Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Ako vlak kasni, moraju 
vam vratiti polovicu novca za kartu!

'19.07.2013., Zagreb - Trg kralja Tomislava, turisti dok cekaju vlak krate vrijeme citanjem dok se neki na trgu igraju sa lopticom i odmaraju.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
26.09.2013.
u 19:52


U HŽ-u analiziraju odnosi li se ta obveza na njih ili će biti izuzeti do 31. prosinca 2014.

Europski sud u Strasbourgu donio je jučer odluku da sve europske željeznice moraju svojim putnicima isplatiti odštetu u slučaju kašnjenja vlaka. Željeznice su dužne putniku vratiti i do polovice cijene karte i u slučaju da je uzrok kašnjenja viša sila – poplava, snijeg, potres, kao i u slučaju tehničkog kvara, štrajka...

Za kašnjenja između jednog i dva sata željeznice moraju putniku vratiti 25 posto iznosa cijene karte, a u slučaju da vlak kasni više od dva sata, putnicima će biti vraćeno 50 posto iznosa koji su dali za voznu kartu.

Europski sud je ovu odluku donio na "osnovi zakona EU", nakon što je austrijsko nacionalno nadzorno tijelo za željeznice tužilo Austrijske željeznice ÖBB zbog članka prema kojem putnici nemaju pravo na naknadu štete u slučaju kašnjenja vlaka. Ova odluka Europskog suda pogađa sve europske željeznice, pa tako i Hrvatske željeznice (HŽ).

U HŽ-u su kazali da njihove pravne službe analiziraju odluku Europskog suda, odnosno njenu primjenjivost na naš Zakon o željeznicama.

Odgovor odnosi li se obveza odštete putnicima u slučaju kašnjenja i na njih ili će HŽ biti izuzet do prosinca 2014. (što Zakon o željeznici za neke slučajeve i situacije omogućuje) bit će spreman za sutra.

>> Hajdaš Dončić među ženama: 
14 voditeljica obnovit će željeznicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije