NAGLASAK

Afrički standard - europska cijena struje

18.12.2005.
u 18:15

Uprave domaćih elektroprivreda putem svojih lobija "pritišću" članove agencija FERK i DERK kako bi povećali cijene električne energije. Ovoga se tjedna nastavlja rasprava o tomu, a konačna odluka donijet će se do kraja godine. Zasad se o visini poskupljenja samo nagađa s obzirom na nejasna priopćenja DERK-a i FERK-a.

Bilo kakvo povećanje cijene struje poskupjelo bi robe i usluge uključujući i osnovne namirnice. Strujni udar zapečatio bi i sudbinu nerazvijenoga gospodarstva. Uz to od 1. siječnja, kao novogodišnji dar, slijedi novi udar na džepove građana - PDV. Stoga se s razlogom pitaju gdje je socijalna država i ima li ih tko zaštiti od samovolje i nerealnih zahtjeva elektroprivreda.

Vlada Federacije BiH, kao vlasnik dvije elektroprivrede šuti, kao da je riječ o problemu u Zanzibaru. Istina, premijer Ahmet Hadžipašić u jednom je trenutku izjavio kako poskupljenja neće biti, no zasad nema konkretnih poteza Vlade. Istodobno elektroprivrede, unatoč Ashdownovoj uredbi, izvoze struju a da nisu podmirene domaće potrebe. Umjesto da počnu modernizirati tehnologiju i da se pozabave viškom zaposlenih te vraćanjem dugova, uprave elektroprivreda guraju probleme pod tepih, nastojeći ih sanirati novim poskupljenjem.

Znakovito je da su članovi DERK-a i FERK-a bivši zaposlenici elektroprivreda što bi moglo prevagnuti u određivanju cijene struje i prijenosa. Novo poskupljenje istodobno kada se uvodi PDV-a bio bi neviđeni socijalni udarac koji bi BiH gurnuo u socijalne nemire. Federalna vlada, ali i članovi DERK-a i FERK-a toga moraju biti svjesni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije