Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji

'Aktualna vlast želi kozmetičke, a ne stvarne promjene izbornog zakonodavstva'

Željka Markić
Goran Stanzl/PIXSELL
17.01.2015.
u 15:13

- Prijedlog smatramo samo kozmetičkim izmjenama koje ne mogu ispraviti nedostatke izbornog sustava i omogućiti da u Hrvatski sabor uđe više sposobnih, a manje podobnih predstavnika naroda- navode u priopćenju.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' oglasila se priopćenjem u kojem upozoravaju '' na činjenicu da se prijedlog aktualne vlasti o uvođenju preferencijalnog glasovanja bitno razlikuje od prijedloga građanske inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom"'.

- U ime obitelji predlaže da građani na svakoj listi mogu zaokružiti ime i prezime triju kandidata te da se potpuno ukine izborni cenzus. To znači da svaka stranka određuje poredak svojih kandidata na listi, ali u konačnici birači određuju njihov poredak za ulazak u Sabor. Dakle, U ime obitelji predlaže da ako je Ana na prvom mjestu na listi, a Marija na četvrtom, a na izborima Marija dobije više glasova birača nego Ana, da je onda Marija ta koja prva ulazi u Sabor. Ovaj prijedlog poduprlo je više od 380 000 hrvatskih građana svojim zahtjevom za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Suprotno tome, prijedlog aktualne vlasti nastoji zadržati odlučivanje o tome tko ulazi u Sabor u rukama vodstva stranaka, pa bi birači imali pravo na samo jedan preferencijalni glas, pri čemu bi morali još dodatno zadovoljiti cenzus - odnosno, imali bi pravo pomaknuti se na listi prema gore jedino ako prikupe 10 % glasova od ukupnog broja glasova koje je dobila njihova lista. Stoga ovaj prijedlog smatramo samo kozmetičkim izmjenama koje ne mogu ispraviti nedostatke izbornog sustava i omogućiti da u Hrvatski sabor uđe više sposobnih, a manje podobnih predstavnika naroda- navode u priopćenju.

Podržavaju početak razgovora klubova zastupnika u Hrvatskom saboru o promjeni izbornog zakona, no podsjećaju kako se njihova inicijativa ''osim preferencijalnog kvalitetnog sustava biranja zastupnika zalaže za cjelovitije izmjene'' koje će kako tvrde, ''doista donijeti veći i pravičniji utjecaj birača na parlamentarnim izborima''. Također podsjećaju da još uvijek čekaju ministra uprave Arsena Bauka da im objasni kako to da u Hrvatskoj ima 250.000 više birača nego punoljetnih građana.

>> U ime obitelji o Obiteljskom zakonu: Sad bi trebalo pitati koliko smo mi sve ovo platili

Komentara 24

DU
Deleted user
15:29 17.01.2015.

Kaj god! Sadašnja hrvatska vlast ne želi ama baš ništa pod kapom nebeskom, osim jedne sitne stvarčice - izgurati mandat do kraja kako bi Zoki i njegova ekipa te brojni SDP-ovi i HNS-ovi uhljebi primili još desetak plaća za u nebo vrišteći nerad. Upravo za ono za što su već primili oko 35 plaća.

CI
cicibela
16:23 17.01.2015.

Zanimljivo je da 380 000 potpisa za referendum ne predstavlja 10% izbornog tijela, ako nam je Bauk priznao da pravo glasa ima 3.7 milijuna građana. Tko je zavarao Ustavni sud i hoće li za to odgovarati?

LE
LeonardS
16:10 17.01.2015.

Nisam član niti jedne stranke a ovu ne volim jer se samo vadila na HDZ a ništa nije napravila odnosno je ali sve loše po građane. Mene zanima a ne želim ulaziti u polemiku s nikim ako dođe do preferencijalnog glasovanja i Karamarko a ni Brkić nedobiju dovoljan broj glasova da uđu u Sabor ,znači po imence, kako će netko od njih postati premjer a ni u Sabor ne uđu???? To mi je nejasno pa ako netko negdje može mi pojasniti, što neznam ja pitam a to nije sramota????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije