinosa u NATO-ovim operacijama i u obrambenim sposobnostima. To je sada predmet rasprave. Što se tiče doprinosa operacijama, pogotovo onoj u Afganistanu, Hrvatska je pri vrhu ako bismo gledali “per capita” (po stanovniku) doprinos – rekao je Stier.

No, pitanje je hoće li takvo objašnjenje zadovoljiti američku administraciju predsjednika Donalda Trumpa, koji ne odustaje od pritiska na NATO saveznike zatečene ne samo u neispunjavanju nego i nerazmišljanju o tome kako ispuniti obvezu preuzetu na NATO-ovu summitu 2014. u Walesu.

>> NATO je temelj sigurnosti, ali možemo vojno surađivati i u EU

>> Stoltenberg je Vučiću poručio kako se NATO protivi formiranju vojske Kosova

Komentara 4

DU
Deleted user
12:13 01.04.2017.

A bas ce se od nas okoristit' :-)

SA
sampras
13:23 01.04.2017.

novi njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel tvrdi "ne postoji obaveza od 2%". kaže kako Nijemci izdvajaju puno "za izbjeglice", pa i to treba uračunati u uplate u Nato blagajnu (?!?!). bahati Nijemci su naučili komandirati po Uniji i zbunjeni su kad dobiju konkretan zahtjev od nekoga. gospodin Trump nije taj tip koji će pojesti tu švapsku pitu od govana, kako si Nijemci zamišljaju. drugima znaju popovati o obavezama a sami ih izbjegavaju.

DO
domljani
14:06 01.04.2017.

najveće velesile u nato paktu su slovenija i hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije