Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život u strahu

Alfa i omega Poreča Edo Kos na meti ucjenjivača

kos
Foto: Arhiva VL
1/3
26.05.2011.
u 23:00

Kosu su pod auto podmetnuli bombu prije pet godina, a lani su na njega i pucali.

Porečki dogradonačelnik Edo Kos već nekoliko godina živi u strahu hoće li ga likvidirati. Zbog dva pokušaja ubojstva te još nekoliko incidenata koji su trebali biti upozorenje, Kos je već 199 dana pod zaštitom dvojice policajaca. Iako se najčešće u kuloarima spominjalo da su napadi na Kosa u režiji građevinskih lobija, on to poriče. Otkad je u Rijeci uhićena osoba koja ga je ucjenjivala tražeći 15.000 eura, Kos, kaže, bolje spava.

– Neki su portali prenijeli da sam i ja osobno u srijedu bio u Rijeci, ali to nije istina. Kada istraga završi, mnogi će se iznenaditi – kazao je Kos.

Gradonačelnik se ne boji


Porečki gradonačelnik Edi Štifanić kaže da osobno nije u strahu zbog neugodnosti koje doživljava njegov najbliži suradnik Kos. Inače, Kos i Štifanić bili su svojedobno ispitani i kao svjedoci u aferi Maestro. Istražni postupak, sadržaj iskaza svjedoka, tada je bio proglašen tajnim.

Tko je Edo Kos i zašto ga netko želi likvidirati, pokazat će, naravno, tek istraga kojom se bave policija i USKOK. Rođeni Pazinjanin, 52-godišnji Kos je magistar tehničkih znanosti iz područja graditeljstva. Već 18 godina ima i vlastitu tvrtku za građevinske poslove. Član je IDS-a, a prošle godine odustao je od funkcija u stranci. Bio je vijećnik u Gradskom vijeću Poreča te član Poglavarstva, a sada je zamjenik gradonačelnika. Kažu da je jedan od imućnijih ljudi u Poreču. Osim kuće u Kukcima, ima i jahtu dugu oko osam metara. No živi prilično obično, omiljeni mu je restoran u Funtani, najbolji mu je prijatelj vlasnik jedne benzinske crpke. Razveden je i otac dvoje djece. Slovi kao muškarac koji ima uspjeha kod žena. Kao suvlasnik tvrtke Arhetip 21, osim političkih imao je i zavidnih rezultata kao građevinski poduzetnik. Tvrtka Arhetip 21 priskrbila si je uglavnom financijski dobre investicije. Nadzirala je preuređenje hotela “Palazzo” nekadašnje “Riviere” u vlasništvu braće Osmani, obavljala nadzor i nad gradnjom hotela “Mauro” u vlasništvu Ante Gucića.

Potkraj prošle godine na njega je pucano vatrenim oružjem u dvorištu njegove kuće, noću. Kos je čovjeka udario po ruci torbom pa mu je pištolj ispao. Prije pet godina ispod njegova automobila postavljena je eksplozivna naprava koja je raznijela auto nakon što ga je Kos otključao daljinskim upravljačem. Edu Kosa Porečani opisuju kao moćnu osobu koja može pomoći ili odmoći jer je godinama bio zadužen i za komunalno gospodarstvo, stambeno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša. I bivši ministar turizma Ivan Herak, koji živi u Rijeci, danas je građevinski poduzetnik. Herak kaže da problema poput Kosovih nikada imao. Nitko mu nije prijetio. U zadnjih desetak godina njegove su tvrtke u Istri sagradile i prodale stotinjak stanova.

Namještanje natječaja


– Najviše sam na zapreke nailazio u rodnom Poreču. Kada sam jedne godine predao zahtjev za dogradnju kuće u naselju Poreč jug, ja sam bio prva osoba koja je dobila odbijenicu iako je za to naselje izdano više od 20 sličnih dozvola. U Poreču je javna tajna da je Edo Kos siva eminencija kada su posrijedi takvi poslovi – kaže Herak koji Kosa poznaje osobno još iz vremena dok su, u IDS-u, dijelili iste političke ideje. HDZ-ov oporbeni vijećnik u Poreču Jozo Nuić pak ima tvrtku “Baksmar”.

– Moja je tvrtka gradila za Ivića Pašalića 25 kuća u Paradižu. Zbog toga su za mene govorili da sam perač Pašalićeva novca, jer “njima” smetaju svi koji nisu iz Istre. Ja sam u Poreču morao čekati tri-četiri godine da bih dobio neke dozvole, a oni koji su bili bliski IDS-u dozvole su dobili za tri-četiri mjeseca. Grad je namještao natječaje i postavljao nemoguće uvijete. Na primjer, za gradnju škole u Finidi uvjet je bio i da poduzetnik vodoinstalater ima zaposlena dva-tri inženjera ili da ima promet od pet milijuna kuna. Cijeli grad zna da je Edo Kos bio alfa i omega u gradu. Vezano za pokušaje atentata, mislim da je u igri puno krupniji motiv nego što je nedobivanje nekih dozvola – kaže Nuić.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar netstoper
netstoper
12:54 27.05.2011.

Kukuriku koalicija, ipak je bolje , da služi samo za \"kukurikanje\" u opoziciji...

AS
Asdf
02:08 27.05.2011.

\"Slovi kao muškarac koji ima uspjeha kod žena. \" Hahahahahahahah, da, sigurno. Lijep ko slika. Trebali ste napisati \"Sponzoruše ga često obilaze, a on redovno plača za sex\"

JU
juma
00:05 27.05.2011.

Isprepletenost politickih i mafijaskih struktura, tako da vise ne znas gdje prestaje jedno, a pocinje drugo. Tako tipicno hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije