Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agencija u Koprivnici razvijat će visoke tehnologije


InnoTechKC, Tehnološko-inovacijski centar Koprivnica, bit će fokusiran na podršku malim i srednjim poduzetnicima ili onima koji to tek namjeravaju postati, a ubuduće će postati gradska razvojna agencija
07. studenoga 2013. u 12:45 7 komentara 205 prikaza
kampus
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Koprivnička uprava pompozno je, u biltenu koji svake godine početkom studenoga izdaje u povodu Dana grada, prvi put predstavila projekt na kojemu bi se trebao dugoročno temeljiti razvoj “podravske metropole”. Riječ je o Tehnološko-inovacijskom centru Koprivnica (InnoTechKC), budućoj javnoj ustanovi koja bi, kako se može razaznati iz prilično nedefinirane i općenite najave u biltenu, trebala ponuditi podršku malim i srednjim poduzetnicima ili onima koji to tek namjeravaju postati.

Fondovi

Trebala bi to, kako kaže dogradonačelnik Mišel Jakšić, biti buduća koprivnička razvojna agencija, a osnivanje takvih agencija u gradovima zahtijeva Zakon o regionalnom razvoju, prije svega zbog uzimanja što više novca iz fondova EU-a.

- Projekt je orijentiran na tehnološko-inovativni razvoj, za početak u dvama sektorima - prehrani i farmaciji. Cilj je okupiti male i srednje poduzetnike, kao i potaknuti osnivanje novih koji imaju potrebu za korištenjem usluga istraživanja i razvoja novih proizvoda te, konačno, i proizvodnje novorazvijenih proizvoda. Osim dva osnovna fokusa, InnoTechKC će pružati i popratne sadržaje, poput izrade ambalaže, certifikacije, dizajna, plasmana na domaće i svjetsko tržište - veli Jakšić.

Kampus

Domeće kako će InnoTechKC biti neprofitna javna ustanova te će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda. Prehrana i farmacija kao fokus odabrane su, naravno, zbog Podravke i Belupa, a te su kompanije i sudjelovale u izradi čitavog, kako to u gradskoj upravi nazivaju, “koncepta”. Partner u cijeloj priči trebalo bi biti i buduće sjeverozapadno sveučilište, kad i ako već u potpunosti zaživi fuzija Medijskog sveučilišta i Varaždinskog veleučilišta. I sjedište nove javne ustanove bit će u budućem sveučilišnom kampusu na mjestu napuštene vojarne. Koprivnica već ima javnu tvrtku za razvoj poduzetništva. Jakšić kaže kako se ona neće ugasiti, nego će Koprivnički poduzetnik d.o.o. razmjenjivati informacije s budućom javnom ustanovom.

- InnoTechKC će više biti fokusiran na razvoj visoke tehnologije i na inovacije - rekao je on.

Kako će to sve skupa konkretno izgledati, neće se vidjeti tako brzo. Javnu ustanovi gradski oci planiraju osnovati do konca ove godine, iduće će se još baviti vlastitom “papirologijom”, a u potpunosti bi trebala zaživjeti 2015. godine.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Pozivaju se stranačke kolegice i kolege da uplate zaostalu članarinu i donesu spiskove perspektivne djece koji su završili visoke škole ili će uskoro završiti. Tko ne ispuni uvjete zadane u pozivu neće biti podoban. Molimo opoziciju da ne unosi nemir ... prikaži još! svojim tzv. kadrovima!

 • mudadojaja:

  Mrleove kučne čarolije

 • lajavica1:

  Sve Ok jedna ustanova više manje svejedno netko će se tamo zbrinuti (čitaj podobni kadar). No ako zeznu znaju li da sa EU nema šale da se novci vraćaju ako se koriste nenamjenski nije to gradski proračun pa da se ... prikaži još! grabi bez reda i smisla. Tko će vratiti te novce? Koprivničanci?! Gradska vlast se ne bi više trebala igrati sa strpljenjem građana ovak i onak građanima Koprivnice je puna kapa.