Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Po Cvitanovu izvješću, akteri u Agrokoru imaju dobre šanse

Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju postoji od 2013. po uzoru na švicarski, njemački i austrijski kazneni zakon
19. listopada 2017. u 15:27 3 komentara 1831 prikaza
Agrokor
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je da je ispitalo 12 dostupnih od 15 osumnjičenika te protiv njih predložilo istražni zatvor zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela: “zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga”.

AKCIJA AGROKOR 3. dan: Izlazak optuženih u akciji Agrokor iz zatvora u Remetincu Afera Agrokor Osumnjičeni izašli iz Remetinca. Canjuga: Radostan sam što se supruga vraća djeci

Najvažnija novost

Uzgred, svima im je predloženo određivanje istražnog zatvora “zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i vještake”. Nakon nedavnih izmjena zakona na tu se okolnost više ne može određivati jamčevina. Sudovi su imali dva mjeseca od stupanja zakonskih izmjena na snagu da ukinu jamčevinu ako je određena iz bilo kojeg od razloga (osim zbog opasnosti od bijega) te je zamijeniti blažom ili strožom mjerom osiguranja prisutnosti okrivljenika. I, kako doznajemo, vrlo su rijetko nakon ukidanja jamčevine određivali istražni zatvor.

Zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju jedno je od najčešćih gospodarskih kaznenih djela (uz prijevaru) koje u aktualnom opisu imamo od 1. siječnja 2013. godine, kad je zamijenilo četiri tada ukinuta kaznena djela, među kojima i “zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju”.

Ivica Todorić IVICA TODORIĆ NA BLOGU Ispričavam se svima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu

To kazneno djelo može počiniti samo odgovorna osoba u tvrtki. Zakonski prijedlog te odredbe pratilo je obrazloženje prema kojem je to bila “najvažnija novost u gospodarskim kaznenim djelima”, i to “po uzoru na švicarski, njemački i austrijski Kazneni zakon, a kako bi se uspješno suprotstavilo kriminalitetu menadžmenta u trgovačkim društvima”. Njegovim uvođenjem hrvatsko zakonodavstvo približit će se modernim europskim, tumačeno je. Za to je kazneno djelo, prema izvješću glavnog državnog odvjetnika za 2016., lani prijavljena 691 osoba (93 više nego 2015.), 318 prijava je odbačeno, 262 osobe su optužene i 170 ih je osuđeno od ukupno 812 osoba osuđenih za gospodarski kriminal. Od svih oslobađajućih presuda za gospodarski kriminal, 54% ih je upravo za to kazneno djelo, te 74% odbijajućih, pa se Cvitan ističe lošom uspješnošću baš za ta djela.

Agrokor
1 / 29
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH

Krivotvorenje službenih i poslovnih isprava je često kazneno djelo (lani 282 prijave). Za krivotvorenja općenito su česte osuđujuće presude (lani 884 ili 95%), ali samo 34 osobe osuđene su na zatvorsku kaznu ili 3,8% svih osuđenih krivotvoritelja jer se uglavnom izriču uvjetne osude. Povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga još je lakše djelo za koje je lani prijavljeno 25 osoba, optuženo 23 i osuđeno njih 17.

Agrokor - Ante Ramljak AFERA AGROKOR Ramljak se sastao s predstavnicima srpske Vlade, primila ga Brnabić

Česte oslobađajuće presude

Prema Cvitanovu izvješću u 2016., imovinska korist pribavljena gospodarskim kaznenim djelima oduzeta je od 112 osoba u iznosu od 131 milijun kuna što je gotovo 90% više nego 2015. te predstavlja 74% oduzete imovinske koristi od svih osuđenih kriminalaca. S tim da je to tek manji dio kriminalne zarade jer su u gospodarstvu, piše Cvitan, oštećenici u pravilu pravne osobe kad je riječ o zlouporabi povjerenja i prijevarama, koji “beziznimno podnose imovinskopravni zahtjev koji ima prednost i koji se u slučaju osuđujuće presude dosuđuje pa nije moguće oduzimanje imovinske koristi”. Dakle, statistički gledano, osumnjičenici za Agrokor imaju relativno dobre šanse da dokažu svoju nevinost.

Piruška Canjuga u pratnji policije odlazi iz zgrade DORH-a Analiza Može li se zaštititi i zdravlje djeteta i istraga o Agrokoru? Ivica Todorić Neočekivani obrat Todoriću istražni zatvor, ostali će se braniti sa slobode Ivica Todorić Afera Agrokor Kako je novac izlazio iz koncerna

Za što ih sumnjiče

1. Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Tko u poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i tako pribavi sebi ili drugome protupravnu korist te onome o čijim je interesima dužan brinuti prouzroči štetu (šest mjeseci do pet godina zatvora, a 1-10 ako je šteta i korist znatna)

2. Krivotvorenje službene ili poslovne isprave     

Službena ili odgovorna osoba koja u poslovnu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke, ili ne unese kakav važan podatak, ili svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri ili omogući izradbu takve isprave, knjige ili spisa s neistinitim sadržajem, kaznit će se kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora. 

3. Povreda obveze vođenja trgovačkih i posl. knjiga     

Tko ne vodi trgovačke knjige ili poslovne knjige koje je po zakonu obvezan voditi, ili ih tako vodi da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja, ili trgovačke ili poslovne knjige ili poslovne isprave koje je obvezan čuvati uništi, prikrije, u većoj mjeri ošteti ili na drugi način učini neuporabljivim, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine       

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • neboiznadzagreba:

    Ne znam čemu trošiti živce i novce na sudske procese u Hrvatskoj, jednostavno treba uvesti imovinski cenzus i na osnovu njega osuđivati ili oslobađati - sirotinju u rešt, bogatima ne pakovati!

  • Sve je uzalud:

    Kod arapa se skracuju udovi.....moze se dogoditi da imas kharu do poda ako te skrate za noge....

  • Ante tTony:

    Tako je kod nas naprije te izbatinaju tek ona ptitaju sta je problem. Nasljedstvo stare milicije.