Naslovnica Vijesti Hrvatska

Afera Hipokrat: Cijenjeni menadžer opterećen moći i taštinom

– Snalazio se na tržištu kako je znao, bio sposoban poduzetnik i imao 'dobar nos' za biznis – kaže njegov poznanik.
13. studenoga 2012. u 08:58 46 komentara 585 prikaza
Dražen Dedi, Farmal
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Oni koji Dražena Dedija znaju iz poslovnih krugova znaju da je riječ o osobi koja je tvrtki predana od samih početaka njezina stvaranja, odnosno još od devedesetih godina kada je poslovala pod imenom Razvitak. Dedi je imao viziju restrukturiranja i fokusiranja na farmaceutski biznis.

To je i uspio, stvoren je Farmal koji je širio svoj udjel na tržištu i povećavao broj zaposlenih, a prošle godine prodan je Nijemcima. Dedi je bez obzira na promjenu vlasnika ostao na čelnoj poziciji jer, kako kažu njegovi poznanici, na njegov rad nitko nije imao zamjerki. – Snalazio se na tržištu kako je znao, bio sposoban poduzetnik i imao 'dobar nos' za biznis – kaže njegov poznanik, a smatra da je afera nastala upravo zato što je mala tvrtka s uspješnim razvojem možda bila samo žrtveno janje.

Savladala ga je taština

– Jesmo za etičnost, ali neka se onda pravedno čisti – kaže još jedan od bliskih suradnika Dedija. Dedi je završio ekonomiju, živi u Varaždinu i vrlo je cijenjen u tamošnjim menadžerskim krugovima. Voli igrati tenis i otići u lov. No iako je u biznisu cijenjen, zaposlenici bi našli više zamjerki. Kako nam opisuje jedan od njegovih poznanika, i njega je kao i većinu osoba na čelnim pozicijama savladala taština, krivo je nosio poziciju čelne osobe i moći koju je imao. Zaposlenici su to znali osjetiti iako je istodobno imao izražen socijalni moment i ne može se reći da je radnike doslovce gazio, kaže jedan od poznanika, dok ga jedan drugi uopće ne vidi kao pozitivca u smislu ljudskih odnosa prema svojim radnicima, odnosno doživljavao ga je, kaže, uvijek kao čudaka.

No Farmal, odnosno prije tvrtka Razvitak, bio je cijeli život vezan za karijeru Dražena Dedija, a predug ostanak u stvaranju tvrtke i boravak na čelnoj poziciji ljude odvode ponekad u krivom smjeru odnosa prema podređenima, kaže nam jedan od sugovornika. No i oni koji to nikako ne prihvaćaju ne mogu osporiti njegove menadžerske sposobnosti kako u tvrtki tako i u udruženju farmaceutskih tvrtki gdje se je zalagao za interese generičkih farmaceutskih tvrtki.

>>Izvanredno stanje u zdravstvu: Istraga potpuno blokirala pogone!

Elipso

 • liliZG:

  Ovo meni smrdi na ono velike zvjerke se rješavaju malih....... Najviše me nervira što će sad na tome stati, a firme poput, Plive, Novartis, i sl. izvuči će se bez sankcija, a ti najveći su i najjači u "dotacijama" liječnicima......

 • mbili:

  Sve skupa izuzetno smiješno, pa zna se da podmićuju, plaćaju semninare, putnovanja i sva živa sranja sve farmaceutske kompanije i Pliva, i Belupo i svi mnogobrojni stranci, kako se sad najednom fokus usmjerio na mali Farmal i kako su sad ... prikaži još! oni postali najcrniji vragovi. Smiješno i sramotno kad svi sve znamo

 • Avatar Topgen
  Topgen:

  Doktor je gospodar zivota i smrti . U genima NAM je da se doktoru nosi i daje , Na vratima ordinacije se zvoni .. nosom jer su vam ruke pune. Sad odjednom kao svi se cudimo ...?