Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK podignuo 23 optužnice zbog kupovanja ispita

Akcija Indeks: Profesori optuženi, na posao će dolaziti i dalje

02.01.2009.
u 19:29

USKOK je u slučaju Indeks, koji se odnosi na Ekonomski fakultet u Zagrebu, podignuo optužnicu protiv 23 osobe, a među optuženima je i devet profesora.

Više djela
Optuženi su tako posrednici Milan Ćevid i Munib Lujinović te profesori i asistenti Jadranko Grgona, Marko Slipčević, Branko Kovačević, Deša Mlikotin-Tomić, Vesna Brčić-Stipčević, Tomislav Gelo, Marica Škrtić, Tihomir Vranešević, Ivica Prga i Savo Vojnović.

Optužena je i voditeljica referade Julijana Ljubić te još osam studenata ekonomije.

Optuženici se terete za više djela – udruživanje za počinjenje djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjerovljivanje neistinitog sadržaja. Prema optužnici, Ćevid, Lujinović te Grgona, Slipčević i voditeljica referade J. Ljubić terete se da su se tijekom 2008. u Zagrebu udružili radi počinjenja djela. Ćevid i Lujinović terete se da su spomenutu trojku povezali u zajedničko djelovanje kako bi većem broju zainteresiranih studenata omogućili polaganje ispita bez obzira na pokazano znanje ili bez izlaska na ispit.

Studenti, odnosno njihovi roditelji, za te su usluge davali od nekoliko stotina do 2000 eura. Novac su davali Ćevidu i Lujinoviću, a oni su dio novca davali voditeljici studentske referade J. Ljubić.

Ona je, pak, sukladno njihovim traženjima i uputama, studentima mijenjala ispitivače kod kojih su trebali polagati ispite.

J. Ljubić se tereti i da je na traženje studenata mijenjala broj izlazaka studenata na ispit u fakultetskim evidencijama te je brisala podatke o datumu polaganja ispita kako bi se studentima omogućio izlazak na ispit i prije dopuštenog roka. Ćevid i Lujinović terete se da su dio novca davali Grgoni i Slipčeviću te drugim okrivljenicima koji su, koristeći se svojim statusom, utjecali na druge profesore kako bi studentima koje su im Ćevid i Lujinović poslali upisali ocjene u indeks.


Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić jučer nije bio u zemlji, no čuo je da je USKOK podignuo optužnicu protiv “njegovih” profesora. No bez obzira na tu novost, svi profesori, dodao je, dolazit će na posao dok god im se i pred sudom ne dokaže krivnja.

– Moje je mišljenje da nitko nije kriv dok mu se krivnja i ne dokaže – istaknuo je Tipurić. Dodao je da nijedan od profesora protiv kojih je USKOK podignuo optužnicu nije predavao, nego su obavljali svoje ostale poslove.

Isključeni mobiteli
Optuženim profesorima jučer nije bilo do razgovora. Većina ih je imala isključene mobitele, a javila se jedino profesorica Deša Mlikotin-Tomić:

– Još nisam dobila optužnicu, a da bih nešto komentirala, prvo bih je morala vidjeti.


Stiže i optužnica za Prometni

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš zbog podignutih će optužnica sugerirati Ekonomskom fakultetu da razmotri mogućnosti stegovnih postupaka protiv optuženih profesora. – Trebalo bi procijeniti treba li započeti stegovni postupak i protiv koga. Jer sada optužnica postoji, no isto tako treba uzeti u obzir i rok za pritužbe nakon kojeg optužnica tek može postati pravomoćna – istaknuo je rektor Bjeliš. Dodao je i da je stalno u kontaktu s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, koji mu je rekao i da uskoro može očekivati još jednu optužnicu na Prometnom fakultetu.


Idućeg tjedna nova optužnica

USKOK je za prvu trojicu optuženih, Ćevida, Lujinovića i Grgona zatražio produljenje pritvora. Kako se doznaje od izvora bliskog istrazi, početkom idućeg tjedan moguća je još jedna optužnica u slučaju Indeks, ponovno zbog korupcije na Fakultetu prometnih znanosti. Ta će optužnica navodno obuhvatiti 30-ak osoba koje su kupovale, odnosno prodavale ispite. S te tri optužnice ukupno bi se na "udaru" USKOK-a našlo 70-ak osoba. Inače, u slučaju Indeks u istrazi je po ubrzanom postupku, nakon priznanja krivnje i nagodbe s USKOK-om, na uvjetne zatvorske kazne osuđeno osam osoba, studenata i njihovih roditelja.


Razlozi podizanja optužnice

Optužnica je podignuta zbog počinjenja više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanja na protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije