Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITI U ŠVICARCIMA

Aleksić kazneno prijavio banke zbog udruženog zločinačkog pothvata protiv hrvatskih građana

Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
04.10.2019.
u 11:57

Komentirajući arbitražni spor u Washingtonu koji su pokrenule četiri banke protiv Hrvatske zbog konverzije CHF kredita, Aleksić upozorava kako je takav spor suprotan pravu EU-a.

Zbog udruženog zločinačkog pothvata protiv građana Hrvatske, saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić danas je Državnom odvjetništvu RH kazneno prijavio banke koje su osuđene u kolektivnom sudskom procesu vezanom za kredite u švicarskom franku. DORH-u je tako prijavio sljedeće banke - Erste & Steiermärkische Bank, Zagrebačku banku, Privrednu banku Zagreb, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria, OTP banku i Splitsku banku koja je uklopljena u OTP, te Sberbank - koje, pojašnjava, ni nakon što je utvrđeno njihovo nezakonito postupanje nisu promijenile ponašanje te nastavile primjenjivati nepoštene kamatne stope na kredite u CHF-u, euru i kuna sve do 10. siječanj 2013. godine.

- Početkom rujna ove godine odbačene su revizije banaka u slučaju franak i potvrđeno je da su banke ugovarale nepoštene ugovorne odredbe s valutnom klauzulom u CHF-u i nepoštene kamatne stope koje su se mijenjale odlukom banke te je to temelj za prijavu. Anuiteti koju su plaćeni za kredite u CHF-u bili 50 pa sve do 100 posto veći u odnosu na početno ugovorene, uzrokujući psihološke traume kod ljudi, bračne brodolome, samoubojstva, deložacije ... To su bili lihvarski krediti, a takvo je ponašanje kazneno djelo udruživanja u oligopol kroz svoju Hrvatsku udrugu banaka kojim su hrvatski građani oštećeni za 15 do 25 milijardi kuna – tvrdi Aleksić

Zbog toga je, naglašava, posljednjih petnaest godina BDP manji nego bi bio da su građani taj novac zadržali ,a državni proračun je manji za 3 do 4 milijarde kuna, dok su se banke obogatile.

- To je posljedica zločinačkog udruživanja banaka u oligopol, što je suprotno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja jer su bez pisanih tragova neizravno utvrdile trgovinske uvjete potrošačkim kreditima vezanim za kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke te uz valutnu klauzulu u CHF-u – poručuje.

Komentirajući arbitražni spor u Washingtonu koji su pokrenule četiri banke protiv Hrvatske zbog konverzije CHF kredita, Aleksić upozorava kako je takav spor suprotan pravu EU-a.

- Banke su lopovi koji su opljačkali hrvatske građane. Konverzijom koja je bila provedena samo su smanjenje glavnice s valutnom klauzulom u CHF-u ali time nisu vraćene niti preplaćene kamate niti preplaćeni tečaj niti zatezne kamate. Zato očekujem od DORH-a da provede izvide i pokrene kazneni progon protiv banaka koje su oštetile hrvatske građane, hrvatsko gospodarstvo i proračun Hrvatske – zaključuje Aleksić.

Komentara 14

DU
Deleted user
12:21 04.10.2019.

Bravo . Banke i dalje misle da su svete krave. Im

MA
MarkoMaras
12:18 04.10.2019.

Samo naprijed! Za razliku od 90% zastupnika koji glume da zastupaju građane, ovaj Aleksić to stvarno radi. I to protiv banaka, koje su najtvrđi orah.

DU
Deleted user
13:59 04.10.2019.

Ovaj čovjek je jedini zaslužio mjestu u Saboru za razliku od ostale oporbe .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije