Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2022. u 21:10

Vlasnik Svpetrvs hotela Marion Dužić je državljanin SAD-a i mogao bi zaštitu za svoje ulaganje potražiti na međunarodnim sudovima

Boćalište, vatrogasni dom, nogometno igralište, cestu do mjesnog groblja, čak i školsku zgradu prodala je 2000. država povratniku iz SAD-a Marionu Dužiću, zajedno s većinskim paketom Svpetrvs hotela, na Zagrebačkoj burzi.

Za vrijeme socijalizma ta je tvrtka gradila niz nekretnina i na njih se knjižila pa je Dužić zajedno s resortom dobio niz čestica na koje polaže pravo, ali do čijeg posjeda i 22 godine kasnije nije uspio doći.

Problem, koji je zakuhala država, a sukobljavaju se investitor i lokalna zajednica, tijekom godina nije se umanjio, dapače, kulminirao je ovih dana. Za iduću srijedu zakazano je sudsko izvršenje ovrhe nad boćalištem i vatrogasnim domom koji se "ispražnjeni od osoba i stvari" trebaju predati u ruke Svpetrvs hotelima, a trenutačno su u posjedu mjesnog Nogometnog kluba Jadran. Investitor u ruci ima vlasnički list i sudsku odluku, ali i gradonačelnica Supetra Ivana Marković ima rješenje Vrhovnog suda o poništenju privatizacije kao i pravomoćnu presudu koja NK Jadranu daje pravo da bude u posjedu obje čestice koje uključuju vatrogasni dom i boćalište. Svpetrvs hoteli, prema njezinu tumačenju, upisali su se kao vlasnik temeljem nezakonitog rješenja o privatizaciji i ona očekuje da ovrha bude obustavljena.

Ako se ovrha i provede, sukob između najvećeg hotelskog subjekta u turističkom mjestu, koji im puni proračun, i Grada Supetra će se nastaviti. Naime, do resorta vodi ulica na koju Svpetrvs hoteli također polažu vlasničko pravo, a na koju se temeljem Zakona o cestama uknjižio Grad Supetar. Komunalni redari nedavno su, po nalogu Grada, bagerom srušili ogradu na cesti, hotel je zatim postavio novu s vratima, koju je Grad prošli tjedan također uklonio.

Loša atmosfera za početak turističke sezone o kojoj ovise i Svpetrvs hoteli i Grad Supetar, ali i Republika Hrvatska. Država se za sada ponaša kao neutralni medijator, a morala bi se snažno uplesti i rasplesti čvor koji je sama zapetljala. Dužić je državljanin SAD-a i bude li svoje ulaganje htio zaštititi na međunarodnim sudovima, to bi je moglo skupo stajati, skuplje nego da Supetranima osigura drugo nogometno igralište i boćalište ili da investitora obešteti nekim drugim nekretninama. Uostalom, ona ima instrumente pa neka pronađe rješenje.

Komentara 2

ST
stomiovotreba
18:12 28.12.2023.

Koliko je koštao ovaj članak?

ST
sttipe
21:27 19.05.2022.

Vratimo socijalizam, ne triba nam ovo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije