Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niska procijepljenost

Aladrović: Cijepljenje neće biti obvezno, ali će biti uvjet za potpore

Zagreb: Josip Aladrović održao onferenciju za medije nakon sjednice Vlade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
02.07.2021.
u 14:14

Najavio je da će  početkom sljedećeg tjedna s poslodavcima i sindikatima razgovarati o modelu ostvarenja te ideje

Cijepljenje protiv COVID-19 neće biti obvezno, ali svakako će biti povezano s isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta, izjavio je u petak ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Komentirajući ideju države da veže potpore za radna mjesta s cijepljenjem, Aladrović je rekao da je procijepljenost niska, zbog čega "možda ugrožavamo i turističku sezonu", te je Vlada odlučila povezati ekonomski i epidemiološki sustav tako da stimulira one koji su se cijepili.

Najavio je da će  početkom sljedećeg tjedna s poslodavcima i sindikatima razgovarati o modelu ostvarenja te ideje. "Želimo vrlo snažno vezati epidemiološku situaciju s ekonomskom, jer ono što smo imali u prethodnoj fazi ne može biti financijski praćeno", kazao je. 

"Vrlo je nerealno očekivati da ćemo cijelo vrijeme moći pratiti ekonomske mjere i stimulirati ekonomiju, čuvati radna mjesta, raditi na tome da BDP bude povećan u sljedećem razdoblju i da se sve poslovne aktivnosti odvijaju neometano, a s druge strane imati nisku razinu procijepljenosti. Ta dva elementa u važnoj su koliziji i moramo ih što snažnije integrirati", rekao je Aladrović.

Siguran je da će se naći model koji će biti pravno održiv. Ponovio je da Vlada ne želi uvesti obvezu cijepljenja nego razlikovati one koji su cijepljeni, "dakle odgovorne po svim aspektima, i onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto".  Upitan kako se konkretno kani vezati potpore uz procijepljenost, posebno ako se uzme u obzir GDPR i to što cijepljenje nije obvezno, naglasio je da cijepljenje i dalje neće biti obavezno.

Na pitanje hoće li poslodavci morati prisiliti svog radnika da se cijepi, odgovorio je protupitanjem koliko je realno da netko radi u turizmu, prima domaće ili strane goste, za što porezni obveznici izdvajaju novac, a ne želi minimalan dio zdravstvene zaštite?

Da će cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpore za očuvanje radnih mjesta, najavio je jučer i premijer Andrej Plenković. Te su najave naišle na osudu dijela poslodavaca i njihovih udruga. Posebno je oštra reakcija Udruge Glas poduzetnika koja smatra da se time zadire u temelje ljudskih sloboda i ustavnih prava građana.

Komentara 43

ED
edgar2
15:08 02.07.2021.

Australija je sa niskom procijepljenosti ušla u zimu...U nekim gradovima su ponovno uvedeni lockdown-i, a tamošnja je vlada uvela i obavezno cijepljenje za djelatnike u ustanovama koje brinu o starijim ljudima. Od tih se djelatnika očekuje da svoju prvu dozu prime do sredine rujna....

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
15:10 02.07.2021.

Prihvatljivo. Zbog neodgovornih epidemija je još uvijek opasna prijetnja i baš zbog toga što se može suzbiti cijepljenjem takve treba izuzeti iz lanca potpore. Ni vozački ispit nije obvezan ali ne možeš bez posljedica upravljati vozilom jer takav neuk ugrožavaš ostale.

Avatar Proleter
Proleter
14:47 02.07.2021.

Nego Aladroviću, objasni ti nama zašto cijepljenje još uvijek nije obavezno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije