Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunistički zločini

'Ako se ured ponovno i ustroji, više neće biti živih svjedoka'

'30.05.2012., Zagreb - Hrvatski sabor raspravom o izmjenama zakona o zdravstvu nastavio 4. redovitu sjednicu. Tomislav Ivic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
06.12.2012.
u 16:16

Taj je ured bio jamac autonomije u rasvjetljavanju istine, a njegovo ukidanje znači zaustavljanje istraživanja komunističkih zločina, rekao je Ivić

Oporba se danas oštro usprotivila prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer se njime ukida neovisni Ured za pronalaženje, održavanje i obilježavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata i pripaja Ministarstvu branitelja. Posebno glasni bili su zastupnici HDZ-a koje je zanimalo što je taj ured loše učinio te su podsjećali kako je osnovan zakonom koji je donesen konsenzusom, a sada se stavlja pod kapu politike.

– Taj je ured bio jamac autonomije u rasvjetljavanju istine, a njegovo ukidanje znači zaustavljanje istraživanja komunističkih zločina. Ako se ured za koju godinu ponovno i ustroji, više neće biti živih svjedoka. Ministarstvo branitelja odgovorno je za Domovinski rat i u njegovoj je nadležnosti gotovo tisuću osoba koje se vode kao zatočene i nestale, a takvim spajanjem samo će taj posao biti dodatno usporen – upozorio je uime Kluba HDZ-a Tomislav Ivić, dok je njegov stranački kolega Davor Ivo Stier ustvrdio kako nije bitno kako će to tijelo zvati, ali je važno da bude neovisno, u što on sumnja. Tako je laburistima svejedno hoće li se tijelo zvati ured ili povjerenstvo.

– No znači li to da ćemo zbog preustroja ostati bez novca iz fondova Europske unije s obzirom na to da je on namijenjen samo neprofitnim organizacijama. Ovo mi nalikuje na ono "ajmo napraviti nešto drugačije nego što je bilo do sada, pa makar i loše" – kazao je Mladen Novak uime Kluba Hrvatskih laburista, dok je njegov kolega Branko Vukšić optužio sve vlade u posljednje 22 godine što do danas nisu istražile sve jame i zločine. SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da se prvo treba posvetiti utvrđivanju civilnih žrtava, a tek onda pripadnika vojnih formacija.

– Utvrdimo što su žrtve u pravom smislu te riječi, onda ćemo obaviti posao kako valja. Ako to ne napravimo, tući ćemo se, tući ćemo se s tuđim idejama, idejama naših djedova ili pradjedova, a ne naših sinova i naših kćeri i njihove djece. Ako bude takva dikcija ovoga zakona, mi ćemo ga podržati, ali na jednom mjestu se kaže da treba priznati i one koji su bili teroristi i atentatori. Zaboga. Da, piše. Ako se izmijeni osnovna dikcija, Klub SDSS-a će to podržati. Ako budemo djelovali tako da obilježavanjem vojnih groblja ne podižemo znamenja njihovim ideologijama i njihovim politikama, onda ćemo isto podržati. Ali ako to bude podizanje znamenja ideologijama i politikama, nećemo podržati i to treba biti jasno kazano – poručio je Pupovac.

HDSSB-ov Zoran Vinković rekao je kako ni njegova stranka neće podržati ovaj prijedlog zakona, a njegova je stranka zamjerila što se u naziv zakona ne dodaju i "žrtve komunizma".

– Ne želeći ulaziti u teritorijalne pretenzije, ali ti komunistički zločini događali su se i u Srbiji, i u BiH, i u Makedoniji, i na Kosovu koje očigledno više nikad neće biti u sastavu Republike Srbije. Za nas se i u Jasenovcu dogodio zločin. Zločin se dogodio i na Golom otoku. To nisu zločini hrvatskog naroda, to su zločini određenih ideologija. Zločini su se događali i u Staroj Gradišci, i u Lepoglavi, i u Glini, događali su se počevši od Bleiburga pa čitavim Križnim putem i za te zločine netko treba odgovarati – poručio je Vinković te prozvao vladajuće da su napravili novu podjelu hrvatskog naroda ukidanjem pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad bleiburškom komemoracijom.

– Predloženi zakon je politički iskorak i dobra volja da se poštuju europske vrednote – tvrdi Damir Rimac iz SDP-a te dodaje kako se treba kloniti političkog folklora.

>> Kod Vrgorca otkrivena masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

Komentara 10

Avatar emilsali
emilsali
17:48 06.12.2012.

kasno stize Marko na Kosovo

ZE
zeljkonl1
17:18 06.12.2012.

Koliko znam nisu u Hrvatskoj istrazeni ni zlocini novijeg datuma,pa se niko ne buni????!!!

LO
lokun
16:56 06.12.2012.

Naredio Slavko Golštajn savjetnik predsjednika Vlade za posebne namjene. Savjetnik za ukidanje pokroviteljstva nad Blajburgo, za ukidanje vjeronauka, zaukidanje Ureda komunističkih zločinaca, za zabranu blagosova svećenika kod postavljanja kamena temeljca, savjetnik za pitanja koja Hrvatsku najviše koštaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije