Naslovnica Vijesti Svijet

American Airlines produljuje zabranu leta za MAX 737 do 19. kolovoza

U pismu djelatnicima i klijentima, glavni izvršni direktor zrakoplovne tvrtke Doug Parker i predsjednik Robert Isom rekli su kako vjeruju da će MAX 737 ponovno dobiti dozvolu prije 19. kolovoza, no da žele u vrijeme vrhunca sezone putovanja pružiti sigurnost svojim klijentima i članovima posada
14. travnja 2019. u 17:51 3 komentara 232 prikaza
Boeing 737 Max 8
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/4

American Airlines priopćio je da će produljiti zabranu leta za Boeing Co 737 MAX do 19. kolovoza, zbog čega će dnevno biti otkazano 115 letova, što čini 1,5 posto njihova dnevnog ljetnog reda letenja.

Boeing 737 Max Etiopska tragedija Boeing 737-8 MAX svakodnevno se mogao vidjeti u Zagrebu, sada mu je zabranjeno letenje i u Hrvatskoj

U pismu djelatnicima i klijentima, glavni izvršni direktor zrakoplovne tvrtke Doug Parker i predsjednik Robert Isom rekli su kako vjeruju da će MAX 737 ponovno dobiti dozvolu prije 19. kolovoza, no da žele u vrijeme vrhunca sezone putovanja pružiti sigurnost svojim klijentima i članovima posada.

Zrakoplov Boeing 737 MAX prizemljen je širom svijeta u ožujku nakon fatalnog pada etiopskog zrakoplova u kojemu je poginulo 157 ljudi, samo pet mjeseci nakon sličnog pada zrakoplova Lion Air u kojemu je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

Boeing 737 Max 8
1 / 12
Srušio se Boeing u Indoneziji

American Airlines posjeduje 14 MAX zrakoplova ove godine očekuje isporuku još 16.

Tvrtka Boeing sa sjedištem u Chicagu razvija nadogradnju softvera  za sustav za sprečavanje gubitka uzgona  koji se ispituje u istrazi pada oba pada zrakoplova.

Parker i Isom rekli su da imaju povjerenje u nadogradnju softvera i nove prijedloge za obuku te da ostaju u trajnom kontaktu s regulatornim vlastima u pogledu procesa ponovnog dobivanja dozvole.

Boeing 737 MAX 8 Smanjuju proizvodnju Boeing će proizvoditi deset zrakoplova 737 MAX manje na mjesec

Kada je zrakoplov dobije, za što izvršni direktori kažu da će biti "uskoro", American Airlines planira ponovne letove tog tipa zrakoplova.

VIDEO: Pad Boeinga sa 188 putnika

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • xaron:

  Pa nije sve baš u softveru. Neki dan je odrzan sastanak FAA sa sindikatom pilota i tu je bilo dosta loših ocjena za MAX 8. Piloti su insistirali na mnogo drugih promjena , a ne samo na softveru.

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  određivanje datuma potiče proizvođača aviona da na brzinu napravi zakrpu za grešku što može u konačnici proizvesti novu grešku. Logika Aviokompanija je da prije prave turističke sezone dignu avione makar i sa greškom. Jeftinije im je da padne još koji ... prikaži još! avion nego da propadne zarada.

 • jurajuric118:

  problem 737 max-a je da mu software omogučuje gotovo pa vertikalno polijetanje, nešto slično kao kod vojnih lovačkih zrakoplova. "trust to weight" omjer mu je za to ok, ako je prazan bez prtljage i putnika. naravno ti veliki motori koji ... prikaži još! ga tjeraju gore mu omogućuju da leti 0,85 maha putnom brzinom i bude ekonomičan. doslovno je potreban software update da mu posloži parametre leta i nema više brige. proizvođač ga je namjerno ili slučajno ostavio u factory mode-u pa piloti imaju previše nesigurnih konfiguracija software-a na izbor.