Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinska revolucija

Agrokorova Agrolaguna u velikoj obitelji Vinistre

vinistra (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
12.05.2011.
u 12:55

Sporazum s Agrolagunom ima povijesni značaj jer se očekuje da će koncern Agrokor pomoći pozicioniranju istarskih vina na svjetskom tržištu

U kušaonici vina porečke Agrolagune, koja je dio koncerna Agrokora, danas je potpisana pristupnica Agrolagune Udruzi vinogradara i vinara Istre Vinistra. Pristupnicu su potpisali predsjednik uprave Agrolagune Goran Kramarić i predsjednik Vinistre Ivica Matošević, a na svečanost je helikopterom stigao i predsjednik koncerna Agrokora Ivica Todorić, koji je rekao da Agrokor sve više ulaže u vinarstvo, a u posljednje četiri godine uložio je više od milijardu kuna. 

- Istra je najviše postigla u brendiranju i većoj kakvoći vina pa je ona smjernica kako bi se u Hrvatskoj trebalo brinuti o vinu i vinarstvu, kazao je Todorić i dodao da u tome pomaže i stabilna vlast u Istri. 

- Kada smo Agrolagunu kupili na burzi, već nakon dvije minute istarski župan je to znao i zaželio nam dobrodošlicu, naveo je Todorić koji je kazao da se divi istarskim ljudima koji u vinarskim i sličnim projektima zapošljavaju cijele obitelji.

- Imamo sve više kvalitetnih proizvoda, što i naše vinarstvo potvrđuje ali, nažalost, BDP u državi pada, a restorani su nam sve prazniji. Mi moramo dijeliti tu odgovornost i pomoći da se to ispravi, poručio je Todorić.

Ivan Jakovčić kazao je, pak, da je u zadnjih 20 godina u Istri krenula mala vinska revolucija.

- Sporazum s Agrolagunom ima povijesni značaj jer se očekuje da će koncern Agrokor pomoći pozicioniranju istarskih vina na svjetskom tržištu. Zajednički ćemo raditi na istraživanju u tom segmentu i brendiranju, rekao je Jakovčić koji je pozvao Agrokor da podupre i druge projekte u Istri, poput Centra za zaštitu istarskog goveda i proizvodnju sira.

Počinje 18. sajam vina i vinarske opreme Vinistra

Današnjim potpisivanjem pristupnice počele su aktivnosti uoči 18. sajma vina i vinarske opreme Vinistra u Poreču, koji će od 13.do 15. svibnja okupiti dosad najveći broj domaćih  i  međunarodnih izlagača i sudionika u popratnom programu. Tradicionalnu izložbu vina u sportskoj dvorani Žatika pratit će gastro događanja, kušanja, okrugli stol, predstavljanja i seminari. Među restoranima koji će predstaviti svoje kuhinje naći će se vodeće kuće iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije, dok  će izložbu, među ostalim, obilježiti i okrugli stol na temu budućnosti udruženja  vinarstva, događanje pod  pokroviteljstvom uglednog svjetskog brenda ljubitelja  cigara - Habanos Moments 2011., s gostovanjem jednog od vodećih stručnjaka o cigarama Simona Chasea  te odabir najbolje malvazije prema mišljenju publike.

Vinistra će ove godine predstaviti 482 uzoraka vina, 74 ulja i 20 rakija, a na izložbi će do nedjelje sudjelovati 130 izlagača. Prije Vinistre održano je i jedinstveno međunarodno natjecanje Svijet malvazija na kojem se na ogled ponudilo čak 219 malvazija iz pet zemalja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije