Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako ne ugradite razdjelnik topline, kazna od 10.000 do 50.000 kn!

Na tržištu su zasad samo tri tvrtke koje se ozbiljno bave tim poslom
31. ožujka 2014. u 07:40 100 komentara 47662 prikaza
razdjelnici
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Svim građanima koji se griju na toplane ili imaju vlastite kotlovnice, a ne ugrade u zakonskom roku razdjelnike na radijatore prijeti kazna od 10 do 50 tisuća kuna. Rok za ugradnju razdjelnika u zgradama koje imaju više od 70 stanova je 31. prosinca 2015., a u zgradama s dva do 69 stanova 31. prosinca 2016. No iako se čine daleko, rokovi građanima pušu za vrat jer je ugradnja sustava, upozorava Zlatko Vlašić iz Zapad-stana, tvrtke za upravljanje zgradama, vremenski zadana.

Svi od istog proizvođača

– Za izvođenje radova treba isprazniti cijeli sustav grijanja. Do svibnja traje sezona grijanja, u srpnju i kolovozu godišnji su odmori, a u rujnu opet počinje sezona grijanja. Realno, ugradnja može biti u svibnju i lipnju – objašnjava Vlašić.

To znači da dio građana ima vremena ovo i iduće proljeće za ugradnju razdjelnika, dok dio njih ima godinu više. Vremenske rokove je, napominje Dino Čapo iz tvrtke Brunata koja se bavi ugradnjom razdjelnika, zadala Europska unija svim zemljama članicama. Cilj je da svaki kupac plati onoliko energije koliko je potrošio. Obojica sugovornika upozoravaju da su građani slabo obaviješteni o zakonskoj obavezi i krene li se s ugradnjom razdjelnika u posljednji trenutak rokovi se neće moći ispuniti jer su na tržištu samo tri tvrtke koje se ozbiljno bave tim poslom. Cijeli proces koči i realna situacija – građani nemaju novca i suvlasnici u zgradi moraju većinom odrediti koja će im tvrtka ugraditi razdjelnike jer svi u zgradi moraju imati razdjelnike istog proizvođača. Trošak ugradnje po radijatoru je od 550 do 650 kuna.

– Prosječan dvosoban stan ima šest radijatora, što znači da je trošak ugradnje oko 3300 kuna po stanu. Ponuđači daju mogućnost ugradnje uz otplatu, no i njihova sredstva za tu namjenu ograničena su pa bi građani trebali na vrijeme krenuti – upozorava Vlašić.

Čapo pak podsjeća da je od 2010. godine do prošle godine Fond za energetsku učinkovitost imao natječaje za sufinanciranje ugradnje razdjelnika što je ubrzavalo cijelu priču. No ove godine, napominje, Fond nije raspisao takav natječaj.

Rijeka za primjer

– Rijeka je dobar primjer, ondje je 8800 stanova na toplinskim mrežama i razdjelnike su ugradili u više od 80 posto objekata, na što je potrošeno oko 13 milijuna kuna. Osim što su u tri navrata dobili novac od Fonda i grad Rijeka je djelomično sufinancirao ugradnju. Krajnji korisnici su na kraju dobili subvenciju od oko 250 kuna po radijatoru – kazao je Čapo.

Neslužbeno doznajemo da će za sufinanciranje razdjelnika građani ipak moći aplicirati kad Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspiše natječaj za projekte energetske obnove višestambenih zgrada.

>> Evo kako su si stanari Mamutice smanjili račune

650

kuna najveća je cijena ugradnje po radijatoru (razdjelnik, termostatski ventil i ugradnja s PDV-om)

100

tisuća stanova u koje treba ugraditi razdjelnike jer se griju na toplanu samo je u Zagrebu

3300 kn

Prosječan dvosoban stan ima šest radijatora pa će trošak ugradnje razdjelnika biti 3300 kuna

roštilj
NIKAD JEDNOSTAVNIJE
Prvi put roštiljate? Olakšajte si život s ovim priborom!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Eu direktiva naređuje ugradnju mjerača, a ne razdjelnika. To znači da morate postaviti okomitu vertikalnu cijev od podstanice do vrha zgrade ,te vodoravno spojiti sve radijatore u stanu i postaviti mjerač pred svaka vrata. Samo tako možete ostvariti uštedu, pod ... prikaži još!od uvjetom da se toplane drže onih 60 stupnjeva ulazne topline. Razdjelnici su prevara, koju forsiraju potkupljeni ljudi na odgovarajućim položajima. Netko je na brzinu pobrao veliku lovu, ali to je sada stalo, jer su gradovi već počeli obustavljati subvencije za razdjelnike, zbog jednostavno rečeno, loše prakse.

 • Avatar jabarabaagodinaslaba
  jabarabaagodinaslaba:

  Kazna, kazna, kazna....... . Jel ovi znaju šta drugo osim pisati kazne i šmišljati poreze ?

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Inače, ovo je reklamni tekst, naručeni članak tvrtke brunata. Novinar je najvjerojatnije neupućen, ali ga podučava "stručnjak" iz brunate, te uvjerava da je istina to što je na kraju i napisao.