Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj gospodarstva

Agencija u Koprivnici razvijat će visoke tehnologije

kampus
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
07.11.2013.
u 12:45


InnoTechKC, Tehnološko-inovacijski centar Koprivnica, bit će fokusiran na podršku malim i srednjim poduzetnicima ili onima koji to tek namjeravaju postati, a ubuduće će postati gradska razvojna agencija

Koprivnička uprava pompozno je, u biltenu koji svake godine početkom studenoga izdaje u povodu Dana grada, prvi put predstavila projekt na kojemu bi se trebao dugoročno temeljiti razvoj “podravske metropole”. Riječ je o Tehnološko-inovacijskom centru Koprivnica (InnoTechKC), budućoj javnoj ustanovi koja bi, kako se može razaznati iz prilično nedefinirane i općenite najave u biltenu, trebala ponuditi podršku malim i srednjim poduzetnicima ili onima koji to tek namjeravaju postati.

Fondovi

Trebala bi to, kako kaže dogradonačelnik Mišel Jakšić, biti buduća koprivnička razvojna agencija, a osnivanje takvih agencija u gradovima zahtijeva Zakon o regionalnom razvoju, prije svega zbog uzimanja što više novca iz fondova EU-a.

- Projekt je orijentiran na tehnološko-inovativni razvoj, za početak u dvama sektorima - prehrani i farmaciji. Cilj je okupiti male i srednje poduzetnike, kao i potaknuti osnivanje novih koji imaju potrebu za korištenjem usluga istraživanja i razvoja novih proizvoda te, konačno, i proizvodnje novorazvijenih proizvoda. Osim dva osnovna fokusa, InnoTechKC će pružati i popratne sadržaje, poput izrade ambalaže, certifikacije, dizajna, plasmana na domaće i svjetsko tržište - veli Jakšić.

Kampus

Domeće kako će InnoTechKC biti neprofitna javna ustanova te će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda. Prehrana i farmacija kao fokus odabrane su, naravno, zbog Podravke i Belupa, a te su kompanije i sudjelovale u izradi čitavog, kako to u gradskoj upravi nazivaju, “koncepta”. Partner u cijeloj priči trebalo bi biti i buduće sjeverozapadno sveučilište, kad i ako već u potpunosti zaživi fuzija Medijskog sveučilišta i Varaždinskog veleučilišta. I sjedište nove javne ustanove bit će u budućem sveučilišnom kampusu na mjestu napuštene vojarne. Koprivnica već ima javnu tvrtku za razvoj poduzetništva. Jakšić kaže kako se ona neće ugasiti, nego će Koprivnički poduzetnik d.o.o. razmjenjivati informacije s budućom javnom ustanovom.

- InnoTechKC će više biti fokusiran na razvoj visoke tehnologije i na inovacije - rekao je on.

Kako će to sve skupa konkretno izgledati, neće se vidjeti tako brzo. Javnu ustanovi gradski oci planiraju osnovati do konca ove godine, iduće će se još baviti vlastitom “papirologijom”, a u potpunosti bi trebala zaživjeti 2015. godine.

Komentara 7

Avatar tkozna
tkozna
16:42 07.11.2013.

Pozivaju se stranačke kolegice i kolege da uplate zaostalu članarinu i donesu spiskove perspektivne djece koji su završili visoke škole ili će uskoro završiti. Tko ne ispuni uvjete zadane u pozivu neće biti podoban. Molimo opoziciju da ne unosi nemir svojim tzv. kadrovima!

MU
mudadojaja
20:55 07.11.2013.

Mrleove kučne čarolije

LA
lajavica1
14:29 08.11.2013.

Sve Ok jedna ustanova više manje svejedno netko će se tamo zbrinuti (čitaj podobni kadar). No ako zeznu znaju li da sa EU nema šale da se novci vraćaju ako se koriste nenamjenski nije to gradski proračun pa da se grabi bez reda i smisla. Tko će vratiti te novce? Koprivničanci?! Gradska vlast se ne bi više trebala igrati sa strpljenjem građana ovak i onak građanima Koprivnice je puna kapa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije