Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FUNKCIJE Skoro četiri mjeseca nakon izbora Sarajevo dobilo novu vlast

Alija Behmen gradonačelnik Sarajeva

29.01.2009.
u 23:00

SARAJEVO - Bivši federalni premijer i visoki dužnosnik SDP-a Alija Behmen izabran je danas za novoga gradonačelnika grada Sarajeva. Gradsko vijeće, koje je danas konstituirano, za dogradonačelnike je izabralo proslavljenog košarkaša Nenada Markovića, kojeg je predložio SDP, te Slobodana Neškovića iz Naše stranke. Do konstituiranja Gradskoga vijeća i izbora gradonačelnika i dogradonačelnika Sarajeva došlo je skoro četiri mjeseca nakon lokalnih izbora.

Naime, procedura izbora članova Gradskog vijeća vrlo je komplicirana, a tek prije tjedan dana Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je izbor svih članova u ovo tijelo. Sukladno tim rezultatima, SDP je osigurao natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću, a koaliranjem s Našom strankom samo je dodatno učvrstio vladajuću poziciju u gradu Sarajevu u sljedeće četiri godine.

Kao i do sada, predsjedatelj Gradskog vijeća bit će Marin Ivanišević iz SDP-a, dok su za njegove zamjenice izabrane Tatjana Ljujić-Mijatović, također iz SDP-a, i Lejla Somun-Krupalija iz Naše stranke. Očito je, dakle, kako će upravo SDP i NS voditi glavnu riječ u upravljanju gradom, a zbog činjenice da u županiji vlast imaju SDA i SBiH, mnogi predviđaju sukobe oko nadležnosti između nove gradske i stare županijske vlasti.

Novi gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen rođen je 25. prosinca 1940. godine u Splitu. Školovao se u Mostaru i Sarajevu, gdje je obranio i doktorsku disertaciju.

Dugo godina je radio na rukovodećim pozicijama u Željeznicama BiH i Interšpedu. Radio je i kao profesor na Prometnom fakultetu u Sarajevu te bio suradnik Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Od 1998. godine do danas biran je za zastupnika u županijskoj Skupštini i Domu naroda Parlamenta BiH, a od 2001. do 2003. godine bio je premijer FBiH. Trenutačno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije