Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lada Zibar:

'Akcija prijavljivanja liječnika za korupciju je poput lova na vještice'

Lada Zibar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
20.12.2018.
u 06:00

Kako udruga može jamčiti anonimnost jednom počinitelju u odnosu na drugog?

Slučaj Metković u domeni je stručne procjene liječnika i činjenice utvrđuje inspekcija, pa se u Liječničkoj komori suzdržavaju komentirati ga. O korupciji i mitu te postupcima protiv liječnika razgovarali smo s prof. dr. Ladom Zibar, predsjednicom Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore.

U dva su tjedna udruzi pacijenata prijavljena 72 slučaja podmićivanja liječnika. Jeste li iznenađeni, što nam to govori?

Ta je akcija poput lova na vještice! Riječ je o kaznenom djelu, a kazneno je djelo i primanje i davanje mita i svatko tko za takvo kazneno djelo zna, dužan ga je prijaviti. Protupropisno je ne prijaviti ga. Kako jedna udruga može jamčiti anonimnost onome tko prijavi liječnika, dakle jednom počinitelju kaznenog djela u odnosu na drugog?! Ako se jednom počinitelju garantira anonimnost, a drugom ne, to je diskriminacija. Akcija je neozbiljna, opasna i nekorektna. Stvara se generalna slika temeljem nekih mogućih iznimaka.

Brojka od 72 prijave nije zabrinjavajuća?

Ta brojka ne govori apsolutno ništa jer ako se jamči anonimnost u optuživanju, svatko može doći i optužiti nekog, pa neka se on pere poslije.

Kako primanje mita tretira Komora i Povjerenstvo za medicinsku etiku?

Etički dio nije toliko pokriven stručnim nadzorom. Liječnička komora je apsolutno protiv svakog primanja i davanja mita. U Komori smo pokazali da nismo samo deklarativno pri tom stavu već tako i postupamo, jer smo bili vrlo konzekventni u određenim situacijama gdje se to dokazalo. Liječnici su sigurno premalo plaćeni u ovom društvu, međutim to sigurno ne može biti argument za protuzakonito ponašanje odnosno uzimanje mita.

Mislite da su ovo simptomi visokog krvnog tlaka? Varate se:

Lada Zibar
1/4

Što se zapravo smatra mitom za liječnika, gdje je granica? Za državne službenike je to dar u vrijednosti većoj od 500 kuna.

To nije strogo propisano zakonom. Slušamo li pravnike, onda je i jedna kuna mito.

Jesu li bombonijera i piće mito?

Etički gledano, nekakva zahvala u obliku nečeg simboličnog, bez neke materijalne vrijednosti, po mom sudu ne bi bila mito.

Prijavljuju li se mito i druge koruptivne radnje liječnika Etičkom povjerenstvu?

Moje povjerenstvo je naslijedilo neke predmete u aferi Hipokrat, no kako je bila riječ o kaznenim postupcima onda smo mi kao tijelo koje radi prethodni postupak bili toga pošteđeni. Nismo dobili nijednu konkretnu prijavu za mito.

Tko može prijaviti?

Pacijent, obitelj, drugi liječnik...Svatko tko je zainteresiran. Specifično za ove situacije jest da, vodi li se za isto djelo kazneni postupak, može se pričekati na ishod tog postupka pred pravosudnim tijelima pa postupiti ovisno o presudi. Osude li liječnika, slučaj automatski ide na Časni sud Komore.

Nedavno je šef splitske ginekologije javno prepričao zahvat koji su na njegovu odjelu izvodili saborskoj zastupnici. Koje su moguće sankcije za liječnika koji javno, bez dozvole pacijenta, govori o pacijentovoj dijagnozi i postupcima koji su na njemu obavljani?

Sankcije određuje Časni sud Komore, kojim predsjedava sudac - pravnik ili redoviti sudovi. Načelno, sankcije koje su moguće prema disciplinskom postupku u Komori su opomene, novčane kazne i oduzimanje licencije. To ovisi o težini povrede etičnosti. Kodeksom medicinske etike i deontologije propisana je tajnost podataka koje liječnik sazna pri liječenju pacijenta. To je obvezujuće. Postoje i drugi propisi koji uređuju liječničku tajnu. Većinom je za otkrivanje tajne potrebna privola pacijenta. Potreban je izričit ili pretpostavljeni pristanak. Liječnik opravdano može otkriti liječničku tajnu i ako preteže interes treće osobe u odnosu na interes čuvanja tajne o pacijentu, npr. ako je netko ugrožen neotkrivanjem takve tajne.



Bivši predsjednik Liječničke komore prozvao je sadašnje vodstvo nezakonitim i kazao da nelegalno vodi Komoru.


‘Fake news’ nažalost čine svoje. Bivši predsjednik HLK-a razriješen je odlukom Skupštine kao najvišeg tijela Komore i to velikom većinom glasova. Nepovjerenje mu je izglasano na temelju izvješća Nadzornog odbora Komore koje je utvrdilo niz protustatutarnih postupanja jer je samostalno, bez propisanih odobrenja, donosio financijske odluke kojima su preplaćivani radovi na adaptaciji poslovnih i stambenih prostora u Zagrebu i Rijeci, sve na štetu Komore. Utvrđen je i čitav niz drugih kršenja propisa Komore. Navodi o nelegalnosti trenutačnog vodstva potpuno su proizvoljna tumačenja razriješenog predsjednika. Prvi dopredsjednik, sukladno statutarnim ovlastima, obnaša dužnost predsjednika sve do novih izbora za predsjednika.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

Ključne riječi

Komentara 5

SU
suvaja
06:23 20.12.2018.

Sve je trulo u drzavi hrvatskoj Zato stanovnistvo bjezi glavom bez obzira Tko je kriv za iseljavanje U hrvatskoj zivi i do 3 milijuna prosjaka bogcof sirotinje ...tko je kriv za to ...sada ce poceti bakanalije na pantovcaku.. ...citat cee se poslanice croatanima Braco ne bojte se kgk i hdz je s vama ...s proljeca vas ceka put na zapad i na otok irsku... ...tamo ce vam biti lijepo jer cemo mi hdzejci leviti misliti na vas itd..lov na vjestice ce biti neuspjesan jer nema drva za lomace

DU
Deleted user
09:12 20.12.2018.

Bogati muskarac s drustvom sjeo na pice u diskoteci. Tamo mu jako svidjela djevojka. Predlozio joj seks za 500 Eur-a. Odgovrila mu je da je djevica, i da zeli ostati nedirnuta do prve bracne noci. No bagatunu se jako svdjela te podigao cijenu na 10 000 Eur-a. No djevojka je tu ponudu odbila. Muskarac ne odustaje, jer jako mu se svidja. Dao joj ponudu od 1 mil. EUR-a za jednu noc. Djevojka se pocela meskoljiti. Misli, mlada sam, kad zavrsim studij i pocnema raditi koliko ce mi trebati da zaradim 1 mil. Eur-a. K vragu i moje regule. Odluci se poseksati. Kakav je zakljucak. Svi ljudi su manje vise kurve. Pitanje je samo cijene.

FE
fefellerunt
12:30 20.12.2018.

Pa da, otkud korupcija u hrvatskom zdravstvu? ma kakvi , zato i jesu liste čekanja po nekoliko godina a dobijaš najjeftinije lijekove i uslugu , jer nema korupcije , naravno ne za one koji mogu (hoće) da plate , jer ipak je ovo izjavila osoba sa titulom prof, dr.sc. medicinske struke i kao takva obrazovana i pametna zna da su najjeftiniji lijekovi i usluga uz čekanje na preglede od nekoliko godina sasvim dovoljni da sirotinja preživi ako ima sreće ili ako imaju para a ne žele donirati zdravstvenom djelatniku da si poboljša životni standard,a ako ne prežive ili im se bolest pogorša pa sami su krivi za to , nesposobni su i šta bi oni htjeli. Ne očekujem od ovakve osobe da joj je žao što se nekome tko nije dao novac za bolji životni standard zdravstenom djelatniku pogoršalo zdravsrveno stanje ili umro zbog toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije