Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Agencije 'utjerivače dugova' nitko ne nadzire

PR
Autor
PR članak
25.02.2019.
u 00:04

Agencije za naplatu potraživanja otkupile su od banaka 31 milijardu kuna duga građana

Agencije za naplatu potraživanja, ili kako im “tepaju” dužnici – utjerivači dugova – otkupile su od banaka od 2010. 31,02 milijarde kuna loše naplativih kredita, po diskontnoj cijeni koja se obično kreće u rasponu od 10 do 30% vrijednosti, a od dužnika pokušavaju naplatiti – 100%.

Ti su krediti dok su odobravani i otplaćivani bankama pod ingerencijom HNB-a, no nakon što su promijenili vlasnika, i to bez suglasnosti dužnika, iskliznuli su ispod radara supervizije, ali i bilo kakve druge kontrole i vizije da se stave pod nadzor.

Kao Poncije Pilat, svi od njih peru ruke, a agencije ih trljaju jer im je posao unosan i počiva na nesrazmjernoj matematici koje nigdje drugdje u financijskom svijetu nema. Jedino s čim imaju problema je reputacija...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Analiza: Treba li Hrvatskoj uopće nacionalni avioprijevoznik

>>Što je u HSS-u ostalo od Radićeve ostavštine

>>8 papinih mjera protiv pedofilije: Od biskupa tražim da jače surađuju s policijom

>>Petrović: Vučićeva Srbija je dioničko društvo

>>Kako prepoznati domaći med: Hrvatski pčelari napokon zaštićeni

 

Ključne riječi

Komentara 20

NE
neboiznadzagreba
23:45 24.02.2019.

Hrvatsko pravosuđe je omogućilo ovo lešinarenje jer njemu nije cilj pravičnost, niti pravednost, cilj je zakonima štititi jačega. Pravo im služi za raznorazne nepravde, ali sve po zakonu, jer pravo i pravda nisu jedno, kažu...

ST
stefj
00:13 25.02.2019.

Svugdje ima onih koji otkupljuju dugove i pokušavaju ih utjerati, jedino je pitanje načina na koji to rade... Problem s tim agencijama je u tome da ljudi čije dugove otkupljaju nemaju novaca za platiti odvjetnike ili misle da se mogu boriti s njima sami. Onda te agencije nabijaju troškove i kamate bez kontrole... Ne bi bilo loše da država odredi odvjetnike koji bi pro bono branili dužnike, a najbolje bi bilo da država iz svih tih procesa makne FINA-u, javne bilježnike i naknade koji dižu dug u nenaplative iznose... Zatezne kamate su isto veliki problem. No to sve proizlazi iz pohlepe države da što više novca namakne za sebe. Ne samo da zarađuje na porezima i nametima, jako dobro zarađuje i na dugovima građana.

BL
bljak007
22:28 24.02.2019.

Otkupile 31, a naplatit će 310.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?