Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnička pogreška? Suđenje kirurgu

Ako i postoji krivnja za smrt mladića u bolnici, ona je kolektivna

vlašić
Damir Špehar
23.10.2009.
u 19:43

U dvije godine promijenio se stav sudske medicine pa je nužno novo vještačenje jer bi mogla biti riječ o sudbinskom tijeku bolesti.

Na Općinskom sudu u Bjelovaru jučer je nastavljeno suđenje umirovljenom kirurgu dr. Đuri Vlašiću da je nesavjesnim liječenjem prouzročio smrt mladog Tihomira Tume koji je nakon prometne nesreće 10. ožujka 2007. primljen na bjelovarsku kirurgiju s teškim ozljedama prsnog koša.

Prema optužnici, presudno jest je li dr. Vlašić trebao mladića s jakim krvarenjem u prsnom košu poslati na daljnje liječenje u Zagreb, što bi mu možda spasilo život te jesu li u dijagnostičkim postupcima koji nisu upozoravali na smrtonosno puknuće aorte počinjene greške u koracima. Pojavile su se novosti u teoriji sudske medicine o liječničkoj pogreški i komplikaciji.

Dijagnostički očaj
Sutkinja Sanela Horvat prihvatila je iskaz vještaka prof. Josipa Škavića koji je izjavio da se u dvije godine stav sudske medicine promijenio te kako je posebno povjerenstvo odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta smatralo da bi mogla biti riječ i o sudbinskom tijeku bolesti pa je zatražio dodatna vještačenja.

Vještak neurološke dijagnostike prof. Miljenko Kalousek među ostalim je potvrdio niz propusta u dijagnostici vezanih uz opremu bjelovarske bolnice, posebice kad je riječ o CT-u starom deset godina, s iznimno niskom rezolucijom, a snimke umjesto na CD-u ili kvalitetnu filmu prenesene su na nekvalitetnu papiru. Istaknuo je nefunkcioniranje telemedicine na relaciji Bjelovar-Zagreb radi kvalitetne dijagnostike, kojom bi se vjerojatno moglo prepoznati prsnuće aorte.

Liječili i drugi kirurzi
Vještak se u odgovoru na pitanje branitelja Vladimira Gredelja složio da je radiolog morao upozoriti dr. Vlašića na stanje dijagnostičke opreme, da su u liječenju mladića sudjelovali i kirurzi na nedjeljnom dežurstvu te ako i postoji krivnja, ona je kolektivna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Robinzon
Robinzon
08:51 24.10.2009.

Komentiram samo naslov U povjesti čovječanstva samo je u nacističkoj Njemačkoj postojala kolektivna krivnja i kolektivno kažnjavanje.U normalnim državama i kod normalnog svijeta ne postoji pojam kolektivne odgovornosti.Postoji odgovorna osoba i suodgovorna osoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije