Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Krajem ožujka 238.135 blokiranih građana i 17.632 poslovnih subjekata

Po podacima Fine, u blokadi je u ožujku bilo 7.625 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,4 milijarde kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,2 milijarde, a na kamatu 1,3 milijarde kuna.
08. travnja 2020. u 16:28 1 komentara 158 prikaza
FINA - Financijska agencija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Krajem ožujka zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 238.135 građana, s ukupnom glavnicom duga od 16,6 milijardi kuna, kao i 17.632 poslovna subjekta, s glavnicom duga od 5,5 milijardi kuna, podaci su Financijske agencije (Fina) dobiveni na Hinin upit.

Darko Horvat Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Uvode se dva nova financijska instrumenta za očuvanje likvidnosti

Broj blokiranih građana je u odnosu na veljaču smanjen za 1.752 ili 0,7 posto, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bila je manja za 217 milijuna kuna, ili 1,3 posto. 

Pribroji li se glavnici od 16,6 milijardi kuna i dug po kamatama od 6,4 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem ožujka iznosio je nešto više od 22,9 milijarde kuna, što je za 302,8 milijuna kuna manje nego krajem veljače. 

Podaci Fine pokazuju i da su krajem ožujka bila blokirana 17.632 poslovna subjekta, pravnih i fizičkih osoba, što je za 2,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. 

Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 5,5 milijardi kuna, što je za 3,9 posto manje u odnosu na veljaču. Zajedno s dugom po kamatama od 1,7 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem ožujka iznosio je 7,2 milijarde kuna.

Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa na temelju preporuka Institut za javne financije donosi analizu mjera i sugerira što učiniti dalje

Po podacima Fine, u blokadi je u ožujku bilo 7.625 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,4 milijarde kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,2 milijarde, a na kamatu 1,3 milijarde kuna.

U blokadi je bilo i 10.007 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 452,9 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem ožujka je iznosio 1,8 milijardi kuna.

Thomas Bach OTVORENO PITANJE Traže da im se novac isplati unaprijed, zabrinuti su zbog financija

Od 18. ožujka odgođene ovrhe

Inače, Hrvatska javnobilježnička komora izvijestila je ranije da od 18. ožujka javnobilježnički uredi u ovršnim postupcima  na temelju vjerodostojne isprave postupaju sukladno preporuci Ministarstva pravosuđa o odgodi ovrhe

Slijedom navedenog javni bilježnici uredno zaprimaju ovršne predmete, ponajprije zbog eventualnih zastarnih rokova i izdaju rješenja o ovrsi (radi poštivanja zakonskih rokova). No, takva rješenja ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu, istaknuli su u Komori.

Podsjećaju i da je Vlada najavila kako se u pripremi nalaze Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Nacrt prijedloga Zakona o posebnom računanju rokova, kojima će se regulirati daljnje postupanje tijela u postupcima ovrhe. Riječ je o nacrtima koje Vlada predlaže u sklopu mjera kojima nastoji olakšati položaj osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice do kojih je došlo uslijed epidemije koronavirusa.

Wall Street, burza PRITISAK 'KORONAKRIZE' Recesija pred vratima: Najveći tjedni pad Wall Streeta od financijske krize 2008.

U veljači u blokadi 239.887 građana i 18.123 poslovna subjekta

Fina je, pak, u utorak na svojim internetskim stranicama objavila podatke za veljaču prema kojima je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 239.887 građana, s ukupnom glavnicom duga od 16,8 milijardi kuna, kao i 18.123 poslovna subjekta, s glavnicom duga od 5,8 milijardi kuna.

Broj blokiranih građana je u odnosu na siječanj smanjen za 1.299 građana ili 0,5 posto, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bila je veća za 9,7 milijuna kuna, ili 0,1 posto. 

Pribroji li se glavnici od 16,8 milijardi kuna i dug po kamatama od 6,5 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem veljače iznosio je 23,3 milijarde kuna, što je za 21,7 milijuna kuna više nego krajem siječnja. 

PBZ #OSTAJEMDOMA Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke

Podaci Fine pokazuju i da su krajem veljače bila blokirano 18.123 poslovna subjekta pravnih i fizičkih osoba), što je za 102 subjekata, ili 0,6 posto više u odnosu na prethodni mjesec. 

Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 5,8 milijardi kuna, što je za 52,5 milijuna kuna, ili 0,9 posto više u odnosu na siječanj. Zajedno s dugom po kamatama od 1,7 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem veljače iznosio je 7,5 milijardi kuna.

Iz Fine navode i kako je na godišnjoj razini, broj blokiranih poslovnih subjekata smanjen za njih 724, a njihov je dug (glavnica) smanjen za 900 milijuna kuna ili 13,2 posto.

Po podacima Fine, u blokadi je u veljači bilo 7.638 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,6 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,3 milijarde, a na kamatu 1,2 milijarde kuna.

Andrej Plenković predstavio svoj tim u Splitu ANDREJ PLENKOVIĆ 'Pripremamo poticajnu mjeru za povratak naših ljudi iz inozemstva, financijski ćemo ih poduprijeti'

U blokadi je bilo i 10.485  fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 463,7 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem veljače iznosio je 1,88 milijardi kuna.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar EUJ-
    EUJ-:

    Krajem ožujka 238.135 blokiranih građana i 17.632 poslovnih subjekata imaju Hrvatsku, imaju dugove, imaju osjećaj da su svoji na svome i imaju naznake da če ostati bez svega nekadašnjeg svoga.