Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovinin odvjetnik

Akhavan: Ušao sam u tim jer nije bilo dvojbe u nevinost generala

'05.08.2013., Knin Podizanjem Hrvatske zastave na kninskoj tvrdjavi zapocela proslava 18.obljetnice vojno redarstvene akcije oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kojoj je prisustvovao kompleta
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
15.08.2013.
u 09:32

Glavna greška Haaga. "Ako dižeš optužnicu protiv Srba, moraš i protiv Hrvata i Muslimana, radi ravnoteže i pomirenja"

Payam Akhavan, jedan od trojice branitelja generala Ante Gotovine na haaškom suđenju, gostovao je u ponedjeljak u političkoj TV emisiji BBC-a \"Hard talk\". Akhavan je fascinantna osoba, kao mladić s obitelji bježi 1991. iz rodnog Teherana jer je nakon Islamske revolucije pripadništvo monoteističkoj religiji Bahai, koju islamisti drže neprijateljskom sektom, bilo smrtno opasno.

Nema tu zločina

Nakon ubojstva ujaka odlazi u Kanadu. Akhavan je danas ugledni profesor na sveučilištu u Montrealu, a poznat postaje devedesetih kada je, kao najmlađi UN-ov izvjestitelj, radio na osnivanju Tribunala. Radio je potom u tužiteljstvu Tribunala. BBC-jeva voditelja Allana Littlea zanimalo je kako je završio kao branitelj hrvatskog generala optuženog za etničko čišćenje, je li imao dvojbi o tome?

– Nakon tri godine jadnog UN-ova štićenja enklave dogodio se genocid u Srebrenici i Hrvati i Muslimani odlučili su uzeti stvar u svoje ruke. Bio sam uvjeren u nevinost Gotovine, a ušao sam u braniteljski tim jer su dvije UN-ove komisije izvijestile kako u artiljerijskim napadima u Oluji nije počinjen ratni zločin – kazao je Akhavan. Na primjedbu voditelja kako u Srbiji oslobađanje Gotovine tumače kao dokaz da je Tribunal antisrpski, odvjetnik je primijetio da je Tribunal oslobodio i tri srbijanska dužnosnika. Branio je i integritet predsjednika suda Theodora Merona, protiv kojega je pokrenuta teorija urote, a smatra da krivnja za dvojbe o oslobađanju optuženika ide na dušu tužiteljstva. – Ako nemaš dovoljno dokaza, onda ne ideš u proces – kaže Akhavan i podsjeća da je bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte slijedila pogrešnu politiku suda \"ako dižeš optužnicu protiv Srba, moraš i protiv Hrvata i Muslimana, radi etničke ravnoteže\".

Greške Carle del Ponte

– Od 10 dužnosnika nesrba, 9 ih je oslobođeno, Akhavanov je argument za propalu politiku tužiteljstva. No, ne podržava tezu da je misija Tribunala \"propala\". – Zamislite kakav bi bio svijet da su Milošević, Karadžić i Mladić još uvijek na svojim položajima – odgovorio je. Akhavan je inače poznat po izjavama iz sudnice koje su svoje mjesto pronašle u odluci Žalbenog vijeća. \"Gotovina je hrabar, častan vojnik kojem svijet duguje zahvalnost, a ne robiju... Bi li zapovjednici NATO-a u Afganistanu trebali potpuno prestati koristiti topništvo, kako to ovdje zahtijeva tužiteljstvo? Ako se temeljem ovih dokaza osudi Gotovina za protupravno granatiranje i prisilnu deportaciju, tada će svaki vojnik bilo gdje u svijetu biti također kriv\", gađao je \"u sridu\" Akhavan.

>>Mrkšić u Haagu: Gotovina nas je iznenadio napadom s Dinare!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije