Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na području Tuzle i Brčkog

Američki borbeni avioni letjeli iznad BiH: Veleposlanstvo pojasnilo zašto su poslani

U.S. Air Force airman marshals an F-16 Fighting Falcon aircraft at the 86th Air Base Romania
Foto: US AIR FORCE/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.01.2024.
u 19:28

Američki borbeni zrakoplovi izveli su vježbu na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Specijalne snage Vojske Sjedinjenih Američkih Država (SOF) izvele su kopneno-zračnu vježbu na području Tuzle i Brčkog u poslijepodnevnim satima. Uz podršku KC-135 Stratotankera za dopunu gorivom u zraku, borbeni avioni F-16 američkog ratnog zrakoplovstva letjeli su nebom iznad BiH, navodi Dnevni Avaz

"Današnja bilateralna obuka, koja će uključivati ​​dva F-16 Fighting Falcona američkih zračnih snaga koji provode obuku zrak-zemlja sa specijalnim snagama američke vojske i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, primjer je napredne vojne suradnje između naše dvije zemlje i pokazuje opredijeljenost Sjedinjenih Država za osiguranje teritorijalne cjelovitosti BiH suočene s antidaytonskim i secesionističkim djelovanjem", priopćilo je veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Naime, američki borbeni zrakoplovi izveli su vježbu na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim. 

VEZANI ČLANCI:

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u ponedjeljak je u Banjoj Luci veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a SAD je optužio da vodi "hibridni rat" protiv Republike Srpske. Dodik je ovo kazao na akademiji koju je organizirao u sklopu dvodnevne proslave 9. siječnja koji u Republici Srpskoj obilježavaju kao dan tog entiteta unatoč presudi ustavnog suda BiH koji je u svom pravorijeku iz 2015. godine konstatirao kako je taj datum neustavan jer diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Vlasti RS nastavak obilježavanja 9. siječnja nastavljaju u utorak kada će u Banjoj Luci u večernjim satima organizirati paradu s naoružanim pripadnicima policije.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
20:08 08.01.2024.

HercegBosna!

Avatar El Indio
El Indio
20:29 08.01.2024.

Greska Amera sto je zaustavila Operaciju Maestral 95.

PR
prajdali100
21:58 08.01.2024.

Amerikanci uveličali proslavu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije