Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razminiranje

Američka gospodarska komora i američka vlada donirali 380 tisuća kuna

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
06.11.2014.
u 14:04

Povodom završetka radova kod Ostrova, Miljenko Vahtarić je službeno predao certifikat o razminiranju ovog područja.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten (na fotografiji) i izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić, simbolično su predali ček zamjeniku župana Vukovarsko-srijemske županije, Zdravku Kelić i zamjeniku ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenku Vahratiću na iznos od 380 000 kuna. Riječ je o sredstvima koja su prikupljena na prošlogodišnjoj,
12. dobrotvornoj večeri pod nazivom Večer za sigurne korake, te uvećana sredstvima vlade SAD-a.

Dijelom sredstava do sada je već razminirano područje u blizini naselja Ostrovo, prvo od dva područja Vukovarsko-srijemske županije koja će biti razminirana ovom donacijom. Za razminiranje 23 113 četvornih metara kod Ostrova uloženo je više od 162.000 kuna i time su sve poljoprivredne površine na istoku Slavonije očišćene od mina i ostalo je još 15 četvornih kilometara pod šumama što će biti očišćeno do kraja 2015.

Povodom završetka radova kod Ostrova, Miljenko Vahtarić je službeno predao certifikat o razminiranju ovog područja. 

- Razminiranje ovog prostora omogućit će stanovnicima sigurno kretanje i pristup obradivim površinama jer minirana područja predstavljaju problem kako a sigurnosnog aspekta tako i s ekonomskog aspekta. Zato nam je zadovoljstvo što ovim projektom direktno utječemo na normalizaciju života lokalne zajednice i ostvarenje bolje ekonomske budućnosti - rekla je Andrea Doko Jelušić dodajući kako jeod 2001. dobrotvornim projektom Večer za sigurne korake, ukupno donirano više od 7,2 milijuna kuna za razminiranje sedam hrvatskih županija.

- Američko  Ministarstvo vanjskih poslova od 1999. je u razminiranje u Hrvatskoj uložilo 30 milijuna dolara tim novcem je razminirano 16 četvornih kilometara. Time smo omogućili stanovništvu sigurnost i napredak ovog područja jer svjesni smo da su rasute mine unazadilo poljoprivredu i sproječilo napredak ovog kraja - rekao je veleposlanik Merten zahvaljujući sponzorima projekta među kojima je i Večernji list. Ravnateljica vladinog Ureda za razminiranje, Dijana Pleština je rekla kako uz novac iz državnog proračuna, možemo računati i na novac iz EU fondova, ali valja načiniti
dobre projekte.

- Američka vlada je naš partner u razminiranju i rehabilitaciji žrtava mina i u ovih 14 godina donirala oko 24 milijuna dolara. Najbolje ćemo im se zahvaliti ako donirani novac iskoristimo na najbolji mogući način i da nastavimo sami raditi i neka znaju da ne posustajemo - rekla je Dijana Pleština, a dožupan Zdravko Kelić je podsjetio da je najistočniaj županija 1998. kada je počo raziniranje, imala 120 četvornih kilometara minski sumnjivog zemljišta, a sada je još 14 kilometar i to samo pod šumama.

- Bili smo među županijama najzagađenijim minama, sada smo rješili problem zagađenosti poljoprivrednih površina, a sljedeće godine ćemo biti županija bez mina. Do saad je u razminiranje naše županije utrošeno 700.000 kuna, a to jer veliki novac - podsjetio je Kelić.

U Hrvatskoj je još minski sumnjivo 553,5 četvornih kilometara u 10 županija i 81 gradu i općini gdje je, prema procjenama, u zemlji još 64.000 mina i drugih eksplozivnih sredstava i neppoznati broj neeksplodiranih sredstava.

- Do kraja 215. ćemo isključiti uz Vukovarsko-srijemsku, i Brodsko-posavsku županija sa popisa minama zagađenih županija, a cijela Hrvatska će od mina biit očišćena, kako planiramo do kraja 2019. Na području Ostrova, na 20 000 četvornih metara minsko sumnjivog zemljišta nismo pronašli ni jednu eksplozivnu napravu, ali u okolici je pronađeno nešto mina. Od kada je 2006. tadašnji američki veleposlanik posjetio ovu županiju i obećao pomoć u razminiranju, razminirano je preko 100 četvornih kilometara minski sumnjivog zemljišta - rekao je Vehtarić. 

>> Općina Velika napokon u cijelosti očišćena od mina

>> Počelo čišćenje minski sumnjivih područja u općini Okučani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije