Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD KULISA Povijesna jezgra pod najezdom filmaša

'Ako želite ruševine, dođite u Karlovac’

hrv-karlovac-txt.jpg
import
09.12.2006.
u 16:38

Richard Gere snima u Karlovcu! – odjekivalo je nedavno medijima pa se grad na četiri rijeke opet nakratko našao u žarištu pozornosti zbog navale filmaša. Ulice, zgrade i trgovi “glumili” su grad u Bosni, znatiželjnici su pomno obilazili oko užurbane ekipe priželjkujući barem kratak susret s velikom zvijezdom, lokalni političari tražili su priliku za kolateralnu promociju, a kad je cijeli cirkus završio i zamaknuo za ugao, ostalo je pitanje što Karlovac konkretno ima od svih tih filmova koji su se posljednjih desetak godina snimali unutar gradskih šančeva.

Prljavi poslovi
– Nema apsolutno nikakve koristi. Dapače, činila nam se samo šteta. Pazite, nikad nisu snimani filmovi o Karlovcu, što znači da je grad bio zanimljiv iz nekih drugih razloga, a ne zbog svojih kvaliteta. Jer, ako Karlovac nekome može biti Foča, uza sve dužno poštovanje, mislim da je to groteskno i pomalo uvredljivo.

No, iz toga jasno proizlazi što je pravi motiv filmaša čijim se krugovima već odavno širi pomalo otrovna uzrečica: Ako želite ruševine, dođite u Karlovac – govori Mladen Muić, kolega novinar s Radio Karlovca. Muić dodaje da se tu aludira na staru gradsku jezgru, ali i izgled dobrog dijela zgrada diljem grada.

– Nebrigom smo se sami gurnuli u jedan od najprljavijih poslova – filmsku industriju – dodaje Muić i kaže kako je filmašima Karlovac zanimljiv i zbog blizine Zagreba. Tamo spavaju, ovdje dolaze odraditi “šihtu”, što znatno umanjuje troškove.

Bez filmskog turizma
S tim se stavom slaže i filmski kritičar Dražen Cukina, koji ističe da, bez obzira na to što je ovdje mnogo toga snimano, Karlovac ne može ponijeti titulu grada filma.

– Više smo grad-kulisa, pogodan za inscenacije iz svih mogućih ratova. Doduše, različiti se gradovi različito promoviraju, samo se mi još, očito, nismo odlučili ni za jednu varijantu. Možemo biti grad-kulisa, i to nedvosmisleno staviti u neki slogan, ili možemo te “kulise” napokon obnoviti i prestati davati povoda da nas salijeću svi koji ovdje još vide prvu crtu bojišta – kaže Cukina.

U karlovačkoj Turističkoj zajednici otvoreno priznaju da na ovu vrstu promocije i pokretanje “filmskog turizma” još nisu pomišljali.
– Nismo bili uključeni ni u jedan od tih projekata. Mislim da ideja može biti dobra i da postoji turistički potencijal u priči, ali mi smo još usredotočeni na osiguravanje osnovne djelatnosti. Niti imamo dovoljno novca niti imamo dovoljno ljudi da bismo se mogli posvetiti samo filmu – tvrdi Tihana Bakarić, direktorica Turističkog ureda Karlovac.

Dvostruki skandal
Novinar Muić ide i korak dalje te kaže da u svemu tome postoji dvostruki skandal.
– Promidžbe, dakle, nema, a nema ni izravne materijalne koristi. Za film s Gereom gradu je, navodno, uplaćeno šest tisuća kuna. Pazite kakav iznos! Mehanizam je ovakav. Filmska se ekipa dopisom obrati mjerodavnim gradskim službama za izdavanje odobrenja za zauzeće javnih površina. Grad u pravilu izda odobrenje, ali se, nakon svega, postavlja pitanje ima li uopće smisla za tako sitan novac omogućiti daljnju devastaciju i nered koji ostaje iza filmaša – zaključuje Muić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije