Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agonija nikad sagrađene sveučilišne bolnice se nastavlja

Neizgrađena bolnica ima dionice vrijedne 38 milijuna kuna koji su blokirani, a privatnog investitora Vlada i Grad tražit će međunarodnim natječajem
04. prosinca 2009. u 22:16 11 komentara 332 prikaza
sveučilišna bolnica
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Iako je izgledalo da se napokon našlo rješenje za nastavak gradnje sveučilišne bolnice u Blatu, koja se počela graditi prije četvrt stoljeća i stoji zapuštena, agonija će se nastaviti još nekoliko godina.

Ulaganja građana
Financijska kriza uništila je plan koji su smislili Vlada i Grad. Bolnica, u koju je uloženo oko 156 milijuna eura financiranih samodoprinosom Zagrepčana, sve je vrijeme služila uglavnom za politička prepucavanja, a građani se i dalje pitaju kamo je otišao njihov novac.

Dogovor Vlade i Grada jest da se Zagrebu priznaju ulaganja građana, a da Vlada dovrši bolnicu. Vlasništvo bi dijelili popola, objasnio je Andrija Hebrang, predsjednik Povjerenstva za sveučilišnu bolnicu.

– Sve smo detaljno razradili i tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu i gradonačelniku Milanu Bandiću predložili smo da se vlasništvo dijeli kako ne bi bilo prepucavanja. Gradnju smo planirali javno-privatnim partnerstom Vlade i investitora, a s Gradom smo došli pred osnivanje tvrtke koja bi to vodila. Potpisali smo društveni ugovor, nakon kojeg slijedi osnivanje tvrtke, no zbog krize je sada sve stalo. U zajedničkoj tvrtki imali bismo jednog člana uprave kojega bismo izabrali konsenzusom, a u NO-u bi bili članovi Povjerenstva – objasnio je Hebrang.

Nakon osnivanja tvrtke godina dana trebat će za pripremu tendera za međunarodni natječaj kojim će tražiti investitora. Gruba procjena kaže da će za dovršetak bolnice trebati oko 250 milijuna eura.

– Privatni investitor koji će sudjelovati u gradnji bolnicom će upravljati 30 godina, a Vlada će mu plaćati najam. Nakon toga bolnica će prijeći u ruke Grada i Vlade – kazao je Hebrang. Prema tom su modelu Grad i Vlada već sagradili Arenu Zagreb.

A što je s novcem Zagrepčana koji su se u trenutku privatizacije Zagrebačke banke pretočili u dionice? Sveučilišna bolnica u trenutku privatizacije u banci je imala 342 tisuće maraka. Taj se iznos povećao i sada sveučilišna bolnica, odnosno Grad, u toj banci imaju dionice vrijedne 38 milijuna kuna.

– Taj smo novac blokirali na neko vrijeme, dok ne prođe kriza. Kasnije ćemo ga upotrijebiti za plaćanje konzultanata i ostalog potrebnog za gradnju – kazao je Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo i član Povjerenstva.

Ukidaju se kreveti
Bolnica će imati, rekao je Hebrang, trinaest odjela, devet polikliničkih djelatnosti, dnevnu bolnicu za dvanaest djelatnosti i hitni prijem. Imat će 1062 kreveta.

No, to neće biti dodatni bolnički ležajevi u Zagrebu jer će se jednak broj kreveta ukinuti u bolnicama Merkur i Sveti Duh. To su najstarije bolnice i imaju dotrajao smještaj, kaže Hebrang.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Dakmo svake godine popovima u Crkvu po 300 miliona, a onda se molimo Bogu da nam netko donira preko novina koji euro da se liječimo i to naravno u inozemstvu, jer ovdje nemamo ničega. Dajmo još malo i u BiH ... prikaži još! pa im gradimo i sveučilišta i bolnice, a naši ljudi osim što ostaju bez posla i gladuju s poreznimm opterečenjima. Živjeli političari i glup narod što sve gleda pasivno i dozvoljava da nas svih 19 godina hebe dijaspora s izabiranjem vlasti

  • rackizel:

    punkufer - 450 milijuna kuna Od toga je polovica otišla u privatne ruke, a ostatak na izbornu kampanju sadašnjeg gradonačelnika. Nešto je ostalo i za farbanje. Građana, naravno. Da ima volje policija bi morala zaposliti cijelu novu garnituru stručnjaka, samo ... prikaži još!o za hvatanje lopova po zgradi na Trgu Stjepana Radića 1 u Zagrebu. Niti gusta mreža za girice im ne bi bila dovoljna koliko ih se tamo nakotilo. Zato što policija ne želi raditi svoj posao kako treba glavni se slobodno šeće po cijeloj Hrvatskoj.

  • rackizel:

    Zanimljvo kako se vješto izbjegava razgovor o iznajmljivanju tog prostora za raznorazna skladišta. Kamo nestaje taj novac? Možda za predsjedničku kampanju?