Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suspenzija Ustavnog suda

U ime obitelji o Obiteljskom zakonu: Sad bi trebalo pitati koliko smo mi sve ovo platili

U ime obitelji
Foto: VL
14.01.2015.
u 11:06

Planinić je dodao da njihova inicijativa traži pravnu izvjesnost, sigurnost i dosljednost u zaštiti djeteta, što je kako je naglasio, ovim zakonom izostalo

– Obiteljski zakon je iznimno važan i zaista je presedan da se dokinula njegova primjena jer se procijenilo da bi mogao nanijeti veliku štetu u obiteljskim odnosima. Vidimo da su čak tri pravna fakulteta potvrdila da je opravdano 90 posto primjedbi koje su na suspendirani zakon iznijeli stručnjaci i mnoge udruge – kazao je na današnjoj konferenciji za medije odvjetnik građanske inicijative U ime obitelji Krešimir Planinić, osvrćući se na odluku Ustavnog suda da suspendira prije nekoliko mjeseci donesen novi Obiteljski zakon.

Planinić je dodao da njihova inicijativa traži pravnu izvjesnost, sigurnost i dosljednost u zaštiti djeteta, što je kako je naglasio, ovim zakonom izostalo. – To što ministrica Milanka Opačić pokušava dramom i kaosom skrenuti pozornost s nerada i lošeg zakona, pokazatelj je daljnje politike neslušanja ove Vlade. Nadamo se da će Vlada sad konačno poslušati odvjetnike i suce, stručnjake i civilne udruge, no sad bi trebalo pitati koliko smo mi sve ovo platili. Uopće ući u pisanje i implementaciju ovakvog zakona je nevjerojatno – kazao je Planinić dodavši da nevjerojatno zvuči i to što je sama ministrica Opačić priznala kako je suspendirani zakon imao neke elemente protuustavnosti.

Na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnje da će sada zbog suspenzije zakona biti stopirano posvojenje djece i isplata alimentacije, Planinić je uzvratio da to nije točno, da će svi postupci koji su sada u tijeku biti i nastavljeni i kako uopće nije točno da će sada nastati kaos. Pritom je istaknuo i neke odredbe suspendiranog zakona koje su bile posve začuđujuće, primjerice, da u zakonu nije bilo odredbe što znači punoljetnost ili da pravna osoba može imati pravo posvojenja.

Na dodatno novinarsko pitanje koje se ticalo tek završenih izbora da se pojavljuju tumačenja kako zbog velikog broja nevažećih listića zapravo nitko od kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, birača Planinić je kratko uzvratio kako se može zaključiti da su izbori bili regularni.

>> 'Sva posvojena djeca ostat će posvojena, svi razvedeni ostatat će razvedeni'

>> Opačić o suspenziji Obiteljskog zakona: To je pravni kaos

>> Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon ministrice Opačić

Komentara 16

DU
Deleted user
11:14 14.01.2015.

Sad još samo treba da uvrijeđena ministrica tuži Ustavni sud Međunarodnom sudu za zaštitu političara od pravde. Mislim, ova nakaradna Vlada i nered koji oni stvaraju već su odavno trebali biti u ropotarnici povijesti. Na što nam liči država...i onda se ljudi čude da se mladi iseljavaju.

PA
pacijent
11:20 14.01.2015.

Ovi iz sdp samo prave zakone koje niko ne prihvaca poceo jovanovic nastavili drugi i zavrsila opacic Molim vas idite jer neznate

DU
Deleted user
11:18 14.01.2015.

Što nisu ti nevažeći listići , u tako velikom broju, također maslo Opačićeve jer ta je u smiraj dana I izbornog kruga tako gadno "nakitila" Sinčića da je ovaj kasnije apelirao na glasače da poništavaju listiće. Treba to znati, kako vele nogometaši, na prvu loptu - upropastiti kandidata esdipija. Nek nam poživi ministrica još 100 godina, pa što košta da košta (proračun). Gdje ćemo naći takvu, što je takla, to je u...la!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije