Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlasnici šokirani

Izvanredno stanje u zdravstvu: Istraga potpuno blokirala pogone!

Farmal, akcija Hipokrat (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/7
12.11.2012.
u 20:20

Na svoja radna mjesta nisu mogli radnici, zaposleni u računovodstvu iu drugim službama koje nemaju nikakve veze s istragom

Nijemci su najprije bili šokirani kad im je javljeno da je privedeno 30-ak djelatnika Farmala, a onda su još jednom doživjeli šok nakon što su doznali da je tvornica zbog istrage bila praktički zatvorena – prenio nam je izvor iz ludbreške kompanije reakcije iz Dermapharma, vlasnika Farmala.

Kupili ih u veljači

– Na svoja radna mjesta nisu mogli radnici, ljudi iz računovodstva i drugih služba, koji nemaju nikakve veze s istragom. To se dosad još nije dogodilo. U ovome trenutku ne mogu sa sigurnošću reći, ali može se očekivati prosvjedna nota hrvatskim vlastima – ustvrdio je naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, teške optužbe protiv šefa i jedinog člana uprave Dražena Dedija te njegovih suradnika navodno upletenih u podmićivanje liječnika šokirale su i većinu zaposlenika Farmala, u kojemu nije bilo ni glasina da se tako što događa.

Mobilizacija je nastupila i u Grünwaldu kod Muenchena, gdje je sjedište Dermapharma. Nijemci su, doznajemo, dio Farmalova mendžmenta koji nije obuhvaćen istragom pozvali na hitan sastanak da se dogovore kako će tvrtka, koja drži oko devet posto hrvatskog tržišta generičkih lijekova, nastaviti s poslovanjem.Dermapharm je kupio Farmal lani u veljači. Od Varaždinca Miljenka Boršćaka, odnosno njegove tvrtke Bormark, preuzela je paket od 85 posto, a još deset posto kupio je od malih dioničara.

Košaraška radionica

Priča o Farmalu dosad je bila priča o transformaciji negdašnjeg malog socijalističkog poduzeća, koje se bavilo svime i svačime, u uspješnu i fokusiranu tvrku s aspiracijama da postane bitan “igrač” i na regionalnom tržištu. U ovome trenutku teško je predvidjeti kako će se akcija “Hipokrat” odraziti na njegovu poslovnu budućnost i budućnost više od 100 zaposlenika.

Farmal je sljednik negdašnje košaraške radionice osnovane 1959. godine, koja se tijekom godina širila na nova proizvodna područja. Početkom 70-tih pokrenuta je proizvodnja galanterije, a deset godina potom i Metakem kao “OUR”, koji se bavio proizvodnjom građevinskog ljepila.

Godine 1981. Razvitak osniva poduzeće Lukaps za proizvodnju kapsula za lijekove. Potkraj 90-tih Razvitak ulazi u farmaceutsku branšu i počinje s proizvodnjom generičkih lijekova, a 2004. godine to mu postaje core biznisom. Zbog toga Razvitak prodaje Metakem i dobiva novo ime - Farmal.

Godine 2007. ludbreška kompanija Lukaps, koji je već zapošljavao stotinjak radnika, prodaje indijskoj tvrtki ACG Worldwide i u potpunosti se fokusira na proizvodnju generičkih lijekova.

>> Privest će 350 liječnika, postupno, da se ne uruši sustav

Ključne riječi

Komentara 29

A9
A*9
20:48 12.11.2012.

Ovo je samo dimna zavjesa za nešto vrlo opasno što nam kuku-vlada sprema. Spremite se za loše vijesti koje s ovom temom nemaju nikakve veze.

IB
iva.begovic
20:50 12.11.2012.

Kakav je to naslov - izvanredno stanje u zdravstvu, kada je izvanredno stanje samo u jednoj farmaceutskoj tvrtci i u par desetaka liječničkih ordinacija. Nemojte novinari dolijevati ulja u vatru. Ionako nam je svima teško. Ovakvih pojava je uvijek bilo i svima nam treba biti drago da se ne guraju pod tepih. Dizanjem tenzija ništa se neće postići. U zdravstvu ima divnih i požrtvovnih, stručnih i moralnih liječnika.

OB
-obrisani-
20:34 12.11.2012.

Njihova Švicarska u Hrvatskoj privedena je kraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije