Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jovanović odgovara

"Ako me odluče smijeniti, to će dokazati da se boje istine"

jovanovic
Goran Kovačić/Pixsell
Autori: AM, pmž/VLM
01.10.2010.
u 14:15

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća neće dati ostavku, a poziva se na izvješće EU o radu tog vijeća.

Zamoljen da prokomentira zahtjev HDZ-a koji od njega traži da sam podnese ostavku na mjesto predsjednika Antikorupcijskog vijeća jer je previše politički ostrašćen i stranački obojeno gleda na afere, Željko Jovanović (SDP) je ustvrdio da izvješće EU o radu Nacionalnog vijeća odaje priznanje za poticajnu i proaktivnu ulogu u unaprjeđenju provedbe strategije suzbijanja korupcije. Tvrdi da mu je to dovoljno da nastavi svoj rad jednakim intenzitetom i istom snagom kao i do sada.

Nacionalno vijeće je, kaže, prvo upozorilo na kriminal u državnim tvrtkama, da u strategiji i nacionalnom planu uopće nije bilo spomenuto Ministarstvo mora prometa i infrastrukture te da ni jedna državna tvrtka nije imala plan suzbijanja korupcije. Podsjeća da je Nacionalno vijeće otvorilo raspravu o Carini i Mladenu Barišiću te omogućilo svjedočenje Robertu Matijeviću.

- Prvi smo upozorili da nema kvalitetnog prava na pristup informacijama, govoreći o potrebi kvalitetnijeg financiranja političkih stranaka - nastavio je zaključivši da je čitav niz tema koje EU ističe kao preduvjet za zatvaranja poglavlja 23. pokrenulo upravo Nacionalno vijeće kojem predsjedava.

- Ponosan sam na svoj rad i ne da neću dati ostavku nego ću raditi još intenzivnije i još beskompromisnije u razračunavanju s korupcijom iz ma iz koje stranke ona bila - ustvrdio je Jovanović.

Potom je od DORH-a zatražio da što prije donese odluku o Tržnicama u Rijeci i zamolio "sve koji to mogu da kažu koji su to dužnosnici iz afare Daimler uzeli novac".

U izvješću o Daimleru kaže se, nastavio je Jovanović, da su hrvatski dužnosnici između 2003. i 2008. uzimali novac.
- Dakle, tu se ne spominje samo 2003. nego razdoblje do 2008. i inzistiram da se ta imena što prije otkriju - tvrdi Jovanović..

A na pitanje hoće li se Antikorupcijsko vijeće baviti aferom riječkih Tržnica, uzvratio je da je u ovom trenutku to predmet odluke DORH-a.

- Nacionalno vijeće ne provodi istragu niti donosi presudu nego nadzire rad svih nositelja strategije i, ako netko iz HDZ-a smatra da je DORH donio odluku o Tržnicama koja nije korektna, mogu to staviti na dnevni red. Isto tako, ako smatraju da je bilo koji esdepeovac u bilo kojem predmetu radio nešto da bi zakočio neku istragu, pozivam ih da i tu točku stavimo na dnevni red.

- Ako me HDZ-ova većina odluči smijeniti, to će biti najbolji dokaz koliko se boje istine o kojoj ja govorim - poručio je Jovanović. Osvrnuvši se na optužbe HDZ-a kako se ne očituje o tome kada zastupnici njegove stranke spominju kukavice i špijunčine u redovima MUP-a, Jovanović je kazao kako je Slavko Linić jasno i glasno rekao što misli o tom slučaju nakon što je kaznena prijava podnesena. On nije vršio nikakav pritisak u fazi dok je policija provodila istragu niti je vršio pritisak na DORH.

Komentara 6

PR
propalica
14:28 01.10.2010.

zapeli su za tu tržnicu kao da vrijedi bar 3 milijarde kuna...pa i da je sve na toj tržnici ukradeno, pronevjereno i naješteno, ne pokriva ni fima mediju:) ali u saboru se prezentira kao da je riječ o prodaji cijele rijeke...bo vas patak nesposobne, kad niste bili u stanju nać neku bolju aferu:)

Avatar comparator
comparator
20:10 01.10.2010.

SDP nije spreman očistiti korupciju iz svojuh redova i stoga njegova grčevita borba za dezinformacie kojima se služi.Kao prvo što im smeta je da se u gradovima u kojima imaju svoje biraće moraju upravo njima zamjeriti.Moraju se odreći upravo poduzeća kao što su Holding Tržnice i komunalne tvrtke koje djelom moraju na tržište jer je to trend u svijetu.

OB
-obrisani-
00:51 02.10.2010.

Gosp.Jovanovicu...nikakva ostavka! Raskrinkatej ih SVE. Pa sto kosta da kosta.Nama je dosta, meni je dosta. Nek sve izadje na svjetlo dana. Nismo imbecili pa da ne mozemo cuti istinu. Ionako ju vecina nas zna. Mi trazimo ostavku Vlade...pa nista. Mi Mi trazimo referendum....pa nista. Mi trazimo reviziju pretvorbe i porijeklo imovine....pa nista. Mi trazimo objavu liste branitelja....pa nista. Mi zelimo znati istinu od 1985, pa nadalje...pa nista. I Vi bi gospodine Jovanovicu trebali poslusati ono sto od Vas traze oni koji se boje ISTINE... Ne zagovaram ni HDZ ni SDP ni HSS ni bilo koju stranku u Hrvatskoj. NIKOGA. HOCU ISTINU I NISTA DRUGO. NI MANJE NI VISE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije