Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša sutkinja Ustavnog suda RH  i bivša pomoćnica ministra za europske integracije

Agata Račan

Agata Račan
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske u mirovini i nekadašnja pomoćnica ministra za europske integracije Agata Račan.

Sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske u mirovini i nekadašnja pomoćnica ministra za europske integracije Agata Račan, djevojačko prezime Špišić, rođena je 18. siječnja 1944. u selu Greda Sunjska, u općini Sunja.

Završila je Pravni fakultet u Zagrebu 1970. Majka je dva sina – Ivana i Zorana i baka Zoranova sina Ognjena. Bila je prva supruga pokojnoga premijera Ivice Račana, za kojega se udala 1967. godine, a s njim se razvela 1984. Iako ima zavidnu profesionalnu karijeru, u javnosti je uglavnom poznata kao bivša supruga pokojnog premijera Račana.

Upoznala je mladoga Račana kao studenta prve godine prava. Kada je diplomirao i postao pravnik 1970. godine te se zaposlio u Institutu za društveno upravljanje u Zagrebu, u Agatinu je biografiju kao prvo radno mjesto upisano – pripravnica - stručna suradnica na Institutu za društveno upravljanje.

Od 1973. do 1980. savjetnica je za stembeno-komunalna pitanja u iBG Informatoru Zagreb.

Njezin je suprug, po obračunu unitarističke politike s Hrvatskim proljećem,  postao član Izvršnog komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. S njegovim strelovitim usponom postupno propada njihov brak, pa se razvode 1984.

Agata 1986. dobiva mjesto tajnice Komisije za stambena pitanja Izvršnog vijeća Sabora SRH i taj posao radi do 1988., a potom ide, do 1991., na mjesto pomoćnice sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo u Izvršnom vijeću Sabora SRH.

U to vrijeme njezin bivši suprug je direktor Političke škole Josip Broz Tito u Kumrovcu, gdje upoznaje knjižničarku Jelenu Nenadić i s njom se ženi 1989., a od nje rastavlja 1993. godine.

Po osamostaljenju Hrvatske, 1991. zadržava stari posao, koji se tada drukčije zove - postaje pomoćnicom predstojnika Ureda za zakonodavstvo u Vladi RH. Na tom će poslu ostati do 1998. Te i 1999. godine načelnica je u odjelu za izradu propisa pri Ministarstvu privatizacije, a viša stručna savjetnica u Uredu za zakonodavstvo Vlade RH 1999 i 2000. godine.

Od 1996. do 2000. članica je Radne skupine Vlade RH za ispitivanje sukladnosti hrvatskoga zakonodavstva s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Bila je i članica Nadzornoga odbora Petrokemije Kutina od 1998. do 2000.

Od 2000. do 2001. godine Agata Račan obnaša funkciju pomoćnice ministra za europske integracije. Kad je nedugo nakon izbora objavljeno da će jedna od dvije pomoćnice ministru za europske integracije Ivanu Jakovčiću biti Agata Račan, bivša supruga hrvatskoga premijera, oporbenjaci su to kritizirali kao povratak nepotizma, pa još od strane premijera.

A Jakovčić je tada rekao da je, prema njegovim saznanjiman, Agata jedna je od najjačih pravnih stručnjakinja u poslovima koji slijede. Navodno od HDZ-a prethodno maknuta ustranu, Agata Račan  je opet bila u usponu. Zanimljivo, u to vrijeme je i treća, tada aktualna Račanova supruga Dijana Pleština, imenovana na mjesto savjetnice ministra vanjskih poslova Tonina Picule za kontakte sa stranim agencijama za razminiravanja.

Samo laicima je moglo izgledati kao rješenje toga problema kandidiranje Agate Račan od Udruge pravnica za sutkinju Ustavnoga suda. Ipak, kako je bila i priznata stručnjakinja, a pretežito "muški" Ustavni sud je trebalo "osvježiti" ženama, u konkurenciji vrhunskih pravnih stručnjaka je prošla i taj "posao snova" za zamalo svakoga pravnika radila od 2001. do 2009. godine i odlaska u mirovinu.

Predsjednica je Hrvatskoga pravnog centra – HPC od 2010. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije