Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA

Aktivisti srušili kip svećenika osumnjičenog za zlostavljanje djece

Svećenik/Ilustracija
Foto: Getty
21.02.2019.
u 16:32

Aktivisti su u Gdanjsku, gradu u sjevernoj Poljskoj, srušili kip kontroverznog rimokatoličkog svećenika Henryka Jankowskog, optuženog no nikada proglašenog krivim za seksualno zlostavljanje djece

Aktivisti su u Gdanjsku, gradu u sjevernoj Poljskoj, srušili kip kontroverznog rimokatoličkog svećenika Henryka Jankowskog, optuženog no nikada proglašenog krivim za seksualno zlostavljanje djece, prenosi Oko.press u četvrtak. Aktivisti su taj čin opisali kao protest protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja te sustavnog prikrivanja zločina koje je počinila Katolička Crkva, prenose mediji.

Poljska policija je potvrdila da su uhićena tri muškarca kojima će se suditi zbog uništavanja spomenika. Lokalni mediji su prenijeli da su muškarci koristili uže kako bi srušili kip te su zatim na njega položili svećeničku haljinu i komad dječjeg donjeg rublja kao simbol zlostavljanja maloljetnika. Kip nije bio oštećen. 

"Cilj je uništiti lažni i zli mit o Henryku Jankowskom, ne sami kip", napisali su aktivisti, prema OKo.pressu. 

Jankowski, koji je umro 2010., bio je član poljskog pokreta Solidarnost i jedan od vodećih svećenika koji je podupirao oporbu komunističkog režima 1980-ih. Tijekom kasnih 90-ih, postao je poznat po kritiziranju Europske unije i po antisemitskim izjavama te mu je bilo zabranjeno propovijedati godinu dana.

Jankowski je bio optužen, ali nikada proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece. To pitanje ostaje otvoreno kao dio šireg skandala seksualnog zlostavljanja u redovima Katoličke Crkve.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Ključne riječi

Komentara 5

OK
okolo
17:22 21.02.2019.

5.367,667, 688...pokušaj aktivista, avangarde i poštene intelegencije...

BA
bakulušić
16:56 21.02.2019.

Samo sud i sudska presuda mogu nekoga proglasiti zločincom. Naravno, i vlastito priznanje. Sve drugo je ideološki aktivizam vrijedan prezira i osude.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:55 21.02.2019.

Trebali su i crkvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije