Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija Aladrovića i Malenice

Plan unaprjeđenja: Zapošljavaju 200 novih stručnjaka, izdvajaju se obiteljski centri

Zagreb: Ministri Aladrović i Malenica predstavili plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
26.04.2021.
u 09:40

Govoreći o novom Zakonu o udomljavanju djece, Aladrović navodi kako će se kriteriji relaksirati, a naknade povećati

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljaju danas plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. 

– Kako bismo bili što objektivniji, moramo reći da imamo određene boljke u sustavu – rekao je uvodno Aladrović te kao neke probleme naveo fragmentiranost sustava, nedostatak stručnog kadra i stručne podrške. 

– Što se tiče samog sustava, moramo imati na umu da 260 tisuća građana koristi naknade i/ili usluge u sustavu socijalne skrbi, naveo je dodajući kako postoje 82 centra za socijalnu skrb uz 56 podružnice. 

Istaknuo je kako su kroz Akcijski plan gledali kontekst samog sustava i kontekst benefita korisnika. Prvi cilj koji se želi postići jest stvaranje osnaženog sustava socijalne skrbi. 

Kako bi se postiglo pravodobno i ujednačeno postupanje, provest će se osnivanje obiteljskog centra, rana procjena rizika i ubrzanje postupaka radi zaštite djece, osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu, osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o pritužbama građana te unapređenje zaštite od nasilja od obitelji. 

– Očekujemo da ćemo dobiti puno kvalitetnije i vertikalno upravljanje. Obiteljske centre izdvajamo i imat će svoje podružnice u svakoj županiji – naveo je.

Kao treći cilj istaknuto je poboljšanje kvalitete usluga i povećanje naknada. Aktivnosti koje se planiraju provesti kako bi se taj cilj ostvario jesu smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, povećanje broja djece u udomiteljskim obiteljima, povećanje broja udomitelja, smanjenje broja korisnika u institucijama, osiguravanje regionalne ravnomjernosti i pristupačnosti usluga, sigurnost i zaštita starijih osoba te metodologija za izračun cijena usluga.

– U fokusu su korisnici, ustvrdio je Aladrović, te dodao kako je cilj povećati udomljavanje za 10 posto

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica osvrnuo se na osnivanje Obiteljskih odjela. 

– Osnivanje Obiteljskih odjela rezultat je međuresorne suradnje i pravobraniteljice za prava djece. Cilj je osnovati 15 obiteljskih odjela na Općinskim sudovima. Već danas unutar općinskih sudovima imamo Odjele za mlade – naveo je dodajući kako je cilj da se suci specijaliziraju za to područje.

Također, najavio je pokretanje Očevidnika kaznenih i prekršajnih postupaka u odnosu na obiteljsko nasilje. 

– Već smo započeli razgovore i aktivnosti. Cilj je da se evidentiraju svi kazneni i prekršajni postupci u odnosu na obiteljsko nasilje, sve sudske postupke i izrečene mjere kako bi centri za socijalnu skrb na temelju tih podataka mogli postupati.

Nastavno na brojne incidente i napade na djelatnice centara za socijalnu skrb, Aladrović je naveo kako planiraju privući nove djelatnike.

– Mi, kao Ministarstvo, apeliramo na smirivanje društvenih strasti i negativnih emocija i ne možemo ne izraziti brigu za sam sustav. Još jednom apeliram na sve da se suzdrže od nepodobnih činova. Napadi nisu način na koji se problemi rješavaju. Mlade ćemo privući poboljšanjem njihovih kadrovskih i prostornih kapaciteta. Vjerujemo da ćemo brzo objaviti natječaj i da će postojati interes – naveo je Aladrović dodajući kako je provedena analiza u kojim centrima prioritetno treba zaposliti još stručnjaka.

Govoreći o novom Zakonu o udomljavanju djece, Aladrović navodi kako će se kriteriji relaksirati, a naknade povećati.

– Svjesni smo da imamo iznimno restriktivne uvjete koje ne vode popularizaciji udomiteljstva. Moramo gledati interes djeteta. Relaksirat ćemo uvjete i povećati naknade i doći do situacije da se poveća broj djece u udomiteljskim obiteljima – navodi.

Aladrović se osvrnuo na tragičan slučaj iz Nove Gradiške. 

– Ono što mi možemo jest sve nadzore koje imamo, a imamo tri, isporučiti županijskom državnom odvjetništvu i vidjeti postoje li elementi nekih drugih odgovornosti. Utvrđene su upravnim nadzorom neke pogreške u radu Centra. Smatrali smo da su ti nedostaci dovoljni za kadrovske izmjene ne čelu centra, odnosno smjenu ravnatelja – rekao je Aladrović. Utvrđena pogreška jest da dijete nije trebalo biti vraćeno u obitelj. 

Prema informacijama kojima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike raspolaže, v. d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška djelatnice nadležne u slučaju preminule djevojčice raspodijelila je na druge odjele

VIDEO Dirljive poruke, svijeće i igračke na ogradi bolnice u Klaićevoj za preminulu djevojčicu

Plan unaprjeđenja dolazi nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške. Preminula je u Klaićevoj bolnici u Zagrebu od posljedica obiteljskog nasilja. Njezini su roditelji uhićeni jer je utvrđeno da su je mjesecima zlostavljali i zanemarivali. Slučaj je otvorio brojna pitanja vezana uz djelovanje Centra za socijalnu skrb, a stručni nadzor nad radom ovlaštene socijalne radnice provela je i Komora socijalnih radnika. Nadzorom je utvrđeno kako je postupala stručno i odgovorno.

Komentara 11

HE
Herceg56
10:49 26.04.2021.

Di su tvornice,poljoprivreda...?!

SI
sisavac
10:21 26.04.2021.

stručnjake treba platiti. dati im normalne uvjete za rad. a ako je to plaća od 5,500 kn, a radiš sa delikventima i obiteljskim nasilnicima, onda zaboravite. običan šljaker ima 6-7.000 kn plaću, ne radi subotom, osim ponekad. a ovi bi trebali u pola noći izlaziti van, i svoju glavu na panju nositi, jer eto, neki nasilnik/ca se osjeti oštećenim, pa reagira žestoko. nitko taj posao neće raditi, grozan je. probajte jedan dan s socijalnim radnicima provesti, na par primjera shvatiti s čime se oni bore, i i više nikad nećete taj sustav pogledati, kamoli kritizirati. uzme se jedan slučaj koji malo iskače iz okvira, i odmah se čitav sustav napadne i prikaže ko neradnički, uhljebarij. sve neki bezgrešnici su među nama, al nikako da ih vidimo. znamo da smo to mi, a drugi pojma nemaju. ne?

Avatar speak_loud
speak_loud
19:38 26.04.2021.

Riječ "stručnjak" je precijenjena, osoba iz struke, završio fakultet... pogotovo ako je i nov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije