Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUGESTIVNE IZJAVE PREMIJERA

'Ako je Plenković o 'vanjskom neprijatelju' doznao od službi, trebao je i Milanović'

Zagreb: Dolazak članova na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/4
12.10.2022.
u 06:38

Grbin: Ako Plenković misli da je SDP na platnom popisu neke strane sile, onda to treba reći a ne prijetiti da će nahuškati represivni aparat na oporbu; Letica: To je tema za VNS

Nakon tvrdnji o radikalnim skupinama koje se naoružavaju s ciljem rušenja demokratski izabranih vlasti, Andrej Plenković u ponedjeljak je izišao s novom tezom iz koje bi se dalo zaključiti kako premijer ima informacije o ozbiljnoj ugrozi demokratskog poretka u Hrvatskoj.

Komentirajući oporbene poteze vezane uz aferu s preprodajom plina u Ini, Plenković je, naime, izjavio kako je javnim saslušanjem Dragana Kovačevića, bivšeg predsjednika Uprave Janafa i USKOK-ova optuženika, oporba pokušala stvoriti "predtekst za rušenje vlade."

– To uopće nema nikakve dileme, to je sve orkestrirana operacija i akcija jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera – komentirao je Plenković i nastavio kako treba vidjeti u kojoj je mjeri riječ o unutarnjoj, a koliko o vanjskoj.

– To je jedino pitanje o kojem još trebamo malo detaljnije povijesti računa, ali i to ćemo ispitati – poručio je premijer, što je izazvalo oštru reakciju oporbe, iz koje pitaju na koji ih to način premijer namjerava istražiti.

Grbin zgrožen

– Hoće li protiv nas upregnuti SOA-u, DORH i policiju? Kako nas misli zaustaviti u obavljanju onog što nam je posao? – pita se zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u utorak kako je Plenkovićeva izjava i ponašanje HDZ-a pokazatelj panike jer je "njihov lopovluk počeo izlaziti na vidjelo". Opozicija u demokraciji, naglasio je Grbin, ne samo da smije nego mora imati različito mišljenje i predstavljati ga i nuditi građanima i u svakom trenutku biti spremna preuzeti odgovornost za upravljanje državom. A ako to znači rušiti vlast koja je kleptokratska, korumpirana, lopovska, onda je to, poručio je Grbin, naša obveza.

– Zato sam zgrožen istupima jednog nominalno Europejca, a u stvari malog tiranina koji se u utorak drznuo najaviti da će na opoziciju u Hrvatskoj poslati represivni aparat. Jer što drugo znači 'istražit ćemo što opozicija radi', što drugo znači nego poslat ćemo policiju, SOA-u, DORH, nahuškat ćemo sudove nego to što je u utorak Plenković rekao?" – kazao je Grbin koji je premijera Plenkovića usporedio i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem jer je i on počeo "mantrati" o "vanjskom neprijatelju koji nikad ne spava". Premijera je pozvao da otvoreno kaže ako ima spoznaje da se u Hrvatskoj nešto događa i da imamo intervenciju vanjskih čimbenika ili neprijatelja.

– Ako misli da je SDP na platnom popisu neke strane sile, onda to treba reći a ne "puštati probne balone i prijetiti da će nahuškati represivni aparat na oporbu – kazao je Grbin podsjetivši i kako je HDZ u prošlosti prisluškivao, pratio i vodio dosjee o oporbenjacima pa i novinarima te je istaknuo i kako su izjave premijera za diskusiju na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji vodi SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić s kojim će, najavio je Grbin, o tome i razgovarati.

Iz HDZ-a u međuvremenu relativiziraju težinu Plenkovićeve izjave. Premijer, kažu, nije spominjao nikakvo istraživanje oporbe niti je takvo što u planu. Pojašnjavaju kako je Plenković samo podsjetio na oporbene kritike njegovoj podršci Ukrajini, od Grbinovih kritika zbog njegova odlaska na summit Krimske platforme do "Rokaj, barba Putine" Mostova Marina Miletića.

No, sve te izjave teško da se mogu protumačiti kao dokaz da je oporba orkestrirana iz Rusije, kako je sugerirao Plenković, a oporba usto nije jedina koja je ozbiljno shvatila Plenkovićevu najavu da će ispitati radi li se o vanjskoj operaciji. Politčki analitičar Ivan Rimac uvjeren je da takav diskurs nije slučajan i da premijer Plenković već neko vrijeme "naginje" u svojim izjavama počevši, kaže, od napada na Markovu trgu koji je proglasio napadom na samog sebe.

– Premijer svojim istupima sam sebi pridaje puno veću važnost nego što je ima – kaže Rimac i upozorava da takvu retoriku nismo čuli ni od jednog našeg lidera od 2000.

– Opozicija nema izbora nego nastaviti raditi svoj posao i dalje, a on neka istražuje. Oporba ne može odustati od svoje uloge – zaključuje Rimac.

Da s izjavama kojima se sugerira uplitanje stranih sila u demokratske procese u državi ne treba olako izlaziti u javnost upozorava i Ante Letica, analitičar za pitanja nacionalne sigurnosti. On ističe kako svaki mogući strani utjecaj na politička gibanja u Hrvatskoj mora biti predmet interesa obavještajnih službi.

– Ovdje je moguće da se radi o ishitrenoj izjavi premijera, osim ako su ga o takvim saznanjima obavijestile same službe, no u tom slučaju je o tome morao istodobno biti obaviješten i predsjednik RH, o čemu nemamo saznanja – kaže Letica. Tumači kako bi ista procedura bila i kada bi premijer, na temelju vlastitih saznanja, od službi tražio da istraže potencijalna subverzivna ili hibridna djelovanja. I tada bi, kaže, o svemu istodobno morao biti obaviješten i predsjednik.

'SOA nije nadležna'

– A ako bi bila riječ o pokušaju zaštite interesa stranke na vlasti, onda službe tu nemaju što tražiti. One ne smiju ulaziti u političke obračune – upozorava Letica, koji naglašava i kako Sigurnosnoobavještajna agencija nije nadležna provoditi bilo kakve istrage, a ako bi u obavještajnoj obradi pronašla elemente o kojima govori Plenković, podatke bi, kaže, morala proslijediti DORH-u. Letica je uvjeren kako bi ovu temu trebali obraditi Koordinacija domovinske sigurnostii i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Iz ureda predsjednika Zorana Milanovića u utorak nisu komentirali Plenkovićeve izjave.

>> VIDEO Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Komentara 135

MI
mirsija13
07:15 12.10.2022.

Plenković je izgubio kompas, ako nije i nešto gore...

Avatar anlaser
anlaser
07:19 12.10.2022.

Ovoliko vanjskih i unutarnjih neprijatelja nismo imali ni za vrijeme Staljina .Lopovska ekipa se okuražila i sasvim otela kontroli !

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:55 12.10.2022.

Andrej je od malih nogu učio od najboljih. Od toga kako izbjeći služenje vojnog roka, preko sprege unutarnjeg i vanjskog neprijatelja, pa nadalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije