Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako dođe do izručenja Todorić će za 10-20 dana biti u zatvoru

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna
05. rujna 2018. u 11:37 4 komentara 777 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je ocijenio da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju.

Agrokor 92 žalbe Agrokor predlaže odbijanje svih žalbi na rješenje o nagodbi

Kazao je i da je, ako dođe do izručenja, samo stvar tehnike kako to ostvariti između hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i nadležnih britanskih službi te kako vjeruje da bi taj postupak potrajao deset do dvadeset dana .

Ministar Bošnjaković kazao je to na otvaranju okruglog stola o prijedlogu novog Ovršnog zakona u zagrebačkom Novinarskom domu u srijedu, dan prije nego što će osnivač Agrokora Ivica Todoriću pokušati uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

USKOK podnesene prijave Što je kolegij Uskoka odlučio oko afere Hotmail?

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Andrej Plenković Narušena stabilnost HDZ u lovu na nove zastupnike

Ako Visoki sud i nakon saslušanja odbije njegove argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna i njegovo izručenje se prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje.

Rok za izručenje je 10 dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produljiti na dodatnih 10 dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio nešto vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Ivica Todorić Borislav Ristić Tko će pjevati na dočeku Todoriću?

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

>> Pogledajte i video - Ivica Todorić u Londonu

Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

 • yumamic:

  Reče Mile Ivkošić u svojoj kolumni da svi koju su protiv Tode su ustvari kardeljevci koji mrze privatnu imovinu. Prozove on tako Plenkija direktno kardeljevcem, a indirektno i Kolindu jer ona je pred TV kamerama rekla kako nije u redu ... prikaži još! da Toda spava u vili dok ljudi idu na cestu.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Da je u Englesku donio pune vrece novaca, Englezi ga ne bi izrucili.

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Neznam radi čega što je desetljećima zapošljavao radnike i što su ga krali.