Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KALIFAT PRED RASPADOM?

Al-Bagdadiju ratište će ubuduće biti cijeli svijet

Napad u Parizu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.11.2015.
u 12:45

ISIL je pretrpio teške udarce na svim frontovima i sada se priprema za novu, opasniju fazu rata

Da li su ovi teroristički napadi u Parizu znak kako je tzv. kalifat pred raspadom!? Naime, vođa terorističke organizacije Islamske države, Abu Baker Al Bagdadi, prilikom proglašenja kalifata kazao je kako će u slučaju uništenja i nestanka kalifata, rat sa „nevjernicima i križarima" preseliti u njihove zemlje, diljem Europe i SAD-a. Poznato je, kako je za razliku od Osame Bin Ladena,vođe Al Qaide, koji se bojao proglasiti Islamsku državu misleći da će okupljanje džihadista na jednom mjestu olakšati Zapadu i SAD-u da ih poraz.

Al-Bagdadijeva strategija

Stoga je moć zadržavao u rukama vrlo uskog kruga ljudi, na čelu razrađene mreže čelnika zaduženih za svaki segment i bio je protiv ideje da se Al Qaidi pridruže strani borci, Al Bagdadi je imao drugačiju strategiju te je otvorio vrata stranim borcima, osobito onima iz Europe i Sjedinjenih država. U slučaju raspada kalifata oni će se polako vračati kućama i terorističkim akcijama mogu destabilizirati cijeli svijet. Ovi teroristički napadi koji se danas događaju u Parizu upravo su dio Al-Bagdadijeve strategije. Jer, evidentno je da kalifat proživljava najteže dane od svog osnutka prije godinu i pol dana i pitanje je dana kada će doživjeti potpuni poraz. Naime, u samo nekoliko dana ISIL je pretrpio teške udarce na svim frontovima. Prvo u Siriji, gdje je sirijska vojska, potpomognuta borcima Hezbollaha i zračnim udarima Rusije uspjela potisnuti pripadnike Islamske države oko gradova Aleppa i Homsa te sada stežu obruč oko Palmire.

Porazi snaga kalifata

S druge strane, u Iraku borci Pešmerga, potpomognuti američkim zračnim udarima, oslobodili su grad Sinjar, strateško važno područje, koje se nalazi na autoputu koji povezuje gradove Mosul i Raqqu, glavna uporište ISIL-a u Iraku i Siriji. Oslobađanjem Sinjara dva dijela "kalifata" su odvojena, a prekinuta je ruta za transport kojom se ISIL koristio za dopremanje vojske i oružja. Isto tako, borci Pešmirge približili su se gradu Tel Afar, na iračko sirijskog granici, što im daje još jednu veću mogućnost oslobađanja Mosula. Istodobno, Iračka vojska uspjela je potpuno opkoliti grad Ramadi, glavno uporište terorističke organizacije Islamske države u provinciji Anbar.

Jedan od najtežih udaraca bila je likvidacija njihovog krvoločnog teroriste Jihadi Johna koji je uživao veliko poštovanje i autoritet među ISIL-ovcima te su ga smatrali idolom. Analitičari smatraju da su teroristički napadi u Libanonu i Parizu zapravo očajnički potezi umirućeg kalifata, čiji je vođa Al Bagdadi shvatio kako se vojno ne može suprotstaviti čitavom svijetu te kako svaki dan polako gubi sve više teritorija i moć i prijeti im nestanak. S jedne strane pritišće ih Rusija i režimska sirijska vojska sa Hezbollahom u Siriji, a s druge strane Amerika i iračka vojska te kurdski borci Pešmerga.

>> Tri usklađene skupine terorista: Evo kako su se odvijali stravični napadi u Parizu 

>> Terorist imao ulaznicu za utakmicu, htio se raznijeti na stadionu i uzrokovati smrtonosni stampedo

Komentara 73

TE
telefon2
14:58 15.11.2015.

Pitanje svih pitanja je :tko je stvorio Bin ladena...ISIL,...iste učio...naoružavao.....surađivao.....tko je NELEGALNO i bez dozvole UN-a rušio Huseina kakav god bio,bio je bolje riješenje od sadašnjeg...isto važi i za Gadafija....Asada...ti ljudi su u tim državama živeli dobro,plaće odlične....bogati bili....a sad bježe ....i stvaraju tzv zapadnjacima užasne probleme....tko je zato KRV!!!????Sad istog momenta da Putin udari jož žešće po ISIL-u ,da ih sve neutralizira,tzv zapadna propaganda će ustati na sve četiri noge i lažima .....napadati Putina,ali će tiho biti i bez odgovora biti na UZROK svega. Ista ta tzv zapadna demokracija će tiho biti kad oni ruše ....pale...ubijaju.....jer tobo'ž to je u interesu demokracije....to što to sve rade nasilno i bez pravne podloge,to se njih ne tiče. Je'l demokracija kad ubiješ nekoliko milijuna Indijanaca...Vijetnamaca.....Hirošima......iračana.....a sve ostalo terorizam i zločin?Inače svatko normalan je užasnut sa ovim slikama....nitko normalan nemre podržati teror bilo kakve vrste....i zato treba Putina nominirati za NOBELA i surađivati s njima ne istog potkopavati.

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
13:50 15.11.2015.

Jedno je sigurno rasizam je živ i zdrav.

Avatar plejer_as
plejer_as
16:50 15.11.2015.

muslimani trebaju uništit izrode da sačuvaju obraz i vjeru, inače nema razlike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije