Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agent KOS-a: Po tijelu su mi gasili čikove i prijetili smrću

Sudilo mu se u skupini KOS-ovaca koji su pripremali terorističke akcije
30. lipnja 2015. u 14:15 69 komentara 15201 prikaza
zatvor
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Bivši agent kontraobavještajne službe JNA (KOS) Radenko Radojčić (63), kojem se sudilo zbog terorističkih akcija na području Hrvatske početkom devedesetih poznatih pod imenom Labrador i Opera, već 12 godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vodi spor protiv Republike Hrvatsku i traži odštetu od 600.000 kuna.

Radojčić, naime, tvrdi da je nezakonito bio u pritvoru gdje su ga psihički i fizički zlostavljali. Osim toga, u tužbi navodi kako je, zbog optužbi da je član srpske terorističke skupine, bio izložen stalnim prijetnjama i fizičkim napadima na javnim mjestima. Bivši agent KOS-a uhićen je u Ljubljani u ožujku 1994. kao dio skupine koja je pripremala terorističke i propagandne akcije, a one su novoizabranu hrvatsku vlast trebale prikazati kao profašističku. Skupina je podmetnula eksplozivnu napravu na židovskom groblju na Mirogoju i u Židovskoj općini, a provodili su i brojne propagandne akcije koje su trebale dezinformirati javnost.

Izjava SZUP-u

– Gasili su čikove cigareta po meni, nisu mi dali da obavljam nuždu te sam je morao obavljati u krevetu u kojem sam bio danima vezan, huškali su pse na mene, a između ostalog prijetili su smrću i mojoj djeci – svjedočio je Radojčić na Općinskom građanskom sudu. Nakon uhićenja ispitivali su ga djelatnici SZUP-a, a u svojoj izjavi dugačkoj čak 241 stranicu optužio je niz osoba iz javnog života da su navodno surađivale s KOS-om.

– Našao sam se na raskrižju dilema. Kamo god bih krenuo, siguran sam, svugdje bi tražili podatke, saznanja, veze, mikrofilmove i sl. A nitko iskreno ne bi meni pristupio rukom pomoći ili bar s razumijevanjem. Stoga sam odlučio doći u Hrvatsku, stupiti u kontakt sa službama sigurnosti, predati se pravosudnim organima, platiti cijenu svojih pogrešaka – stoji u izjavi danoj djelatnicima SZUP-a.

No u jednom od svojih podnesaka Općinskom građanskom sudu Radojčić sada tvrdi da je cijela izjava unaprijed sastavljena, odnosno kako ju je bio prisiljen pročitati i potpisati.

– Sve su izjave videosnimane tako da je prije sastavljen tekst koji sam ja bio prisiljen potpisati i pročitati. Istina u ovom dijelu postupka nikoga nije zanimala budući da je svima sve bilo poznato: u prvom redu spomenuti dijelovi službi Hrvatske i Srbije tijesno su surađivali i razmjenjivali podatke i dokumente budući da su do prije nekoliko mjeseci bili dugogodišnji pripadnici iste službe, a u drugom redu, ja ni u jednom trenutku nisam poricao svoj angažman u okviru legitimnog vojno-obavještajnog sustava bivše države – piše Radojčić.

Oslobođen optužbe

Protiv njega se vodilo više postupaka, a služio je kaznu od četiri godine zatvora na koju je osuđen na Vojnom sudu. Zbog pripadnosti terorističkoj skupini sudilo mu se i na Općinskom sudu u Zagrebu, a 1999. oslobođen je optužbe. U istom postupku kao vođe skupine osuđeni su Slobodan Rakočević i Ivan Sabolović, kao članovi skupine osuđeni su Vladimir Jadrijević, Srećko Ožegović i Ratomir Mažibrada, dok su uz Radojčića optužbe oslobođeni Milan Grković, Branko Traživuk i Aleksa Krajnović.

>> Smiljan Reljić: Manolića jako poštujem, ali Karamarko nije bio doušnik Udbe

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • josko:

  I u čemu je problem!?

 • JUM:

  Da, u cemu je problem?

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  U normalnim državama ovakvi likovi poslije odslužene 2/3 kazne budu prognani iz zemlje!