Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NISU VJERODOSTOJNI'

AfD stavljen pod nadzor, prijetnja su demokraciji

Prosvjed protiv AFD-a
Foto: Christoph Soeder/DPA/PIXSELL
1/3
18.06.2020.
u 11:53

Njemačko je ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo istraživati rad cijelog ogranka desne stranke Alternative für Deutschland za državu Brandenburg.

Njemačko je ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo pod nadzor staviti brandenburški ogranak stranke Alternative für Deutschland. Razlog – prijetnja su demokraciji. Očito je kako se u tom ogranku AfD-a i dalje kuha nakon što je izbačen njegov lider Andreas Kalbitz zbog prikrivenih veza s neonacizmom iz mladosti. Ili, prema drugima, njemačka država to koristi kako bi do kraja suzbila nastojanja da se AfD etablira kao vjerodostojna politička opcija na nivou države, status od kojega se počela udaljavati tijekom pandemije.

Koketiranje s nacizmom

A u Brandenburgu je AfD na posljednjim izborima osvojio 23,5 posto glasova i time bio druga najjača stranka u toj njemačkoj državi. Ovom odlukom organi te države imaju pravo nadzirati stranačka tijela AfD-a te njegove dužnosnike. Navodi se kako je bilo dovoljno “činjeničnih indicija” koje upućuju na to da je AfD u Brandenburgu imao jasna “nastojanja protiv slobodnog demokratskog ustroja”, tako kaže Jörg Müller, koji je na čelu brandenburškog ureda za zaštitu ustavnog poretka. Takve se odluke i inače donose kada se radi o skupinama za koje se procijeni da su prijetnja demokraciji i vladavini prava. I nije brandenburški AfD prvi segment ove stranke koji je došao pod takav nadzor. Prije tri mjeseca donesena je ista odluka za Der Flügel ili Krilo, najradikalniji dio ove njemačke stranke, kojem se spočitavaju izravne veze s neonacizmom i dijeljenje takve ideologije. Krilo podržavaju neki od najviđenijih lidera AfD-a poput Björna Höckea, koji je otvoreni protivnik štovanja sjećanja na nacističke zločine, a nije mogao ne izraziti svoje neslaganje s nadzorom sedam tisuća simpatizera Krila ni dopredsjednik stranke Alexander Gauland.

No, za Michaela Stübgena, brandenburškog ministra unutrašnjih poslova, malo je sumnje u ispravnost odluke o nadzoru tamošnjeg AfD-a.

– Brandenburški je AfD postajao sve radikalnijim od svojega osnivanja pa je sada tamo dominantan moment usmjeren protiv našega temeljnog slobodnog demokratskog poretka. Der Flügel je tamo prevladavajuća snaga. Krilo je predugo bilo cijela ptica – rekao je Stübgen. A ta je “ptica” upravo Andreas Kalbitz, koji je ostao članom AfD-ove parlamentarne grupe u brandenburškoj skupštini iako je iz stranke – izbačen. Bilo je to prije mjesec dana kada mu je većinskom odlukom poništeno članstvo jer je zatajio veze s ekstremnom Heimattreuen Deutschen Jugend. U međuvremenu je za to vezana dokumentacija nestala, pa je on stranku tužio. I čini se kako ima dosta dobre šanse za uspjeh.

Gauland je, ne slažući se, dakle, s odlukom o nadzoru rekao kako je takva procjena naprosto pogrešna kao što je pogrešno i prijašnje svrstavanje AfD-a među organizacije koje njemačka obavještajna agencija BfV treba istraživati smatrajući kako bi se trebalo provjeriti ima li u brandenburškom AfD-u protuustavnih aktivnosti. Bilo je to prošle godine. Tada je njemački sud odbio takvu klasifikaciju navodeći upravo kako se na taj način AfD dovodi u nepovoljan politički položaj u odnosu na druge stranke, no nije se istodobno tražilo da se odustane od nadzora.

Raskol u vrhu

Nismo do jučer vidjeli da se o stavljanju brandenburškog AfD-a pod nadzor oglasio drugi dopredsjednik stranke Jörg Meuthen, koji je i proveo izbacivanje Kalbitza. Njegova je motivacija, smatra se, gubitak dosegnutih političkih pozicija jer prije mjesec dana ta je stranka bilježila znatan pad prema anketama ostvarivši manje od deset posto podrške. Prema grafikonu podrške njemačkim strankama koji vodi Pollitico, to se nije previše izmijenilo, odnosno AfD je sada četvrta stranka u Njemačkoj, u ovih mjesec dana, dakle nije ostvaren neki povratak. Čini se da nije ni bilo razloga u to vjerovati jer koalicijska vlada Angele Merkel i dalje čvrsto Njemačku vodi iz koronakrize.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije