Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Teško će uvjeriti Engleze: Može li se izvući na politički progon

Ivica Todorić
Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
1/11
19.10.2017.
u 16:20

Jedan od rijetkih kojima je uspjelo, barem zasad, spriječiti izručenje iz Engleske njemački je državljanin Alexander Adamescu kojeg od lipnja traži Rumunjska

Tek nakon odluke istražnog suca o određivanju istražnog zatvora, hrvatska pravosudna tijela mogu krenuti u izdavanje europskog uhidbenog naloga (EUN) za Ivicom Todorićem i njegovim sinovima Antom i Ivanom. Prije odluke o istražnom zatvoru, to nije ni moguće jer priručnik Europske komisije o načinu izdavanja EUN-a kaže da “svrha EUN-a nije transfer osoba samo radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenika”.

Kriminalci se dobro skrivaju

U takvim slučajevima, kad država članica EU traži od neke druge države pomoć u lociranju osumnjičenika kojeg tek treba ispitati, priručnik Komisije preporučuje druge mjere poput izdavanja Europskog istražnog naloga (EIN) za saslušanje osumnjičenika u drugoj državi pomoću videoveze ili za njegovo saslušanje pred nadležnim tijelima te države članice. U ovom slučaju, ako su Todorići zaista u Londonu, to bi značilo saslušanje pred britanskim istražiteljima. No, kad sudac odredi istražni zatvor, može se izdati europski uhidbeni nalog.

Ako je lokacija traženih osoba poznata, EUN se izravno šalje pravosudnom tijelu izvršenja (u ovom slučaju, pretpostavlja se, u London), a ako je lokacija nepoznata, EUN se unosi kao upozorenje u Schengenski informacijski sustav (SIS). U cijelom EU, prema posljednjim prikupljenim podacima za 2015., godišnje se izda oko 16 tisuća EUN-a, a izvrši oko 5300, što znači da u velikom broju slučajeva lokacija traženih osoba nije poznata ili se bjegunci vješto skrivaju. Pod pretpostavkom da se zaista nalazi u Londonu, može li Ivica Todorić, uz pomoć britanskih odvjetnika, usporiti izvršenje EUN-a koji bi bio izdan na njegovo ime?

Velika Britanija vodeća je po uhićenjima temeljem EUN-a: 2041 u 2015. godini, a broj izručenih temeljem EUN-a u istoj godini bio je 1149. Britanske vlasti ne dostavljaju statističke podatke o tome koji su najčešći razlozi za odbijanje izručenja iz Velike Britanije temeljem EUN-a. Teoretski, procedura izvršenja EUN-a traje vrlo kratko.

Ivica Todorić
1/19

U slučaju da uhićena osoba pristaje na izručenje, sve je gotovo u najviše 10 dana. U slučaju da ne pristaje, sudska odluka o izručenju mora biti donesena u roku od 60 dana. Iznimno, rok se može produljiti za još 30 dana. To je u teoriji, no u praksi ima raznih iznimaka, pogotovo ako tražena osoba ima spretne odvjetnike i novac za pokretanje PR kampanje. Jedan takav primjer je Alexander Adamescu, njemački državljanin s prebivalištem u Londonu koji se bori protiv izručenja temeljem EUN-a u Rumunjsku. Uhićen je 13. lipnja 2016. temeljem EUN-a izdanog 6. lipnja, ali do danas britanski sud nije donio odluku o izručenju jer Adamescu i njegovi odvjetnici tvrde da je izložen političkom progonu.

Teško dokazivo

Kako propisi o EUN-u ne dopuštaju sucima koji odlučuju o izručenju da provjeravaju dokaze odnosno meritum stvari, osoba se jedino može žaliti na politički progon ili kršenje ljudskih prava u slučaju izručenja, ali to je vrlo teško dokazati. Adamescuovi odvjetnici ishodili su čak i presudu arbitražnog suda ICSID u Washingtonu kojom su pokušali zaustaviti izručenje iz Londona u Bukurešt.

Ivica Todorić nije na svom blogu potvrdio da je u Londonu niti se izjasnio o tome je li angažirao britanske pravne stručnjake za sprečavanje izručenja, kao što se neslužbeno nagađa. Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić demantirao je da je njegov klijent angažirao londonskog odvjetnika Michaela O’Kanea.

Komentara 15

DU
Deleted user
17:36 19.10.2017.

Još jedna pravosudna farsa. Znala je policija pravosuđe i HDZ da je Trodorić pobjegao jer znao da država priprema ovu akciju privođenja samo narod nije znao pošto je za narod to trebala biti predstava tako da mi vidimo kako naše pravosuđe radi svoj posao.

Avatar soliloquy
soliloquy
18:48 19.10.2017.

Ček, EUN za Todorićem će izdati Hrvatska, ista ona zemlja koja je osporavala princip EUN-a kad je trebala Njemačkoj izručiti Perkovića? Ista ona zemlja koja je pričala kako je to zadiranje u suverenitet blabla bla?

Avatar superhik74
superhik74
19:12 19.10.2017.

Tko kaze da je u Engleskoj, a sto ako je skoknuo do Putina u Moskvu pa se tamo dogovorio i ostavio rusima Agrokor u zamjenu za dug Sberbanku. Tamo mu nase krivosudje koje oslobadja visestrukog ubojicu Horvatincica ne moze nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije