Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Zaklade Ana Rukavina u Vukovaru:

Gotovo 51.000 osoba upisana u hrvatski registar, spašeno 59 života

Zaklada Ana Rukavina
Foto: Branimir Bradarić
1/5
06.04.2016.
u 13:59

- Mislimo kako je biti spreman nekome pomoći i spasiti mu život nešto najljepše i najviše što jedan čovjek može pružiti drugom čovjeku- rekla je Stapar.

U organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Udruge Vukovarci dobre volje danas je u vukovarskoj bolnici organizirana akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Prema podacima koordinatorice za medije u Zakladi Marije Stapar u akciji u Vukovaru prikupljeno je 96 uzoraka. Bila je to 297 takva akcija do sada organizirana u Hrvatskoj.

- Veoma smo zadovoljni provedenom akcijom u Vukovaru. Na naš poziv i poziv Udruge Vukovarci dobre volje odazvalo se gotovo 100 ljudi čiji uzeti uzorci sada idu na HLA tipizaciju u KBC Rebro. Mislimo kako je biti spreman nekome pomoći i spasiti mu život nešto najljepše i najviše što jedan čovjek može pružiti drugom čovjeku- rekla je Stapar.

Pojasnila je i kako se u Registar mogu upisati osobe stare od 18 do 40 godina, a upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Prema službenim podacima iz Zaklade u Registar, u kojega je upis  započela tijekom 2007. godine, do sada se upisalo 50.832 osobe.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je na ovaj način, kroz podatke iz hrvatskog registra, što u Hrvatskoj što u inozemstvu spašeno 59 života. Svi oni upisani su u Registar kao potencijalni donatori. Postupak je takav da ukoliko se pokaže podudarnost s oboljelom osobom osoba upisana u Registar se poziva na dalju dotipizaciju i sistematski pregled. Sve to ide na dragovoljnoj bazi. Poruka svake naše akcije upisa u Registar je „lijek je u nama“- pojasnila je Stapar.

Kazala je i kako je Hrvatska u samome svjetskom vrhu kada je riječ o broju građana koji  se upisuju u Registar te da su iza nas ostale i mnogo bogatije zemlje Europe i svijeta.  

>> Zaklada Ana Rukavina od sada omogućava i stručno usavršavanje liječnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije