Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odabir konzultanta

Alix Partners peti u svijetu, McKinsey zna situaciju u Agrokoru

Agrokor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
20.04.2017.
u 16:30

Šest svjetskih kompanija natječu se za posao savjetnika. S Agrokorom Hrvatska će ući na listu najvećih u tim poslovima.

Odabir konzultanta koji će provesti restrukturiranje Agrokora znat će se do kraja tjedna.

Na pozivnom natječaju prošli tjedan se je odazvalo šest tvrtki – Alix Partners, EY, KPMG, Roland Berger, McKinsey i Boston Consulting Group. Poziv je išao i prema Alvarez&Marsalu, no nisu se javili, jer kako su i sami rekli – oni dolaze na izravne pozive, a ne dogovaraju poslove preko natječaja.

Timovi upoznati

No lani je prema podacima za devet mjeseci ispred Alvareza bio Alix Partners, i to kao peta najveća kompanija na području savjetovanja u restrukturiranju na svijetu. Zato je i mnogi smatraju glavnim favoritom za budući posao u Agrokoru. Alix Partners je radio na spašavanju kompanija koje su se diljem svijeta našle u sličnoj situaciji kao sada Agrokor. Njegov udjel u restrukturiranju na svjetskoj razini iznosi 33 posto. Među njihovim klijentima bili su i veliki trgovački lanci. Ali taj sektor je ionako često zahvaćen krizom, pa teško da netko od ostalih kandidata nije radio na tim poslovima.

Općenito su se poslovi restrukturiranja povećali, čak za 67 posto u devet mjeseci lani u odnosu na godinu prije. Pri odabiru konzultanta vodit će se računa o poznavanju stanja u Agrokoru, kao i naravno kvaliteti ponude. Prilikom prezentacije svaka od tih kompanija trebala je predstaviti svoje referencije, kvalitetu tima koji bi radio na restrukturiranju Agrokora zajedno s njihovim životopisima i slučajevima na kojima su radili ranije, te cijenu. I to će biti ključno polazište. McKinsey je primjerice upoznat sa situacijom u Agrokoru, jer su ga banke ranije već angažirale za snimanje stanja u koncernu. Ta američka tvrtka ima ured u Zagrebu od 2003., počela je sa savjetima u financijskom sektoru i osiguranju, a proširila se na sektor telekomunikacija, robe široke potrošnje i komunalne usluge. Svoje urede imaju i KPMG koji inače djeluje u 155 zemalja te Boston Consulting Group koji je, primjerice, u zemlji radio savjetničke poslove za Badel 1862 i Končar. Također ima veliko iskustvo izvan zemlje, a među klijentima su bile i tvrtke na području maloprodaje.

Kako tko kotira

Kada se pogleda cijela lista najvećih specijaliziranih kompanija za restrukturiranje i investicijskih banaka kojima je to područje rada, vidi se da je na prvoj poziciji u devet prošlogodišnjih mjeseci bila tvrtka Moelis koji su savjetnici PIK kreditorima Agrokora, a drugi na listi – PJT Partners savjetnici za ulagače u obveznice Agrokora. Treći na listi - Lazard, savjetnici su u Hrvatskoj na projektu autocesta, dok je četvrti na ljestvici - Rothschild&Co, bio savjetnik Agrokora za IPO.

Prema svojoj veličini duga, a pogleda li se prošlogodišnja lista restrukturiranih kompanija, Agrokor bi na listi svjetskih poslova restrukturiranja bio među prvih deset. S Agrokorom će zapravo Hrvatska ući na globalnu listu tvrtki nad kojima se provodi restrukturiranje, poslova koji su učestali u svijetu i čiji se ugovori godišnje mjere u milijardama dolara.  

>>Došao je kraj tajkunske privatizacije kojom je hrvatska politička elita stvarala nove bogataše

>>Suvremeni Glembajevi i vrijeme 'ćorke'

>>Todoriću sam rekao: Ne dam ti državnih milijardu i pol kuna

Komentara 3

JO
Jozica
22:35 20.04.2017.

bi ti će iza bra na tvrt ka koja će "slu ša ti" H DZ!...tko se oglu ši van!....za to je A lvare z i spu šio!

DE
demokršćanin
22:18 20.04.2017.

Koja god konzultantska tvrtka bude izabrana zagristi će tvrdi orah.Kada je to ustanovio Tonček III.pametno je učinio i nagovorio svoju tvrtku da se ne upušta u konzalting Agrokora.

DU
Deleted user
19:35 20.04.2017.

Jadan Todoric, sta mu rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije