Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo glasa sa 16 godina
Povratak na članak

S više mladih na izborima bilo bi manje priča o ustašama i partizanima

Nema razloga da se izmjenom Ustava mladima od 16 godina ne omogući pravo glasa, to su i preporuke europskih institucija

Komentari 64

Avatar Carlton
Carlton
07:30 15.11.2018.

Sa 16 godina ne znaju ni tko im glavu nosi. Krajnji domet kritičkog mišljenja prosječnog 16 godišnjaka je kolike cice ima koja cura iz razreda, a cure razbijaju glavu oko toga koji selfi staviti na instagram, to im je najveći životni problem. A vi biste da odlučuju o državnoj politici? Obzirom na drastičan pad prosječnog IQ u zadnjih 100-tinjak godina i isti toliki porast nezrelosti, ja bih granicu za pravo glasa podigao na 26 godina, a ne da se spušta na 16. Jeste li vi normalni? Čast rijetkim pojedincima koji iskaču iz ovog prosjeka. Otac sam 15-godišnjaka i znam o čemu pričam.

VL
ZM
zmik
07:20 15.11.2018.

Budućí da predajem u gimnaziji mogu se iz prve ruke uvjeriti da je pravo glasa i sa sadašnjih 18 godina prerano jer su maturanti još jako nezreli i potpuno nezainteresirani za politiku.

VL
Avatar southman
southman
07:27 15.11.2018.

Protiv ! Veliko većini je i sa 18 godina prerano !

VL
CB
cro.bos.
07:21 15.11.2018.

Sa više mladih novinara u VL bilo bi manje tema o ustašama i partizanima

VL
VI
VisAVis2
07:13 15.11.2018.

Besposlen pop i jariće krsti! Psihiću bosanski, doktore bez prezimena, bivši podoficiri i ostali čuprijaši, LUSTRACIJA treba, smanjiti buljuk jugoslavenčina, a ne ovaj jad od izborne baze još dicom razvodnjavat! Konačno, ako mogu ić u školu, što ne bi mogli i svojim glasom utjecat na izborni rezultat, s posebnim interesim na prosvjetnu politiku, a ono koji mogu pomagat u poljoprivredi, imaju više interesa za poljoprivrednu politiku od blaukpunta Beljaka itd itd itd

VL
Avatar Robinzon
Robinzon
07:44 15.11.2018.

Očito da gospodinu Podolnjaku kognitivne funkcije malo štekaju, pa lupeta gluposti.Zašto nije jednostavno predložio da osoba postaje punoljetna sa 16 godina i sve je rješeno?

VL
VI
Vito
08:07 15.11.2018.

S više mladih na izborima bilo bi manje priča o ustašama i partizanima ::: Zar stvarno mislite i vjerujete da bi sarma bila bolja kad bi bilo više zelja??? __ Ovo što ste napisali u naslovu je obmana kakvu mogu izvaliti isključivo licemjerni paraziti kojima je u interesu uništtiti Hrvatsku bitnost, postojanje.

VL
CH
chupakabra
08:00 15.11.2018.

kakvi ste vi nesposobni i neodgovorni ljudi. administracija, sudstvo i zdravstvo nam je totalno sje...o, političari nam ko tuke, a vi pišete o glupostima glasanja sa 16 kad još neki nisu izašli iz puberteta. Vi stvarno kad neko kaže da ste nečiji plaćenici koji neobjektivno pišu gluposti onda stvarno ima pravo

VL
DU
Deleted user
07:35 15.11.2018.

Da budemo sasvim iskreni, ova kampanja, ajmo reć duhovito "stranačkih pedofila" ima jedinu podlogu u tome što je mlad uzrast najlakši za "obrlatiti", a i ne bi mnogo koštalo jer su oni ovisnici o mobitelima, soc. mrežama i tome slično. Ukratko, ovo je priča o stranačkim vukovima i mlađahnom plijenu, janjetini. U čemu dijele strasti s marketinškim stručnjacima... Inače, ako su doista zreli za političke procjene i glasovanje, a zašto se i prag punoljetnosti, prema zakonskim kriterijima, simultano ne pomakne na 16 godina!?

VL
SO
SoloHan
07:56 15.11.2018.

Trebalo bi provest egzorcizam nad svima koji su živili u komunizmu, svima bivšim članovima saveza komunista suspendirat građanska prava, i sve Jugoslavene humano iselit u Jugoslaviju.

VL
WW
wwwcro
07:51 15.11.2018.

HDZ i SDP komuniste u zatvor !!!

VL
VI
Vito
08:15 15.11.2018.

Ako sa 16 godina mogu raditi, zašto ne bi imali pravo i glasovati na izborima? ::: Odlično pitanje __ Evo još jednog: Ako sa 16 godina mogu jebati, zašto ne bi imali pravo i glasovati na izborima? __ Još jedno: Ako sa 16 godina mogu ubijati, zašto ne bi imali pravo i glasovati na izborima?

VL
GO
Gomila
07:29 15.11.2018.

Ispod 20 godin njih ne zanima politika ni glasanje to mlade ne interesira

VL
VI
Vito
08:46 15.11.2018.

Vidim da mi pratizani i paraziti dodjeljuju minuse __ Kako onda ne pisati o prazitima iz redova partizana??? __ Da nema parazita, službeno njih oko 40.000 davno bi Hrvatske krenula naprijed, usprkos pljačkaškoj organizaciji pred sudom osuđenoj za pljačku Hrvatske koja i živi na parazitima pomoću koji dolazi do novca iz proračuna

VL
Avatar Buljko
Buljko
07:43 15.11.2018.

Iako smatram da je 16 godina premlada dob za glasanje, činjenica je da neki sazrijevaju brže od drugih. neki imaju tu nesreću da se ni sa 50 godina nisu zbrojili u glavi). Po meni ne bi trebala dob biti relevantna, već bi uveo neki oblik testiranja kojim bi se utvrdilo je li osoba uopće u stanju logički povezivati da bi donijela jednu takvu odluku. Mislim da bi to dobro pročistilo bazu birača.

VL
VI
Vito
08:35 15.11.2018.

Može li im se uskraćivanje prava glasa argumentirati time da su još nezreli imajući na umu da s druge strane mladi mogu reći da i mnogim starcima u poznoj dobi, za razliku od njih, kognitivne funkcije propadaju pa im se ne uskraćuje pravo glasa. ::: Onda je potpuno jasno da je ovom 60-godišnjaku pokrenut postupak nestanka kognitivnih funkcija, a ipak su ga neki koji imaju, prema njegovom mišljenju, dobre kognitivne sposobnosti izabrali za svog predstavnika. __ Sad mu postavljam pitanje: u kojoj to dobi čovjek prestaje imati kognitivne sposobnosti sukladne vašem političkom opredjeljenju??? __ Za mene svi koji su izabrali hdz - pljačkašku organizaciju pred sudom osuđenu za pljačku Hrvatske nemaju kognitivne sposobnosti za vođenje države __ Nausport tome članovi hdz - ovaca misle da oni koji ih nisu izabrali nemaju kognitivne sposobnost vidjeti na koji način hdz pljačka i uništava Hrvatsku __ A najgori od svih su suci - nemaju kognitivne sposobnosti za presuđivanje ratnim profiterima, a novinari su im predočili niih 210 koji vladaju Hrvatskom čudno stećenim bogatstvom tikeom agresije na Hrvatsku.

VL
Avatar MK
MK
08:23 15.11.2018.

Zainteresiranost i participaciju mladih za drustvo/politiku se na drugaciji nacin u mladima mora probuditi - a ne spustanjem starosti za pravo glasa... Cemu spustati "dob" kada sa druge strane za referendum u 15 dana treba sakupit skorom 400'000 podpisa (sto je ravno prohibicija ustavom odredenog prava)? Sa 16 godina mladi bi trebali biti fokusirani na realnost, svoje znanje i svoje sposobnosti i u kanalu koji svima pruza iste mogucnosti (tome bi barem trebali teziti) - a ne na filozofiranje, cijepidlacenje, skupljanje jeftinih poena (sjecam se jucerasnje teme dana na HRT-u i Bacica i Bauka - jednostavno za plakati), konflikt, ideologizacije itd. ...Hrvatska nema politicku kulturu, nema objektivne medije, nema transparentnost, koji bi mladima pruzala zdravi okvir da sudjeluju u politickim zbivanjima i odlukama... Visoka ideologizacija drustva (bez lustracije!) i danas jos odraslima zabranjuje preispitivanje nekih Dogma iz totalitaristickoga vremena. Kako sad mladi, cesto jos ovisni o ucitelju, profesoru, poslodavcu sa time uopce mogu razviti slobodno misljenje? I u ostalom, jeli je znanje 16 godisnjaka na razini da moze imati razviti misljenje i zna li 16 godisnjak kriticki baratati i vagati viseslojne teme i formirati svoje stavove - ili njih od vrsnjaka, opinion leadera i medija pokupi? ...Mladima treba dati "perspektivu" u drustuv i time se garantira participacija i zalaganje!

VL
VI
Vito
08:48 15.11.2018.

Panduru minuse daju očiti četnici i uhljebljeni paraziti srboljupci

VL
Avatar javorko
javorko
07:35 15.11.2018.

jucer sam u direktu gledaio jednhg "mladog" koji bi se kandidirao za presjednika rh..ima dva faksa ..mislio sam da se radi o primjeru liberala i covjekoljuba a ono kad je izasao iz staljinovog nkvd ili himmlerovog nazi jungenda..da mu nitko nije objasnio sto je to demokracija i takvi rodeni totalitaristi da vladaju ovom bolesnom zemljom?

VL
VI
Vito
08:43 15.11.2018.

S više mladih na izborima bilo bi manje priča o ustašama i partizanima ::: Tko o čemu paraziti o partizanima i ustašama __ Zašto??? __ Zato da bi povećali prodaju, ovdje komentare i tako zaradili tapšanje po ramenu matice parazita koja jedino na taj način opstaje i potvrđuje svoje postojanje

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.