Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naredba

Američka vojska kaže da bi vojnici koji se neće cijepiti mogli biti otpušteni

Američka vojska - ilustracija
Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentralbild/DPA/PIXSELL
15.09.2021.
u 12:06

Vojska je rekla da je počela provoditi ovu naredbu krajem kolovoza, dodavši da vojnici mogu tražiti da budu izuzeti na temelju valjanih medicinskih, religioznih i administrativnih razloga

Časnici američke vojske koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa mogli bi biti suspendirani sa svojih dužnosti, a potencijalno i otpušteni, objavila je američka vojska u utorak. Nakon što je Uprava za hranu i lijekove u cijelosti odobrila cjepivo Pfizera/BioNTecha, ministar obrane, Lloyd Austin, naredio je da se svi aktivni članovi vojske moraju cijepiti.

Vojska je rekla da je počela provoditi ovu naredbu krajem kolovoza, dodavši da vojnici mogu tražiti da budu izuzeti na temelju valjanih medicinskih, religioznih i administrativnih razloga. Međutim, narednici, viši stožerni narednici, prvi narednici i časnici na zapovjednim pozicijama koji se odbijaju cijepiti te ne očekuju izuzeće suočit će se sa suspenzijom ili otpuštanjem ako odbiju naredbu, pojasnila je vojska u priopćenju.

"Vojnici koji odbijaju cjepivo najprije će biti savjetovani u svojem zapovjedništvu, ali opetovani neposluh mogao bi rezultirati novčanom ili disciplinskom kaznom - koja uključuje suspenziju ili otkaz", rečeno je. 

"Ovo je doslovno pitanje života i smrti za naše vojnike, njihove obitelji i zajednice u kojima živimo", rekao je general Raymond Scott Dingle, navodeći zabrinutost glede širenja vrlo zarazne delta varijante virusa. Od prošlog tjedna, američko ministarstvo obrane prijavilo je više od 353 tisuće slučajeva covida-19 među svojim osobljem i više od 450 smrti. Vojska sada očekuje da se njezine aktivne jedinice u cijelosti cijepe do 15. prosinca, a pričuvne jedinice i Nacionalna garda do 30. lipnja sljedeće godine.

Komentara 4

TO
TORQUEMADA
12:42 15.09.2021.

Američka vojska već godinama muku muči s regrutiranjem i sve više je prinuđena angažirati plaćenike, privatne korporacijske profesionalne ratnike za sve svoje međunarodne intervencije, tako da bi otpuštanje iz službe zbog odbijanja cijepljenja još više oslabilo udio državnih postrojbi u ukupnim interventnim snagama. Možda je to nekome i cilj, pa sve ovo dobro dođe da bi se konačno ostvario san sive eminencije o novom poretku, u kojem će bogati imati čak i vlastitu vojsku, a minorni narodi i obespravljeni građani jedva za goli život.

DU
Deleted user
16:28 15.09.2021.

U Americi uskoro neče bit lječnika i med sestara svi dali otkaze tako će i vojska uskoro dolazi raspad Amerike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije