Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21. Rudijevi susreti

Aeromiting u Gornjoj Stubici u čast neustrašivog pilota Rudolfa Perešina

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/18
13.05.2018.
u 23:46

Preleti MIG-a 21 i ZLIN-a 242L, helikoptera Bell-206B, skokovi vojnih padobranaca, nastup Akro grupe Krila oluje, OH-58D Kiowa Warrior te Mi-8, bili su samo dio letačkog djela programa

Aeromitingom su u nedjelju u Gornjoj Stubici završeni 21. Rudijevi susreti, u sjećanje na poginulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stožernog brigadira Rudolfa Perešina.

Prelet MIG-a 21 i ZLIN-a 242L, helikoptera Bell-206B, skokovi vojnih padobranaca, nastup Akro grupe Krila oluje, OH-58D Kiowa Warrior te Mi-8, bili su samo dio letačkog djela programa aeromitinga održanog u sklopu manifestacije, priopćeno je iz Ministarstva obrane. 

Program je simbolično počeo preletom MIG-a 21 na kakvome je letio i legendarni pilot Rudolf Perešin, nakon čega su zrakom zavladali zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, sportski i akrobatski avioni, ultra lake letjelice i motorne jedinice. Helikopter MUP-a izveo je pokaznu vježbu s pripadnicima specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, a nastupio je i Pilatus PC-9 Slovenskog ratnog zrakoplovstva.

Skokovi vojnih padobranaca iz helikoptera MI-8 MTV izazvali su veliki interes okupljenih, a Akrobatska grupa „Krila oluje“ još jednom oduševljenje izvodeći svoj 24. minutni program i akrobacije na samom kraju aero mitinga.

1/19

Izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić i zapovjednik Eskadrile borbenih aviona HRZ-a pukovnik Christian Jagodić, prigodu su iskoristili kako bi još jednom podsjetili na herojske pothvate legendarnog Rudija i na njegovu viziju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Bio je  vizionar“, rekao je general Mikić i prisjetio se da je Perišin 1994. godine, u jednom intervjuu, izrazio želju za letenjem na zapadnom tipu zrakoplova kakav je F-16. „Nabava zrakoplova je dugoročan posao. To su poslovi stoljeća. Prijeđemo li na F-16 onda treba znati da ćemo barem sljedećih 50 godina letjeti na zapadnim zrakoplovima“, rekao je tada mlad, ali iskusan zapovjednik Lovačke eskadrile Rudolf Perešin.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Nevenka Benić podsjetila je na važnost očuvanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu naglasivši kako su ljudi poput Rudija primjer kako se voli domovina.

Posljednjii dan XXI. Rudijevih susreta, koja se održavaju u Gornjoj Stubici od petka, 11. svibnja, bio je prigoda i za obilježavanje gradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina u Jakšincu, nakon čega je služena misa u Župnoj crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici.

Održana je i Memorijalna utrka Rudolf Perešin“, a na svečanom otvorenju XXI. Susreta u spomen parku Rudolfa Perešina sudjelovala je i Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga Republike Hrvatske, povijesna postrojba Krapinsko–zagorske županije „Keglevičeve straže Kostel“, Zrinska garde iz Čakovca i drugi, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Komentara 3

JA
Jania
09:29 14.05.2018.

Lijepo je vidjeti kako hrvatska vojska čuva hrvatsko nebo!

KR
Krotila
13:13 14.05.2018.

hrvatski piloti po mentalitetU i vrhUnskih sposobnosti,spadajU međU naj boljim pilotima U svijetU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije