Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Allahova banka' osvaja Europsku uniju

U Hrvatskoj se ne može otvoriti institucija koja posluje po šerijatu
24. ožujka 2015. u 15:11 84 komentara 35945 prikaza
islamska banka
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon Velike Britanije i Njemačka je dopustila ulazak na svoje tržište banci koja posluje po islamskim načelima. Njemački financijski nadzornici izdali su licenciju Kuveyt Türk Bank koja slijedi načela šerijatskog prava. Najzanimljivija karakteristika "šerijatskog bankarstva" je da izričito zabranjuje zaračunavanje kamata.

Četiri poslovnice u 2015.

Njemački Handelsblatt objavio je jučer da će Kuveyt Türk Bank, koja ima sjedište u Istanbulu, u srpnju otvoriti tri poslovnice – u Mannheimu, Berlinu i Frankfurtu, a do konca ove godine i u Kölnu. U Njemačkoj živi 4,5 milijuna muslimana.

– Istraživanje tržišta pokazalo je da 21 posto muslimana u Njemačkoj podržava islamsku banku – kazao je Kemal Ozan, šef Kuveyt Türk Bank. Više od 900.000 muslimana brzo bi moglo pristupiti "Allahovoj banci", kako je nazivaju njemački mediji.

Islamski bankari ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.

– Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran financijski model – ističe K. Ozan.

Islamsko bankarstvo zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Pri kupnji nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem. On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mjesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udio u vlasništvu. Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi je najamnina za preostali udio vlasništva. Što se više otkupi udjela, najamnina je manja. Ugovori koji se jednom sklope fiksni su. Banka preuzima rizik zajedno s kupcem, pa problemi poput divljanja švicarca ne bi bili prevaljeni isključivo na kupca, a da ih banka i ne osjeti. Pomoć partneru je vjerska dužnost banke, kažu.

Hrvatska će se prilagoditi

U BiH po šerijatskom pravu posluje BBI banka koja želi poslovati i u Hrvatskoj.

– S obzirom na postojeći regulatorni okvir koji je u cijelosti usklađen s relevantnim propisima Europske unije, proizlazi da u Republici Hrvatskoj nije moguće otvoriti islamsku banku koja bi poslovala po šerijatskim načelima, no postoji mogućnost da banke eventualno s obzirom na potrebe tržišta ponude neke proizvode koji bi bili sukladni islamskim načelima, ako oni ne bi bili u suprotnosti s postojećim propisima u Republici Hrvatskoj – odgovorili su Večernjem listu iz Hrvatske narodne banke.

U HNB-u kažu da se usklađuje sa svim izmjenama u europskoj regulativi te će biti "upoznati i s promjenama koje bi uključivale aktivnosti islamskog bankarstva ukoliko do njih u EU dođe".

>>Islamska bankarska načela: kredit bez kamate

>>Islamska banka bez kamata stiže i u Hrvatsku

Halal banke u pet koraka

1. Šerijatsko pravo

Islamsko bankarstvo slijedi islamske smjernice i načela (šerijatsko pravo). Jedno od glavnih načela govori da sva ulaganja moraju biti izvedena po načelu odgovornog poslovanja uz poštovanje etike i morala.

2. Ograničena investiranja

Zabranjeno je investiranje u igre na sreću, pornografiju, trgovinu oružjem, svinjetinom i alkoholom, što je u načelu s islamskim načinom života. Ujedno, ne ulaže se u prezadužena poduzeća.

3. Zabranjuju špekulacije

Jedno od osnovnih pravila islamskog bankarstva je isključivanje gerara, odnosno špekulacija, odnosno visokorizičnih transakcija koje špekulantima mogu nositi visoku dobit ali i mogućnost gubitka

4. Nema kamata

Nema kamata kao forme čiste zarade, već banke naplaćuju naknade. Ako netko kupuje nekretninu, ne zadužuje se uz kamatu već nekretninu kupi banka koja je korisniku kredita prodaje na rate.

5. Podjela dobitaka

Banke i klijenti u partnerskom odnosu dijele dobitak i gubitak. Modeli financiranja zasnivaju se na prodaji, partnerstvu, najmu i podjeli, pri čemu u svakom poslu i banka i klijent snose određeni dio rizika.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • dukidudoje:

  u ovim bankama, vam nece uskracivati prava, nece vam oduzeti ono sto je vama od zivota znacajno, nece vas odvuci u prosjacki stap..a sigurnost je bolja nego u svicarskim bankama..jer tu nema ni laganja, ni pranje novca....to je dobro za ... prikaži još!a narod koji zeli cestit i dobar odnos

 • Diosiario:

  Kako radi ta banka? Dođe neka ženska i ovaj za pultom mu kaže da joj da karticu i osobnu, i ona mu da. Kako će on znati da je to prava vlasnica kartice kad te ženske meni s ovim kanturinama ... prikaži još! na glavi sve izgledaju jednako?

 • Avatar CVARCI-KULEN-SLANINA
  CVARCI-KULEN-SLANINA:

  Ne samo banka nego i mnogo drugoga ali meni ne mogu nista jer ja jedem cvarke-kulen i slaninu