Naslovnica Vijesti Svijet

Allende je ipak za puča 1973. počinio samoubojstvo

Obdukcija posmrtnih ostataka čileanskog predsjednika Salvadora Allendea pokazala je da si je on sam presudio tijekom puča 1973.
20. srpnja 2011. u 14:24 13 komentara 14 prikaza
Salvador Allende
Foto: flickr.com

Obdukcija posmrtnih ostataka legendarnog čileanskog predsjednika Salvadora Allendea pokazala je da si je on 11. rujna 1973. pucao u glavu, javlja DPA. Uoči puča kojim su snage diktatora A. Pinocheta uz podršku SAD-a srušile demokratski izabranu vladu, Allende je obećao da ga neće uhvatiti živog.

Desetljećima su njegovi preživjeli suradnici i prijatelji svjedočili da se Allende ubio kalašnjikovom koji mu je darovao Fidel Castro. Kako su se unatoč tome nastavljale rasprave o načinu na koji je umro, njegova kći senatorica Isabel Allende na kraju je zatražila obdukciju.

Tijekom Pinochetove diktature u Čileu je pobijeno najmanje 3000 disidenata, a još deseci tisuća bili su mučeni ili natjerani na bijeg iz domovine. Pinochet je umro 2006., a da nikada nije osuđen za svoje zločine, ali je zato u posljednjih 15 godina osuđeno oko 200 pripadnika njegova policijskog aparata i snaga koje su se bavile progonom demokratskih snaga.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • -obrisani-:

    20.07.2011. u 14:55h kukuriku je napisao/la: ..to se desavalo za vrime Hladnog-Americko-Ruskog rata, kada su Rusi sa Kubancima preuzimali strateske teritorije, slicno ala-danas sa Naftom, a u Cíleu je Atakama najvecí povrsinski rudnik Bakra i Zlata na svitu !!...(normalno uz ... prikaži još!z suprostavljenu politiku-Bank-Kompanijai i politiku Komunizma) ........................................................... Rusi i Kubanci zauzimali strateske teritorije.....hahahahah Good Joke a zauzeli jedno veliko nista.... Na kraju dana Anglosaksi s Izraelom zauzeli cijeli svijet.

  • kukuriku:

    Bharat,..pa zato je i maknut Allende.., jer mu je Fidel bija \"kum\" !!...(a slucájno ,san poznava i najboljeg-kamernama sa Tv-Chile..iz tog vrimena...)

  • kukuriku:

    ..to se desavalo za vrime Hladnog-Americko-Ruskog rata, kada su Rusi sa Kubancima preuzimali strateske teritorije, slicno ala-danas sa Naftom, a u Cíleu je Atakama najvecí povrsinski rudnik Bakra i Zlata na svitu !!...(normalno uz suprostavljenu politiku-Bank-Kompanijai i politiku Komunizma)