Naslovnica Vijesti Svijet

'Amazonski Trump' Bolsonaro u Brazilu okuplja desnu internacionalu

Strateg konzervativaca Steve Bannon iz SAD-a pokušao ujediniti populiste u Europi, ali mu to nije uspjelo te se okreće najmoćnijem čovjeku u Latinskoj Americi
17. kolovoza 2019. u 23:34 9 komentara 809 prikaza
Jair Bolsonaro
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Eduardo Bolsonaro, vjerojatni brazilski veleposlanik u SAD-u, zastupnik i sin predsjednika Jaira Bolsonara, najavio je kako će se u listopadu u Brazilu, u São Paulu, održati međunarodni skup ultrakonzervativnih pokreta. To bi trebao biti krak Konzervativne konferencije za političko djelovanje (CPAC) koja se svake godine od 1974. održava u Sjedinjenim Američkim Državama. Brazilski skup, koji bi se trebao održati 11. i 12. listopada.

Jair Bolsonaro ULTRAKONZERVATIVNI SKUP Brazil će biti domaćin međunarodnog skupa krajnje desnice

Predsjednik SAD-a Donald Trump sudjelovao je na godišnjim sastancima ultradesničarskih stranaka, no nije sigurno da će Trump doći u Brazil na skup konzervativaca, odnosno Eduardo Bolsonaro još nije objavio imena sudionika, ali se pretpostavlja kako će sudjelovati njegov otac Jair Bolsonaro, kojega zovu “amazonski Trump”. U svakom slučaju, predsjednikov sin drži kako bi u São Paulo mogli doći neki Trumpovi suradnici.

Peronist osvaja Argentinu?

“Desnica se organizira na međunarodnoj razini”, objavio je Eduardo Bolsonaro na Twitteru. “Postavljamo temelje konzervativnog pokreta u Brazilu kako bismo proveli nužne reforme i spriječili još jednu Venezuelu u regiji”, dodao je Eduardo Bolsonaro, koji je poput svog oca žestok protivnik ljevičara.

Steve Bannon | Autor : NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL

Mladi (35-godišnjak) Eduardo predstavlja se kao ključni sugovornik, predstavnik, Trumpovih konzervativnih ideja u Južnoj Americi. Blizak je američkom ultradesničaru Steveu Bannonu, nekadašnjem Trumpovu strategu, koji ga je prije nekoliko mjeseci izabrao za jednog od čelnika pokreta koji treba okupiti populističku desnicu diljem svijeta. Bannon je pokušao i u Europi organizirati neku vrstu konzervativne ili suverenističke internacionale, ali mu to nije uspjelo.

“Europski suverenisti nisu se uspjeli ujediniti, postati velika skupina. Nacionalna politika djelovala je kao centrifugalna sila i udaljila ih je. Mislim da su izgubili priliku, ali i to je dio procesa”, izjavio je Bannon. Očito nije bio dovoljno upoznat s držanjem europskih suverenista. Vratio se u Amerike. Prije negoli je čelnik Lige, potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini najavio rušenje vlade u kojoj sjedi, Bannon je najavio njezin raspad.

Jair Bolsonaro PUCAJU BEZ MILOSTI Brazilci neće odgovarati ako ubiju kriminalce i gangstere

“Ne uspijevaju svi brakovi. To vam kaže netko tko se tri puta ženio”, izjavio je Bannon glede sudbine talijanske žuto-zelene vlade.

Bannon sada očito želi eksperimentirati u dvjema Amerikama. U Argentini će se predsjednički izbori održati 27. listopada, a novi predsjednik mogao bi biti jedan peronist. U predizborima (11. kolovoza) sadašnji je predsjednik Mauricio Macri dobio 32 posto glasova, a kandidat oporbe peronist Alberto Fernández, kojega podupire bivša predsjednica Cristina Fernández de Kirchner, dobio je 47 posto glasova. No, ni Macri u svoj stranci, a ni Fernández u svojoj nisu imali konkurenciju, pa će se rezultat njihova pravog sučeljavanja, a ne ovoga na daljinu, vidjeti koncem listopada.

Sinoda za Amazoniju

I dok se bude održavao skup ekstremnih desničara u Brazilu, održat će se biskupska sinoda za Amazoniju (od 6. do 27. listopada), koju je papa Franjo sazvao u Rimu pod naslovom “Amazonija – novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju“.

Amazonsku šumu, koja je životno važna za naš planet, uništava duboka kriza prouzročena dugotrajnim ljudskim djelovanjem u kojemu prevladava kultura odbacivanja, stoji u pripremnom dokumentu za sinodu, te se naglašava kako zbog toga za one koji žive na tom području, posebice za domorodačke narode, treba osmisliti putove evangelizacije.

Pištolj na utakmici Samo bez pritiska Izvadio je pištolj i savjetovao ga kamo da puca odlučujući penal!

Amazonija je ogledalo cijeloga čovječanstva te zahtijeva strukturalne i osobne promjene svih ljudi, država i Crkve.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • zlatan456:

    Hrvatskim novinarima je sve što je desnije od centra - ultradesnica.

  • mksdk:

    Južnoamerikanci imaju priliku u svom dvorišti promatrati razvojni proces ljevičarskog društva. Big Brother spektakl na razini čitavog naroda u vremenskom periodu dovoljno dugom da se proces dovoljno razvije, a ipak ne predugom da se ne zaboravi kako je sve počelo. ... prikaži još! Imati takvu priliku promatrati učinke ljevičarske ideologije u realnom vremenu i bliskom susjedstvu, čak i narode poprilično ispranog mozga mora dovesti k pameti. Stoga, nije nikakvo čudo što čitava Južna Amerika čini drastičan zaokret u desno. Ljevičari, vi ste uništavatelji svakog društva i stoga se nemojte čuditi što svi koji imaju priliku promatrati vas iz blizine, žele pobjeći od vas.

  • Bluefull:

    Prčitam naslov i podnaslov...pročitam ime autora texta i onda ....ppljuuuccccc