Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasili se

Agrokor: Državi ne dugujemo ni kune poreza

Agrokor Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
17.03.2017.
u 11:26

Agrokor je u posljednja dva tjedna s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura

Agrokor je poslao priopćenje medijima u kojem navodi da nema dospjelih poreznih obveza.

– Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća tri milijarde kuna poreza, od čega više od polovice ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da dvije godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi – priopćeno je iz Agrokora. 

U Poreznoj upravi ponavljaju da oni ne mogu komentirati porezni dug kompanija, pa ni Agrokora, odnosno da to može samo učiniti tvrtka.

>>Moramo li svi kihnuti ako je gazda prehlađen?

Agrokor je u posljednja dva tjedna s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura, što joj je, kažu upućeni, dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima.

Rejting agencije

Agencija Moody’s danas će tijekom dana najvjerojatnije dati novu ocjenu kreditnog rejtinga Agrokora s obzirom na to da PIK kredit postaje kratkoročan, odnosno do njegove otplate ostaje godinu dana. Sudionici na investicijskom tržištu pretpostavljaju da će izgledi ostati negativni jer kompanija nema poslovni plan koji bi omogućio dugoročnu stabilnost. Negativne izglede za Agrokor Moody’s je dao krajem veljače nakon što ih je još u siječnju ostavio stabilnima. No u siječnju je smanjio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD. S tom se ocjenom otvoreno počelo govoriti o problemima koje Agrokor ima.

– Naša odluka da promijenimo izglede za Agrokor na negativne odražava neizvjesnost koja pritišće njegov kreditni profil koji je ograničen još težim pristupom kreditnim tržištima, a treba stabilizirati operativnu izvedbu i zaduženost u vrijeme kada Adria (holding kompanija Agrokora) treba riješiti otplatu svojih PIK zajmova – rečeno je prošli mjesec u Moody’su. Agrokorov holding Adria izdao je PIK zajmove kako bi financirao akviziciju Mercatora u 2014. Nadalje su naveli da bi potencijalni kapitalni gubitak vlasnika duga po PIK-ovima zauzvrat mogao negativno utjecati na sposobnost Agrokora da pristupi kreditnim tržištima u bliskoj budućnosti. Upozorili su tada i na velike dugove dobavljačima od 16,2 milijarde kuna. Pozitivnim su ipak ocijenili što Agrokor ima dostatnu likvidnost za otplatu dugova u 2017. i 2018. godini.

Veći bruto dug

Moody’s je procijenio i da će Agrokorov bruto dug krajem 2017. dosegnuti šest puta veću vrijednost od EBITDA, a krajem 2018. godine 6,8 puta, uključujući PIK-ove. Te se procjene temelje na pretpostavci da će Agrokor zaustaviti eroziju svoje EBITDA, koja je u devet mjeseci 2016. godine pala 9,6 posto. Osim Moody’sa, i druga rejting-agencija Standard&Poor’s početkom ovoga mjeseca snizila je rejting Agrokoru na B-, s negativnim prognozama iz istih razloga – rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini.

>> Agrokor od Sberbanke dobio još 300 milijuna eura kredita

>> Agrokor – 60.000 zaposlenih, 15% hrvatskog gospodarstva, Vlada mora djelovati

>> Ove su brojke ključni razlozi situacije u kojoj se našao Agrokor

Ključne riječi

Komentara 88

DI
Dingač
11:41 17.03.2017.

lako je u hrvatskoj postati milijarder kad iza lopova stoje korumpirani polititčari. gazda diže kredite i duguje radnicima, nabavljačima i državi a na kraju će sve njegove pljačke vraćati narod preko države. kako kažu naši ministri. rejting nam je dobar ocijenile su neke agencije i sad se možemo povoljno zadužiti. sve lopov do lopova. isto je dali su na vlasti crveni ili crni. nema zakona da se lopovi hapse a imovina im se oduzima. sve dok narod drži glavu u pijesak oni će krasti.

MA
malala
12:06 17.03.2017.

Cuj Porezna ne moze komentirat. A mogu javno objavit listu poreznih neplatisa. Kako vas nije sram licemjeri.

M4
m4rko
11:37 17.03.2017.

Agrokor državi ne duguje ni kune isto kao što i ja svaku večer spavam sa top modelima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije