Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filozofski u štrajku

''Ako treba, ispite ću studentima održavati i u okolnim kafićima''

Filozofski fakultet (1)
Željko Hladika/PIXSELL
04.07.2011.
u 12:00

Studenti su zbunjeni jer ih se poziva da na ispite iziđu do štrajka pa će ih "sigurno" položiti

Situacija u kojoj poslodavac svoje zaposlenike poziva na štrajk nije baš "normalna". Ali čini se da se upravo to događa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon što je manjinski sindikat Akademska solidarnost od srijede najavio štrajk zbog "spornih" Fuchsovih zakona, iz istog je razloga na prekid rada zaposlenike pozvalo i Fakultetsko vijeće.

Meta kritika

I to prije nego što je, kako su neki profesori tražili, provelo anketu među zaposlenicima slažu li se oni s tom odlukom ili ne. Jer, da su je proveli, shvatili bi da mnogi ugledni profesori i docenti poput Žarka Puhovskog, Aleksandra Štulhofera, Ive Goldsteina, Darka Polšeka, Pavela Gregorića... nisu "na njihovoj strani".

– Mnogi ljudi već mjesecima na fakultetu trpe pritiske, a sve zato što ne podržavaju studente – kaže profesor Žarko Puhovski, koji je zbog drukčijeg mišljenja, ali i činjenice da je sudjelovao u izradi spornih zakona, već dulje meta.

Ništa lakše nije ni docentu Pavelu Gregoriću, koji će, kako kaže, unatoč odluci Vijeća, svoje ispite održati i kada štrajk počne.

– Upravo je ova uprava prije odluke o prekidu posla donijela odluku da se ispitni rokovi zbog proljetnog lektorskog štrajka produlje za tjedan dana. A sada tu svoju odluku ovom novom poništavaju – čudi se Gregorić. On će, dodaje, zbog svega svoje ispite održati.

– Ako treba, studente ću ispitivati u kafićima oko fakulteta, gdje sam im održavao i predavanja tijekom studentskih blokada – napominje Gregorić.

Da bi uprava trebala zastupati interese svih zaposlenika, a ne samo onih koji žele štrajkati, smatra i profesor Aleksandar Štulhofer, koji je mail tog sadržaja uputio svim zaposlenicima i upravi. Istog je mišljenja i profesor Darko Polšek.

– Uprava kao poslodavac ne bi trebala podržavati štrajk, a ona to čini – kaže.

Studenti su, logično, zbunjeni. Jedan dio profesora govori im da mogu na ispite do 15. srpnja, drugi dio zajedno s dekanom kaže im da je utorak zadnji dan do kojeg mogu položiti nepoloženo.

Padaju kriteriji

– Na fakultetu trenutačno kruži trač da će svi koji odu na ispite u ponedjeljak i utorak i tako podrže štrajk dobiti prolaznu ocjenu – kaže nam jedan student koji je želio ostati anoniman.

Iz istog će razloga, dodaje, većina na ispite iduća dva dana i izići, budući da im o tome ovisi ne samo kraj godine nego i dobivanje stipendije, studentskog doma, razmjena...

– Ja sam sve svoje ispite održao, tako da mi ova odluka o štrajku ne utječe na taj dio posla, ali smatram da nije u redu da se studentima u vrijeme rokova stvaraju problemi zbog zakona. To se moglo rješavati na drukčije načine – kaže profesor Neven Budak.

I on drži da je Fakultetsko vijeće prije odluke trebalo anketirati zaposlenike ili barem provesti raspravu na odsjecima.

– Vijeće je odluku o prekidu radnog procesa donijelo gotovo jednoglasno. Dakle, za nju su glasovali i predstavnici odsjeka. Zato se ne može reći da je Vijeće stalo na stranu sindikata. A što se tiče ispita, većina ih je odrađena ili će biti u iduća dva dana. Profesorima koji će ispite održavati mogu poručiti da ja nisam policajac i da rade po savjesti – kaže dekan Damir Boras.

Ključne riječi

Komentara 10

PO
porezni.obveznik
12:28 04.07.2011.

kampanel, Kapovic je diplomirao s 23 godine a nije ni pocinio zlocine protiv covjecnosti. Ukratko, pricas p.zdarije

KU
kukuriku
12:39 04.07.2011.

..ma sve te Profesurcícé triba najuriti.., najkoruptivniji sa sexualnim-maltretiranjima studenata i studentica..., itko te \"Studije\" nekoriste nikome u Normalnom-Civiliziranom Svitu...toilete-paper..!!

KA
kampanel
12:15 04.07.2011.

Zakleti ljevičari štrajkolomci,o ludog svita. Koliko su onda tek ovi Kapovići iz akademske solidarnosti livo kada su Puhovski i ekipa kontra njih,Mao,Pol Pot i Staljin su male bebe za Kapovića i njegove anarhosindikaliste koji studiraju 15 tak godina u prosjeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije