Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SKLADU S KURANOM

'Allahova banka' osvaja Europsku uniju

islamska banka
Foto: Reuters/PIXSELL
24.03.2015.
u 15:11

U Hrvatskoj se ne može otvoriti institucija koja posluje po šerijatu

Nakon Velike Britanije i Njemačka je dopustila ulazak na svoje tržište banci koja posluje po islamskim načelima. Njemački financijski nadzornici izdali su licenciju Kuveyt Türk Bank koja slijedi načela šerijatskog prava. Najzanimljivija karakteristika "šerijatskog bankarstva" je da izričito zabranjuje zaračunavanje kamata.

Četiri poslovnice u 2015.

Njemački Handelsblatt objavio je jučer da će Kuveyt Türk Bank, koja ima sjedište u Istanbulu, u srpnju otvoriti tri poslovnice – u Mannheimu, Berlinu i Frankfurtu, a do konca ove godine i u Kölnu. U Njemačkoj živi 4,5 milijuna muslimana.

– Istraživanje tržišta pokazalo je da 21 posto muslimana u Njemačkoj podržava islamsku banku – kazao je Kemal Ozan, šef Kuveyt Türk Bank. Više od 900.000 muslimana brzo bi moglo pristupiti "Allahovoj banci", kako je nazivaju njemački mediji.

Islamski bankari ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.

– Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran financijski model – ističe K. Ozan.

Islamsko bankarstvo zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Pri kupnji nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem. On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mjesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udio u vlasništvu. Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi je najamnina za preostali udio vlasništva. Što se više otkupi udjela, najamnina je manja. Ugovori koji se jednom sklope fiksni su. Banka preuzima rizik zajedno s kupcem, pa problemi poput divljanja švicarca ne bi bili prevaljeni isključivo na kupca, a da ih banka i ne osjeti. Pomoć partneru je vjerska dužnost banke, kažu.

Hrvatska će se prilagoditi

U BiH po šerijatskom pravu posluje BBI banka koja želi poslovati i u Hrvatskoj.

– S obzirom na postojeći regulatorni okvir koji je u cijelosti usklađen s relevantnim propisima Europske unije, proizlazi da u Republici Hrvatskoj nije moguće otvoriti islamsku banku koja bi poslovala po šerijatskim načelima, no postoji mogućnost da banke eventualno s obzirom na potrebe tržišta ponude neke proizvode koji bi bili sukladni islamskim načelima, ako oni ne bi bili u suprotnosti s postojećim propisima u Republici Hrvatskoj – odgovorili su Večernjem listu iz Hrvatske narodne banke.

U HNB-u kažu da se usklađuje sa svim izmjenama u europskoj regulativi te će biti "upoznati i s promjenama koje bi uključivale aktivnosti islamskog bankarstva ukoliko do njih u EU dođe".

>>Islamska bankarska načela: kredit bez kamate

>>Islamska banka bez kamata stiže i u Hrvatsku

Komentara 84

DU
dukidudoje
15:52 24.03.2015.

u ovim bankama, vam nece uskracivati prava, nece vam oduzeti ono sto je vama od zivota znacajno, nece vas odvuci u prosjacki stap..a sigurnost je bolja nego u svicarskim bankama..jer tu nema ni laganja, ni pranje novca....to je dobro zaa narod koji zeli cestit i dobar odnos

DI
Diosiario
16:41 24.03.2015.

Kako radi ta banka? Dođe neka ženska i ovaj za pultom mu kaže da joj da karticu i osobnu, i ona mu da. Kako će on znati da je to prava vlasnica kartice kad te ženske meni s ovim kanturinama na glavi sve izgledaju jednako?

Avatar CVARCI-KULEN-SLANINA
CVARCI-KULEN-SLANINA
17:13 24.03.2015.

Ne samo banka nego i mnogo drugoga ali meni ne mogu nista jer ja jedem cvarke-kulen i slaninu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije