Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aktivisti upozoravaju: Hrvatska bi mogla postati europsko smetlište

Koordinacija sedam ekoloških udruga traži od premijera da ministra Zmajlovića razriješi s dužnosti
02. rujna 2014. u 13:11 10 komentara 1146 prikaza
smetlište
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Koordinacija sedam ekoloških udruga iz raznih krajeva Hrvatske okupljena u ekološku inicijativu "Zero Waste Hrvatska" danas je poslala premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo kojim traže da ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića pod hitno razriješi s dužnosti

Tvrde da je strategija gospodarenje otpadom u Hrvatskoj potpuno promašena i temelji se na zastarjeloj tehnologiji izgradnje spalionica što nije u interesu hrvatskih građana. U priopćenju kojim traže ministrovo razrješenje ističu i kako je ministar nedavno najavio uvođenje dozvole za uvoz "goriva iz otpada" tvrdeći da to nije otpad.

- Ukoliko se dozvoli da se uvozi "gorivo iz otpada", dozvoljava se uvoz otpada i ide se u smjeru da se Hrvatsku napravi europskim smetlištem – ističu aktivisti iz sedam udruga koji upozoravaju i na neekonomičnost izgradnje spalionica otpada.

-  I laika bodu u oči cijene izgradnje velebnih centara za gospodarenje otpadom, dok je primjena alternativnih ekoloških sustava baziranih na odvajanju otpada deset puta jeftinija – upozoravaju u priopćenju aktivisti koji sumnjaju da će uskoro biti dozvoljen uvoz miješanog komunalnog otpada u Hrvatsku.

- Tu sumnju pojačava planirani kapacitet regionalnih centara i spalionice u Resniku – zaključuju aktivisti iz sedam udruga.

Radi se udruzi Ravni Kotari iz Zemunika Donji, Građanskoj inicijativi Karepovac iz Splita, Građanskoj inicijativi za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva, udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina iz Rijeke, udruzi Okoliš iz Cerja Tužnog, udruzi Uzor iz Zagreba te udruzi Zvona iz Kaštela.

Komentar tvrdnji aktivista zatražili smo u Ministarstvu zaštite okoliša iz kojeg se zasad nisu oglasili.

>>Zmajlović mora otići jer žrtvuje zdravlje i živote Brođana

>>Kod gospodarenja otpadom cijeli sustav gradimo od nule

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • larala:

  kako naivno, kao da milanovic to ne zna....pa, svima nijima i je u interesu od hrvatske napraviti eu smetište, zabranili su dosadašnji model odvoza glomaznog otpada u zagrebu pod izgovorom neke ciste hrvatske a, s druge strane ih nije briga ... prikaži još! što divlja odlagališta cvatu na svakom cosku....što se medvednica puni

 • tvrtko3:

  Spalionce smeća su toliko promašen koncept da ih samo u Europi ima bjednih 350 postrojenja, a jedna ekološki "neosvještena" Norveška čak i uvozi otpad za svoje spalionice. Ja bih predložio, dok ne dobijemo barem jednu spalionicu smeća, da zajedno sa ... prikaži još! smećem za Norvešku izvezemo i ove "udruge". Dobiju ih gratis.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  A kaj to već nismo?